Технологичните гиганти и Фармафията се сливат: Оракъл поема света на ваксините

Big Tech и Big Pharma се сливат: Oracle поема света на данните за ваксините

Докато пандемичните контрамерки унищожават средната класа и гражданските права, милиардерите-барони на Силициевата долина печелят от глобалния икономически колапс и възхода на масово държавно наблюдение.

Сега един от тези технически титани – човек, който има дълбоки връзки с Централната разузнавателна агенция на САЩ (ЦРУ) – получи златния пръстен: ключовият договор за управление на всички лични, здравни и финансови, който ще позволи на правителството и индустрията да ни държат в строй, докато изграждат своя нов световен ред.

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън ще управлява обширните набори от данни, които съхраняват нашата медицинска, финансова и лична информация, позволявайки на Big Brother да проследява нашето движение, покупки, предпочитания и уязвимости и да използва тази информация за контрол над гражданското население, потискане на несъгласието и наказание на неподчинението.

Елисън, чиято нетна стойност от 87,7 милиарда долара го прави седмия най-богат човек в света, току-що е постигнал тази дълго желана цел. На 15 декември Oracle, технологичната компания която Елисън, основава през 1977 г. с помощта на ЦРУ, публикува прессъобщение, в което обяви, че „ще служи като централно хранилище за всички данни за ваксинации на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ. Тази „национална клирингова къща“ ще получава данни от всички американски юрисдикции, администриращи ваксинациите. “

Изминаха почти 20 години, откакто Елисън, след терористичната атака от 11 септември, отправи предложение към правителството за изграждане на база данни за националната сигурност, „която събира всичко възможно, за да бъде идентифицирано дадено лице“. Магнатът изглежда най-накрая постигна целта си.

Облакът за национални здравни данни на Oracle датира от началото на Ковид пандемията. През март 2020 г., няколко седмици след като позволи на президента Тръмп да използва имението му близо до Палм Спрингс, за да организира събитие за набиране на средства с куверт от 100 000 долара, Елисън се е обадил в Белия дом. Според разказа за Елисън, публикуван във Forbes, той „попита Тръмп дали съществува клирингова къща за данни в реално време за ефикасността и резултатите от лечението.“

В рамките на една седмица след като президентът попита „колко?“ и Елисън каза, „безплатно“, техническият титан събра екип от инженери на Oracle „за изграждане на база данни и уебсайт за регистриране на Ковид случаи“ и сътрудничество с Националния здравен институт (NIH), Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ) и други агенции.

Първото публично признание за напредъка на Oracle дойде на 3 юли 2020 г., когато Националният институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), ръководен от д-р Антъни Фаучи, стартира мрежата за превенция от Ковид (СОVPN), чиято цел е набиране на хиляди доброволци за мащабни проучвания на различни ваксини и моноклонирани антитела.

Фаучи постигна това чрез обединяване на четири съществуващи мрежи, всички изследващи ХИВ / СПИН, което те ще продължат да правят. „Очаква се мрежата да работи с повече от 100 сайта за клинични изпитвания в САЩ и в международен план“, се посочва в прессъобщението на NIAID, в което се посочва също, че „уебсайтът на СОVPN разполага с персонализирана платформа за събиране на данни за сигурна идентификация на потенциалните участници в изпитанията. Платформата е изградена и дарена от Oracle (Redwood Shores, CA). „

През август документ, публикуван от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, предлага системите за „пасивно докладване“, управлявани от CDC и FDA, да бъдат преработени, за да създадат „активна система за наблюдение на безопасността, ръководена от CDC, която наблюдава всички ваксинирани с Ковид ваксини – може би чрез услуга за кратки съобщения или други електронни механизми. „

През септември директорът на Операция Warp Speed ​​Монсеф Слауи сподели пред периодичното издание Science: „Работим усилено по една много активна система за фармакологична бдителност, за да сме сигурни, че когато се въведат ваксините, ние ще може на всяка цена да продължим оценката на тяхната безопасност.

През октомври Слауи каза пред New York Times: „FDA предлага поне 50% от хората в изследваната популация да имат поне два месеца проследяване на безопасността, преди ваксините да бъдат одобрени. И второ, работим много усилено с FDA и CDC, за да се уверим, че имаме много активна система за наблюдение на фармакологичната бдителност, която да ни позволи да продължим да оценяваме безопасността на ваксините, тъй като те се използват сред високорисковата популация. “

И Wall Street Journal цитира Слауи в своя статия за него, че „системите за проследяване ще трябва да бъдат„ невероятно прецизни “, за да гарантират, че пациентите получават по две дози от една и съща ваксина и да ги наблюдават за неблагоприятни ефекти върху здравето. Операция Warp Speed ​​избра медицинската компания за разпространение McKesson и облачните оператори Google и Oracle за събиране и проследяване на данни за ваксини. „

Това бе първият път, когато се разкри, че ролята на Oracle се разширява и включва операция Warp Speed.

Доходоносните правителствени договорености на председателя на Oracle Елисън мога да бъда проследени до самото начало на кариерата му като пионер на софтуери за данни. През 1975 г., тогава в началото на тридесетте си години, Елисън работи по проект за електронната компания Ampex в района на залива, изграждайки голяма терабитова система памет за ЦРУ.

През 2014 г. Елисън разкри, че ЦРУ не само е станал първият клиент на неговата фирма за „релационна база данни“ две години по-късно, но че е приел името на компанията от проект на ЦРУ, наречен Oracle. „Новините за нашата малка база данни обиколиха разузнавателната общност доста бързо“, каза Елисън в книгата „Softwar“ от 2003 г. „За малко повече от шест месеца бяхме спечелили няколко сделки – ЦРУ, разузнаването на флота, разузнаването на военно-въздушните сили и NSA [Агенцията за национална сигурност].

До края на 20 век Oracle се пребори с конкуренцията от IBM и Microsoft, за да достигне финансовия връх в управлението на бази данни. Два дни след 11 септември Елисън се срещна с директора на NSA Майкъл Хейдън, за да обсъди предложената от него система за наблюдение на данни. След проведен разговори с генералния прокурор Джон Ашкрофт относно въвеждане на национална лична карта.

Пишейки статия за Wall Street Journal (18 октомври 2001 г.), Елисън напомни на читателите, че правителството вече поддържа хиляди бази данни, за да следи хората, както и да издава лични карти като карти за социална сигурност и шофьорски книжки. Елисън написа:

„Единственото нещо, което бихме могли да направим, за да задрудним терористите, е да гарантираме, че цялата информация в безбройните правителствени бази данни е интегрирана в един национален файл. Моята компания … вече предложи да предостави безплатно необходимия софтуер … Важно е тези дарения да се правят безкористно. Базата данни ще се поддържа и управлява само от правителството, без да става въпрос за корпорации, които да се облагодетелстват … Добрата новина е, че национална база данни, комбинирана с биометрични данни, отпечатъци на палеца, отпечатъци на ръце, сканиране на ирис или друга нова технология, може да открие фалшиви самоличности … Ние няма нужда да заменяме нашите свободи с живота си. „

В продължение на публикацията, излязло в Ню Йорк Таймс през януари 2002 г., Елисън смята, че това може да бъде постигнато за няколко месеца, защото е „технически просто. Всичко, което трябва да направим, е да копираме информация от стотиците отделни бази данни на правоприлагащите органи в една база данни. „

През април 2002 г., заедно с Ашкрофт, Елисън получи годишна награда „Биг Брадър“, връчена от Privacy International на най-известните лица, които са направили най-много, за да застрашат подобни свободи.

До 2003 г., когато Законът за борба с тероризма (Patriot act) доведе до експлозия в следенето и извличането на данни, федералното правителство беше източникът на около една четвърт от милиардите приходи на Oracle.

„Вашата банкова информация, вашите контролни салда, вашият баланс на спестяванията се съхранява в база данни на Oracle,“ Елисън е цитиран в книгата от 2004 г. „Голата тълпа“. „Вашата резервация за самолетен билет се съхранява в база данни на Oracle. Какви книги сте купили в Amazon, се съхранява в база данни на Oracle. Вашият профил в Yahoo! се съхранява в база данни на Oracle … Поверителността вече е изчезнала. „

Същата година Ашкрофт – кръстникът на Закона за борба с тероризма – съди Oracle, за да предотврати придобиването на многомилиарден разузнавателен договор. Но след като Ашкрофт подаде оставка от втората администрация на Буш, той основа лобистка фирма, която Oracle след това нае през 2005 г., позволявайки на The Ashcroft Group да започне да работи. С помощта на групата Oracle продължи да придобива договора.

Една програма, която не продължи дълго, наречена Total Information Awareness (TIA) и контролирана от Агенцията за напреднали изследователски проекти на Пентагона (DARPA), по-късно ще се превърне в основен източник за финансиране на разработчика на Ковид ваксини Модерна и други, предпочитани от Фаучи компании.

DARPA е замислила TIA няколко години по-рано. В допълнение към това, което Елисън посочи като необходимо, TIA искаше да събира медицинските досиета на американците, предписанията за лекарства и дори ДНК, поддържайки тезата, че цялото население се нуждае от наблюдение, за да бъдат предотвратени не само бъдещи терористични атаки, но и биотероризъм и дори огнища на естествени болести.

Финансовите навици на гражданите, навиците за пътуване и потребление на медии също ще се управляват в „публично-частно партньорство“ с NSA, ЦРУ, частния сектор и академичните среди. В огледален сценарий на този, който сега обгражда пандемията, „невидимият враг“ може да бъде победен.

Но реакцията беше бърза. ACLU нарече TIA „най-близкото нещо до истинската програма„ Big Brother “, която някога е била сериозно обмисляна в Съединените щати. Тя се основава на визия за събиране на възможно най-много информация за възможно най-много хора в база данни с „изключително голям мащаб“. “

Една година след създаването му от DARPA, Конгресът отхвърли TIA през януари 2003 г.

Но TIA никога не си отиде. Различни нейни програми в крайна сметка бяха разделени на мрежа от военни и разузнавателни програми.

През 2013 г. Елисън каза пред CBS News, че вътрешната шпионска програма на NSA е „от съществено значение“. Въртящата се врата между Oracle и ЦРУ, която започна със самия Елисън, включва и Леон Панета, директор на ЦРУ, а след това и министър на отбраната при Обама, който се присъедини към борда на Oracle през 2015 г.

Oracle Labs, изследователското звено, инвестира в партньорство с DARPA за „визия за суперкомпютър, оптично свързан с чип.“

Докато FDA започна процеса по одобрението за спешна употреба на ваксините на Пфайзър и Mодерна в края на 2020 г., връзките между ЦРУ и Big Tech (големите технологични компании) продължиха същевременно да се засилват. По-ранен договор беше сключен с Amazon през 2013 г., но на 20 ноември беше съобщено, че ЦРУ „е възложило своя дългоочакван договор за Commercial Cloud Enterprise или C2E на пет компании – Amazon Web Services, Microsoft, Google, Oracle и IBM. “ Тези компании „ще се състезават за конкретни задачи, възложени от ЦРУ, което ще представлява и на 16-те други агенции, част от разузнавателната общност“ В момента „Microsoft е най-близкият конкурент за получаване на разрешение за хостване на строго секретни данни.“

Документите за обществени поръчки, издадени от ЦРУ през 2019 г., показват, че очакваната стойност на договора C2E може да достигне десетки милиарди през следващото десетилетие и половина.

След това в средата на декември Oracle публикува съобщение за пресата, в което се казва: „Работейки съвместно с американската служба по контрол и превенция на заболяванията CDC и Министерството на отбраната на САЩ по време на пандемията, Oracle успя да разшири възможностите на набора от приложения за управление на общественото здраве, за да помогне в националната дистрибуция и да събира данни за пациентите около ваксините и леченията срещу Ковид. „

Излизайки далеч извън първоначалния си схематичен мандат с NIAID на Фаучи, облакът за национални здравни данни на Oracle, не само ще бъде новото централно хранилище на данни на CDC за ваксинациите, но компанията заяви, че „в момента е в дискусии с десетки страни по света да приеме Приложението за управление на общественото здраве на Oracle, за да модернизира националната си инфраструктура за обществено здраве и по този начин да даде възможност за ефективно разпространение на ваксини срещу Ковид, терапевтичен мониторинг и диагностични тестове … Това е само началото. „

Това беше продуктивна и в крайна сметка много печеливша година за Елисън и Oracle. Също в средата на декември Елисън обяви, че неговата компания напуска Силициевата долина за нов щаб в Остин, Тексас, докато самият той се премества на хавайския остров Ланай, който притежава. Елисън се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Oracle през 2014 г., но остана като главен технически директор. В началото на пандемията, на 23 март, акциите му в компанията (а той притежаваше 35 процента от нея) бяха намалели с 11 процента. Но малко преди да приключи правителствената сделка за събиране на всички данни за ваксините, състоянието му нарасна за 2,5 милиарда долара за една седмица, което доведе до нетна стойност на Елисън до около 81,5 милиарда долара.

Това беше въпреки забавянето на предстоящото му закупуване на акции в социалната медия TikTok, „приложение за тийнейджъри, изпълнено с шантави танци и видеоклипове“, както Wall Street Journal го описа – но изключително доходоносно и провокативно.

Миналата пролет, по времето, когато Тръмп започна да нарича Ковид „китайският вирус“, президентът разпореди на китайската компания майка на TikTok, Bytedance, или да продаде американската си операция, или да бъде забранена в САЩ, тъй като събираните от нея данни по някакъв начин застрашават националната сигурност. Изведнъж Microsoft, Twitter и Oracle започнаха да преговарят за оферти с китайския милиардер предприемач Джанг Имин.

Един от аспектите на TikTok, който несъмнено би заинтересувал Елисън, е използването на изкуствен интелект от приложението за подаване на новини на хората въз основа на техните навици на четене. „Задвижван от алгоритми, които могат да доведат до пристрастяване към видео емисията му“ TikTok се превърна в глобална сензация, изтеглена повече от 2 милиарда пъти по целия свят и с оценка от 100 милиарда долара. В продължение на повече от година, според анализ на Wall Street Journal, „приложението проследява потребителите, използвайки забранена от Google тактика, която му дава възможност да събира уникални идентификатори от милиони мобилни устройства, без да позволява на потребителите да се откажат“. Въпреки че TikTok заяви, че е спрял практиката и „обеща да създаде защитна стена между Китай и чуждестранни потребители“, това очевидно е причината Тръмп да се притесни толкова много за възможния достъп на китайското правителство до американските потребителски данни на TikTok.

През септември 2020 г. Oracle обяви, че е постигнала споразумение с TikTok за 12,5% дял в американската операция, като същевременно предоставя облачни услуги и сигурност за приложението. Walmart купи допълнителни 7,5% и Тръмп обяви победа за новия TikTok Global, който вероятно ще стане публичен, след като прахът се уталожи и продажбите бъдат одобрени от САЩ и Китай.

„Oracle се надява да използва сделката TikTok като друг модел за предоставяне на услуги за сигурност и облачни услуги на други компании по пътя“, съобщи CNBC през септември. Или, както се случи по-малко от два месеца по-късно, на федералното правителство.

Възможно ли е да има скрит мотив зад потапянето на Oracle в детските социални медии? В края на август Journal of Adolescent Health публикува статия със заглавие „Tik Tok и неговата роля в разпространението на информация за Ковид“. Уебсайтът на NIH ще го препечата през ноември. Отбелязвайки, че пандемията е породила почти пълното внезапно затваряне на образователните институции в САЩ през пролетта, „необразователното време на екрана сред младите хора ескалира значително“ и „социалните медии изиграха голяма роля в ресоциализацията на младите хора в пандемично общество … Като се има предвид социалната способност на медиите да разпространяват фактически неточна медицинска информация с тревожна скорост “и предвид над 45,6 милиона активни потребители на TikTok в САЩ, авторите на вестника решиха да анализират 100-те най-популярни видеоклипа, обозначени с хаштагове за СОVID-19 и коронавирус.

Те бяха достигнали до 93,1 милиарда гледания, „демонстрирайки огромната способност на платформата да насърчава споделянето“. Изглеждаше, че много малка част от тях предоставят заблуждаваща информация, докато „видеоклиповете от здравните специалисти бяха малко на брой … [но] често сред най-широко„ харесваните “и разпространявани навсякъде. Разпространението предполага, че търсенето на TikTok за повече гласове, свързани със здравеопазването, в момента изпреварва предлагането. TikTok се показа като жизнеспособно средство за лекарите да образоват и разсейват митове около Ковид в широка и разнообразна подрастваща демографска група ”, се казва в статията.

Някой в общественото здравеопазване явно забеляза това. „Все по-голям брой учени и лекари правят видеоклипове на TikTok, за да предоставят информация за Ковид ваксините“, съобщи Scripps на 1 януари. Групата се нарича Team Halo и има за цел „да се опита да намали скептицизма към ваксините“.

Един от „десетките здравни експерти от цял ​​свят“ и член на тази група, директорът на Харвардската имунологична програма, д-р Шив Пилай, разказва много за иРНК технологията, която се използва за разработване на ваксините на Пфайзър и Модерна, обяснявайки „защо ваксините са безопасни и ефективни, както и за страничните ефекти, които могат много да бъдат определени. “ Пилай използва поезия, за да предаде посланието си: „Ваксината, която ще промени живота ни. Да се ваксинираш означава да си умен. За да унищожим този вирус, нека всички просто изпълним своята част. “

Според Scripps в други видеоклипове Пилай говори за дете, което е третирал като стажант. Момчето e починало в ръцете му от тетанус, тъй като не беше ваксинирано.

Автор: Джей Хокър
Източник: The Defender / Children’s Health Defense
Превод: Измамата Ковид19

ГУГЪЛ

Google и Oracle ще следят и наблюдават американците, които се ваксинират срещу СОVID-19

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница