Убили иранския ядрен учен със сателит: Ликвидирането на Фахризаде – сложна и нова по същество операция

 

Убийството на ядрения физик Мохсен Фахризаде е извършено с помощта на автоматично стрелково оръжие, което се е контролирало чрез сателит

 

Ликвидиран е основния стратег на иранската ядрена програма

 

Ликвидирането на Фахризаде – част от дълга тайна война

 

Председателят на Съвета по национална сигурност на Иран Али Шамхани обяви, че операцията по ликвидирането на ядрения учен Мохсен Фахризаде е много сложна и качествено нова по своето изпълнение. Той призна, че на мястото на атентата не е имало хора. Източници пожелали анонимност, допълват, че операцията е била управлявана по сателит. От остатъците на експлодиралата кола, тип „Нисан“, според ирански източници било установено, че използваната апаратура и оръжия носели логото и отпечатъците на израелската военна индустрия.

Това противоречи на разпространената първоначално версия от ирански медии, че в операцията са участвали 62 души, 12 преки участници, в това число и семейство снайперисти и 50 души логистика.

От анимационната възстановка се вижда, че вероятно хакери са стигнали до компютъра на една от придружаващите /от трите общо/ на охраната на Фахризаде. Става въпрос за тази, която е карала паралелно с автомобила на Фахризаде, освен тази отпред и отзад. Вероятно е било прекъснато подаването на горивото й, вследствие на което автомобилът е спрял. Заедно с него и останалите автомобили на охраната са спрели, а автомобилът на Фахризаде е продължил няколко метра по инерция напред, излизайки от кортежа.

В разрез с правилата, ученият е карал сам колата си, в която е била и неговата съпруга. Видно е, че мишената е бил наблюдавана с месеци – състав на кортежа, маршрут, личното шофиране, поведение на охраната. Било е избрано подходящо место за атентата, където е била поставено, устройство, което е довършило операцията.

Фахризаде е излязъл от колата си /така инстинктивно е изведен от бронирания автомобил „Хюндай/, за да провери какво е станало с въпросната кола на охраната. Бодигардовете от другите автомобили веднага са отцепили района. В същото време на около 150 метра е имало паркиран автомобил „Нисан, с монтирано картечно оръжие. С лазер, дулото е насочено към мишената, която е била с гръб към „Нисана“. Вероятно смъртоносното устройство, което е било насочено и управлявано със сателитен сигнал, е било произведено специално за случая. Фахризаде е получил два куршума, единият /вероятно смъртоносния/ в близост до гръбначния стълб. След това „Нисанът“ е бил взривен, отново дистанционно.

Иранските власти обвиниха за атентата Израел и опозиционната организация „Муджахиди халк“. Двете страни отрекоха твърденията на официален Техеран.

Това е вторият опит за атентат срещу бащата на иранската ядрена и балистична програма. Първият, неуспешният е през 2018 г., когато попадна директно във фокуса на израелското правителство.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times