Турските сили окупират гръцка територия

Десетки турски войници нахлуват и окупират гръцка територия

Гръцки новинарски сайт съобщи, че турски войници са нахлули на гръцка територия и са окупирали малка част от нея, разположена в спорната гранична зона между двете страни.

Всичко започва, когато около 35 турски войници се насочват към равнината Файди, на източния бряг на река Марица, която граничи с двете страни. Уебсайтът на армията „Гласът на армията“ добавя в съобщение, публикувано в сряда, че на гръцка територия присъстват турски войници от специални части, които са лагерували в някои от анклавите на река Абияри. Дори турските войници са издигнали турското знаме на едно от най-високите дървета.

Според сайта турското нахлуване е реакция на приготовленията на гръцките военни да поставят върху площ от 1,6 хектара нови заграждения, с цел препятстването на нахлуването на нови бежанци на територията на Гърция.

Турция отказва да признае, че земите на брега на река Марица принадлежат на Гърция, дори ако реката промени естествения си ход, пише британският вестник „Дейли мейл“.

През последните седмици гръцките войници са станали четири пъти мишена на турската армия, както и турските ВВС редовно нарушават гръцкото въздушно пространство.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ