Убийството на Фахризаде провокира непредвидими последици

Убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде предизвика две непредвидими реакции. Първата е появата в сърцето на Техеран на израелско знаме с надпис на английски език, изписан на ръка: „Благодаря, Мосад.“ Флагът е поставен на мост в известния техерански квартал „Техеран парс“, така че минувачите с колите си под него да могат да го видят. Те останали учудени, че израелското знаме е престояло до полунощ, преди да бъде свалено. Очевидно е, че това също е планирана акция, специално подготвена за разпространение по социалните медии. За да се разсеят всякакви съмнения, че става въпрос за манипулация, флагът е поставен до реклама на известна иранска фирма за производство на консерви „Калах“.

В същото време ликвидирането на Фахризаде отново разпали търканията и откритата вражда между Корпуса на ислямските гвардейци, паздарани /КИГ/ и министерството на разузнаването. Втората институция е започнала да привиква представители на КИГ, с цел да се изяснят обстоятелствата по убийството. КИГ претендират, че те имат подобни правомощия и отказват да пуснат своите представители пред министерството. В социалните медии и в опозиционния печат вече се прокраднаха мнения, че историята със „сателитната връзка“ и „управлението от космоса“ са само оправдания на КИГ, чиято ефективност става все по-малка. Появиха се и свидетели, които твърдят, че все пак на мястото на убийството, е имало хора.

Напрегнатите отношения между паздараните и министерството на разузнаването не са нещо ново. През 2008 г. дори се стигна до престрелка по улиците на Техеран между представители на двете институции. КИГ са подведомствени на духовния ръководител аятолах Али Хаменей, а министерството – на президента, който е ръководител на изпълнителната власт.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times