Турски НПО започват дела за прекратяването на „незаконната“ гръцка окупация на Крит и още 12 острова

Турската Асоциация за световна солидарност и помощ /ТАССП/, обхващаща 100 НПО-та смята да започне дело за „възстановяването“ на турския суверенитет на остров Крит и 12 острова в Егейско море, съобщава сайта news1.

Ще поставят въпроса и за Западна /Беломорска/ Тракия. Истанбулският университет ще им осигури правна помощ, твърди зам.-ректорът на университета д-р Илияс Топсакал. Жалбите ще бъдат депозирани пред най-авторитетни международни организации – ООН, ЕС и различни правозащитни организации. Според Топкасал ще бъдат отстоявани не само правата на Турция, но и на Севернокипърската турска република. В процеса ще бъдат привлечени и НПО-та от Централна Азия и Балканите.

Председателят на ТАССП Халит Канак отбелязва, че са разделили «отоманската география» на 8 области. Всяка една си има отговорник и администрация. Така са се получили административни структури в 42 страни. След приключването на кризата с коронавируса, въпросната организация щяла да ускори действията и ще депозира жалби до Хагския съд и ООН.

В работата на ТАССП се намесва и бившият генерален секретар на турското Министерство на отбраната Юмит Ялим. Той обяснява с «историко-правни» аргументи защо Турция има право на ¾ от територията на остров Крит. Подобни мотиви излага и по отношение на 12-те острова в Егейско море, които според него трябва да бъдат демилитаризирани.

Всички обобщават, че ако те не направят това, то някой друг ще постави въпроса за тяхното присъствие в Либия и Северен Кипър.

Наблюдатели са на мнение, че турската страна ще предприеме тактиката на палестинците за борба срещу опонентите. Самата държава няма да се замества в делата, а това ще правят местни НПО-та, подпомагани от държавата.

Всичко това говори за нарастващо напрежение между Гърция и Турция, което ескалира безпрецедентно след подписването на многостранното споразумение между Анкара и Триполи. Според двете страни техните изключителни икономически зони вече са се слели и така те ще имат право да контролират транспортирането към европейския пазар на всички енергоресурси, които ще бъдат добивани в Източното Средиземноморие.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ