Турско-сирийското настъпление на изток в Либия забуксува

Вчера войските на правителството на Файез Сарадж се опитаха да превземат стратегическата ВВС-база Ал Уатия, която отстои на 65 км от столицата Триполи. Атаката, осъществена от турски дронове и сирийци пехотинци, транспортирани от провинция Идлиб, е отблъсната. Това е дело на 19-ти пехотен батальон за специални операции на армията на Хафтар. Нещо повече, според военния информационен канал на Хафтар, ръководителят на сирийските джихадисти Абу Заяд ал Димашки е бил пленен. Това става въпреки, че турският президент Ердоган спомена преди два дни, че „очаква от Либия добри новини“.

Изглежда, че и настъплението към останалия голям либийски град в Западна Либия – Тархуна, останал под контрол на Хафтар, също е замразено. Специфичната племенно-кланова обстановка в селището също не е благоприятна за атаките на правителството на „Националното съгласие“. Анализатори съобщават, че силните мъже в града, кланът ал Кани, търсят лично отмъщение към правителството в Триполи. Тархуна е бил под контрола на управлението в Триполи до 2014 г. Тогава, представители на една от проправителствените милициите убива един от петимата братя ал Кани. След тази дата, останалите четирима братя са смъртни врагове на правителството в Триполи. Очевидно, разпространените от преди повече от 20 дни от турски дронове заплашителни брошури на арабски /към местните жители/ и на руски език /към членовете на „Вагнер“, резидиращи в града/ не е подействало.

Видно, на фона на военните неуспехи, Файез Сарадж от вчера говори за търсенето на политическо решение на кризата.

The Foreign Insider

Сирийско семейство от град Ариха, провинция Идлиб взима вечерята ифтар по време на свещения месец Рамадан. Те вечерят върху останките от техния дом, след поредната бомбардировка.

Последно от СВЯТ