Турция връща кандидат – мигрантите от границата с Гърция… временно

Турските власти евакуират хиляди мигранти, които щурмуваха границата с Гърция, надявайки се да влязат в Европа, информира вестник „Хюриет“. Това е като предпазна мярка на фона на пандемията от коронавируса, заяви на 27 март турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сьойлу.

Миналия месец президентът Ердоган заяви, че Турция вече няма да пречи на бежанците, които искат да пътуват до страните от ЕС да го направят. Властите им оказваха съдействие, извозвайки ги до гръцко-турската граница.

Сюлейман Сойлу каза пред частния телевизионен канал NTV, че около 5800 мигранти, които са били на граничния пункт в провинция Одрин, са вече преместени през нощта от граничната зона. Те са били отведени в миграционни центрове в девет провинции, каза той.

Министърът обаче предупреди, че този ход не означава промяна в държавната политика, спрямо мигрантите. Според него те ще могат да се върнат на границата, след като пандемията приключи.

„Когато тази епидемия приключи, не бихме попречили на никой, който иска да си тръгне от Турция“, каза той.

По-рано Анадолската агенция информира, че мигрантите, пребиваващи в импровизиран лагер близо до граничната бразда, са преместени с автобуси в държавни центрове, където ще бъдат поставени под карантина.

Гърция приветства развитието като „важно нещо за страната и за Европа“, като отбеляза способността на гръцките власти да охраняват сухопътните и морските граници.

Турски журналист от Одрин информира вестник „Хюриет“, че няколко автобуса са видени да напускат граничната зона, а веднага след това властите са започнали да дезинфекцират района, където мигрантите са къмпингували.

Според Анадолската агенция някои от мигрантите са поискали да бъдат преместени, а други е трябвало да бъдат убеждавани.

The Foreign Insider

Предишна Статия

КАТО ПО УЧЕБНИК: Гордън Браун призова за съставяне на Глобално Правителство, което да се справи с коронавируса

Следваща Статия

Д-р Тошков: COVID-19 умира за 30 секунди от кислородна вода (ВИДЕО)

Последно от Свят

Don`t copy text!