Турбо-ГЕРБ: 1000 лв. глоба за гледане на рози в двора

Нарочен закон за маслодайната роза прие парламентът на първо четене, за да защити регистрираната емблема в ЕС „българско розово масло“ и да подпомогне легитимния бизнес. Депутатите приеха, че който отглежда маслодайна роза в двора си, за да бере и изтъргува розовия цвят, а не фигурира в специален регистър, подлежи на санкция от 500 до 1000 лв., ако е физическо лице.

Глобата за фирмите е от 3 хил. до 5 хил. лв. Срещу идеята на вносителя – Министерския съвет, гласуваха депутатите от НФСБ, ВМРО и ДПС, които се противопоставиха въобще на идеята да се прави закон за отделна земеделска култура.

„Намираме се в пленарната зала, а не в литературен клуб“, скочи Бюрхан Абазов, който разкритикува управляващите, че депутатите чули над 100 определения за маслодайната роза, но никакъв „екшън“ нямало в текстовете, които се предлагат. „Само възхвала, не чухме нищо по същество, няма екшън, текстове с пожелателен характер“, констатира депутатът от ДПС.

„Регистър на производителите на розов цвят – добре. Регистър на изкупвачите на розов цвят – добре. Регистър на преработвателите – много добре. Но всичко това не отговаря на въпроса – и какво от това?!“, попита Абазов. И заключи, че просто ще ги подредим за нуждите на статистиката в регистрите и нищо няма да се случи.

„Не е правилният начин да се прави закон за една култура“, констатира експертът на движението по земеделие и бе подкрепен напълно от колегата си от НФСБ Петър Петров.

„Догодина ще правим закон за лавандулата, защото имаме един милион декара в Добруджа, а там не й е мястото, пак ще има протести, французите няма да я изкупят“, предрече депутатът от ДПС. И продължи: „Ами, ако гръмне догодина някакъв проблем в Родопите? Да не се окаже да правим закон и за картофите?!“

„Проблемите са много сериозни за българската мента. Засега трябва да спрем това вредно внасяне на този закон. То е вредно, защото е дискриминиращо спрямо производителите на мента“,
продължи линията с ирония и депутатът от ОП Петър Петров, който застана зад думите на Абазов.

„Законите не бива да се внасят под натиска на производителите“, категоричен е и той. „Който повече вика, той се налага“, заключи депутатът от НФСБ.

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница