Три държави казват НЕ на ГМО

«19/01/2021»

Три държави казват НЕ на ГМО-то, но нападението на Big Ag далеч не е приключило

Мексико, Перу и Танзания затвориха вратите за ГМО, но гиганти от агробизнеса засилват лобистките си усилия в други страни, особено в ЕС

 

Президентът на Танзания Джон Магуфили надхитри лъжата СОVID-19! (ВИДЕО-БГ СУБ)

 


Черен януари за лобистите и заинтересованите страни в агробизнеса. Мексико, Перу и Танзания затвориха вратите за ГМО, докато италианското правителство беше подтикнато от всеобхватна кампания на гражданското общество не само да потвърди забраната за старото поколение ГМО, но и за новите поколения, включително Новите техники за разплод (НТР).

Тези предприети стъпки могат да се считат за успех за всички фермери и движения на гражданското общество, които се борят да запазят суверенитета си върху семената и храните в безопасност от мултинационалните компании. В противен случай, налагайки ГМО, компаниите биха поставили фермерите и потребителите на каишка, като придобият права на собственост върху семената.

За да спре това усилие, на 1 януари 2021 г. влезе в сила президентски указ в Мексико за започване на поетапното премахване на „употребата, придобиването, разпространението, популяризирането и вноса“ на глифозат с преходен период, който продължава до януари 2025 г. също така спира властите да издават разрешителни за пускане на генетично модифицирани (ГМ) царевични семена за защита на продоволствената сигурност на страната и продоволствения суверенитет, нейната местна царевица и техните традиционни царевични ниви („milpas“). Забраната има за цел също така да опази биокултурното богатство на страната, за да „опази човешкото здраве, биокултурното разнообразие на страната и околната среда“, като замени глифозата с устойчиви, културно подходящи алтернативи.

По същия начин органите по биобезопасност трябва да „отменят и да се въздържат“ от издаването на разрешения за използването на ГМ царевица в храните, която е силно внесена от САЩ, като постепенното прекратяване трябва да бъде завършено не по-късно от 31 януари 2024 г. Ход, който предизвика много критики от лобито на агробизнеса, като същевременно предостави облекчение на малките фермерски организации.

На 5 януари президентът на перуанския конгрес Мирта Васкес Чукилин подписа Закон 31111, който одобрява и удължава мораториум за още 15 години върху въвеждането и производството на ГМО в страната до 31 декември 2035 г. Новият закон изменя предишният Закон 29811, който първоначално установи мораториума през 2011 г. Приемането на това удължаване беше благодарение на платформата PERU FREE OF TRANSGENICS и стотиците организации, световноизвестни готвачи и политици, подкрепили кампанията в подкрепа на закона. Чрез това действие Перу ще продължи да бъде една от най-важните земеделски генни банки в света.

Във вторник, 12 януари, министърът на земеделието на Танзания Адолф Мкенда обяви спиране на всички изследователски опити за ГМО в страната, включително изпитването за устойчива на суша ГМО царевица, което продължава в Изследователския център на Макутупора в Додома и друго за маниока в TARI Mikocheni. Вместо това Танзания заложи на опазването на генетичните ресурси на страната и местните сортове семена чрез използване на конвенционални методи за размножаване, за да подобри семената при необходимост. Позицията, заета от министъра, признава риска от пускане на ГМО сортове семена от гледна точка на създаване на зависимост от семена за фермерите само от няколко големи селскостопански компании.

Обявявайки как сега всички внесени семена трябва да бъдат подложени на изчерпателен скрининг за ГМО и замърсители, министърът на земеделието заяви :

„Танзания не допуска ГМО, защото имаме достатъчно добри семена. Ние ще защитим нашите натурални семена и правителството ще работи заедно с нашите изследователски центрове, за да гарантираме, че получаваме по-добри семена.”

 

В Италия 26 екологични организации започнаха колективно мощна кампания, която попречи на правителството да приеме четири законопроекта, вдъхновени от лобито на агробизнеса. Законопроектите бяха предложени от министъра на земеделието и трябваше да позволят на ГМО и други НТР да влязат в страната. След интензивна медийна буря и директен обществен натиск върху всеки парламентарист от Комисията по земеделие на Камарата, про ГМО/НТР постановленията на Министерството на земеделието не бяха приети в първоначалния им вид.
На 14 януари законопроектите бяха строго обусловени и поради това анулираха всички части, касаещи ГМО и НТР, както и ограниченията за свободен обмен на семена. Опитът зад декретите имаше за цел да принуди нелегитимно отваряне към „стари“ и „нови“ ГМО/НТР и да откаже на фермерите възможността да извършват дейности като повторно използване на семена и обмен на част от реколтата като семена или размножителен материал.
Важно е обаче да се подчертае, че лобистките действия на гиганти от агробизнеса за налагане на своите патентовани семена се засилиха. Италианският случай особено насочва вниманието към новата стратегия на мултинационалните компании:

Новите техники за разплод са създадени, за да пропуснат регламентите за ГМО в Европа, Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, Протокола от Нагоя и Международния договор за растителни генетични ресурси на ФАО, позволявайки на мултинационални компании да патентоват генетични последователности, получени чрез НТР.

 

По този начин това подкопава суверенитета на общностите и държавите върху тяхното биологично разнообразие, като залива пазара с патентовани семена. Както Navdanya International подробно описа в скорошна статия “Лобито зад отварянето на Италия за ГМО” след публикуването на решението на Съда на ЕС, ЕС е подложен на непрекъснат лобистки натиск от САЩ и други търговски партньори, за да не бъдат погълнати НТР от съществуващото законодателство за ГМО. Но независимо от тези победи, нападението от корпорациите не е приключило.
Източник: Children’s Health Defense

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

 

ПО ТЕМАТА

“Лепило за месо” – Как ни тровят (ВИДЕО)

 

ГМО, използвани като променящи гена супероръжия, биха могли да направят човечеството изчезнал вид

 

ГМО, използвани като променящи гена супероръжия, биха могли да направят човечеството изчезнал вид

 

Защо микровълновите печки бяха забранени в Съветския съюз? 10 факта защо е вредна за здравето

 

Европейците вече умират от ГМ храни

 

Путин: Човешката еволюция е под голяма заплаха от ГМО и ваксини

 

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

 

Единствено проучванията, финансирани от биотехнологията твърдят, че ГМО са безопасни: независими учени предупреждават в противното

 

Големи хранителни корпорации използват тъкани от абортирани бебета, за да произвеждат вкусови добавки в преработените храни (СПИСЪК)

 

Учени срещу ГМО

 

ПОТВЪРДЕНО: ДНК от ГМО преминава директно в кръвоносната система, понякога на по-високо ниво от реалното човешко ДНК !

 

Съдят МОНСАНТО за престъпления срещу човечеството

 

Първата по рода си база данни за научни изследвания документира вредите от ГМО

 

Потвърдено: Фармафията купува ГМО мафията за $62 милиарда

 

ГМО – оръжието на корпоративния тероризъм (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

Ученият, открил, че ГМО причиняват тумори у плъхове, защити репутацията си

 

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Депопулацията чрез ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ бе обявена от главния антихрист на планетата още през 2011 година!

Последно от ЛЮБОПИТНО

Фейсбук страница