Тодоровден е!

Православната църква възпоменава Свети Теодор Тирон

 Тя почита паметта му на 17 февруари по Юлианския календар. Католическата църква – на 9 ноември.

 

В България Тодоровден наричат още Тодорица, Тудорица и Конски Великден. Празнува се в съботата от първата седмица на Великия пост.


По данни на НСИ през 2017 г. Тодоровден са празнували 130 233 души в България.


Император Юлиан Отстъпник – 332-363 г., искал връщането на езичеството. Той знаел, че християните 40 дни преди Великден спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически приношения всички постни храни на пазара. Така християните, без да знаят това, да бъдат осквернени и да се надсмеят над тях.


Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му разкрил плана на Юлиан Отстъпник. Поръчал му да предупреди християните да не купуват храна от пазара през тази седмица. Постъпвайки така, те се хранели само с варено жито – коливо. Юлиан, посрамен от постъпката си, пуснал на пазара неосквернена от езичници стока.

 


На Тодоровден се изразява почит на коня и се провеждат надбягвания с коне, наречени кушии. Оттук идва името на празника Конски Великден. Когато настъпи изгревът мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените месят и раздават помежду си обредни хлябове, като дават от тях и на конете; варят жито, което се благославя в църква.


След това идва редът на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава юзда а стопанинът му – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.


Обредната пита на обяд включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

 

Свети Теодор Тирон

Свети Теодор Тирон е християнски светец-воин, почитан като великомъченик.

Той бил римски войник в императорския полк в град Амасий – Понт, Мала Азия. Когато Юлиан Отстъпник наредил християните да извършат езически жертвоприношения, Теодор отказал да се подчини и да принесе жертва. Дали му няколко дни за размисъл. Но вместо това той подпалил езически храм, посветен на Кибела – фригийска богиня, майка на цар Мидас; отвели го на съд при градоначалника. Теодор заявил, че е християнин, и го хвърлили в тъмница и го обрекли на гладна смърт. След известно време градоначалникът отново му предложил да извърши езическо жертвоприношение и да спаси живота си. След като отново отказал, Тедор Тирон бил подложен на жестоки мъчения, но останал верен на християнската вяра. Градоначалникът го осъдил на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръстил и сам се качил на кладата. Починал като християнски мъченик.

Честит имен ден на всички, които носят имената Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа, Богдана, Найден. Нека да са здрави и да носят в себе си виталност, красота и висок дух! И безсмъртието на коня!

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница