Тръмп нареди декласификация на документи за “Ураган от кръстоносен огън”

Президентът Доналд Тръмп нареди разсекретяване на предишни поверителни документи, свързани с „Ураган от кръстоносен огън“, разследването на ФБР за кампанията му през 2016 г.

Ходът идва в последната му вечер в офиса.

Материалите не бяха веднага оповестени на обществеността.

Министерството на правосъдието предостави на Белия дом папка с материали, свързани с разследването на ФБР “Ураган от кръстоносен огън”, части от които бяха класифицирани и не бяха предоставени на Конгреса или обществеността, заяви Тръмп в меморандум за генералния прокурор, директора на Националното разузнаване и директора на ЦРУ.

„Поисках документите, за да може да се извърши преглед на декласификацията и така да мога да определя до каква степен материалите в папката трябва да бъдат пуснати в некласифицирана форма“, казва Тръмп в записката. „Реших, че материалите в тази папка трябва да бъдат разсекретени в максимално възможна степен.“

Тръмп заяви, че ФБР в писмо за отговор на 17 януари „отбелязва продължаващото си възражение срещу всяко по-нататъшно разсекретяване на материалите в папката и също така, въз основа на преглед, който включва акции на разузнавателната общност, идентифицира пасажите, които смята, че е най-важно да се пазят от публично разкриване.”

„Реших да приема редакциите, предложени за продължаване на класификацията от ФБР в това представяне на 17 януари”, каза Тръмп. „С настоящото декласифицирам останалите материали в папката. Това е окончателното ми решение в рамките на прегледа на декласификацията и аз наредих на генералния прокурор да изпълни редакциите, предложени в подаденото от ФБР становище от 17 януари, и да върне на Белия дом подходящо редактирано копие.“

Президентът добави: „Решението ми да декласифицирам материалите в папката е предмет на ограниченията, определени по-горе и не се разпростира върху материали, които трябва да бъдат защитени от разкриване съгласно заповедите на Надзорния съд на външното разузнаване и не изисква разкриването на определена лична информация, която може да бъде идентифицирана или други материали, които трябва да бъдат защитени от разкриване съгласно приложимото законодателство. Съответно, по мое указание, генералният прокурор направи подходящ преглед, за да гарантира, че материалите, предоставени в папката, могат да бъдат разкрити от Белия дом в съответствие с приложимото законодателство.”

Разследването „Ураган от кръстоносен огън“ на контраразузнаването на кампанията на Тръмп през 2016 г. започна през юли 2016 г., за да разследва твърденията за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ, включително възможни връзки между Русия и всякакви политически кампании.

Разследването беше поето през май 2017 г. от тогавашния специален съветник и бивш директор на ФБР Робърт Мюлер. До април 2019 г. той стигна до заключението, че разследването не е намерило доказателства, които да установят, че Тръмп или неговата кампания съзнателно са сговорили или координирали с руското правителство да променят резултата от изборите, въпреки че е установено, че руското правителство се е намесило в изборите през 2016 г.

  • Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

 

ВИДЕО: Доналд Тръмп: „Бъдещето не принадлежи на глобалистите, бъдещето принадлежи на патриотите“!  Доналд Тръмп е единственият президент от новата история на САЩ, който не водил нито една война! (ВИДЕО)

 

Тръмп: Горд съм, че бях първият US президент от десетилетия, който не започна нито една война! Политическото движение, което създадох, тепърва започва! (ПРОЩАЛНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД-ВИДЕО)

ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА САЩ И ТЕХНИТЕ ВОЙНИ

САЩ Доналд Тръмп

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times