untitled

Убит ли е Сталин, или умира от естествена смърт

Версиите за заговор срещу Сталин от най-близкото му обкръжение звучат интригуващо и драматично, но е възможно вождът да е починал от естествена смърт.

Версията убийство

На 10 ноември 1952 г. е определен нов формат на властта. Маленков и Булганин губят длъжностите си в съветското правителство. На Хрушчов е предложено да се съсредоточи върху основната си работа – ръководството на партийната организация в Москва. Сталин смята, че е време да се освободи мястото на младите, а Хрушчов и компания – да помислят за пенсии. Тези хора усещат, че властта се изплъзва изпод краката им. От 1952 г. започва активното прочистване на обкръжението на Сталин.
Власик – многогодишният ръководител на личната охрана на Сталин, е компрометиран и понижен в длъжност, в края на 1952 г. – арестуван. Поскрьобишев – многогодишният съратник на Сталин, шеф на кабинета му, е оклеветен и отстранен от работа през февруари 1953 г. Михоелс – министърът на държавния контрол, умира на 13 февруари 1953 г. Абакумов – шефът на СМЕРШ и началник на министерството на държавна сигурност, е компрометиран и арестуван през август 1951 г. Той не излиза от затвора; през 1954 г. е разстрелян. Косинкин – заместник-комендантът на Кремъл, неочаквано умира на 15 февруари 1953 г.

„Делото на лекарите“

Маленков, Булганин и Хрушчов замислят „делото на лекарите“. През ноември 1952 г. е арестуван лекуващият лекар на Сталин – Виноградов. Обвиняват го в неправилното лечение на Андрей Жданов. Арестуван е и д-р Преображенски. Тези хора два пъти в годината преглеждат Сталин. Началникът на лечебно-санитарното управление в Кремъл също е сменен, както и домашният лекар на Сталин – Александър Кулинич. В обкръжението на Сталин вече няма лекари, които да знаят всичко за състоянието и болестите му. Сталин е наясно, че това дело е съшито с бели конци и от централните вестници изчезва споменаването му. Хрушчов и компания разбират, че това е краят. Те са обвинени, че са инсценирали това дело и разбират какво ги чака, ако бъде назначен нов генерален секретар и нови кадри.

Събитията в дачата на Сталин

На 17 февруари 1953 г. Сталин има среща с посланика на Индия. Посланикът забелязва, че през цялото време вождът рисувал вълци на тефтера си. След това казал, че мъдрите руски селяни застрелват бесните вълци. Това поведение показва ясно, че Сталин е разбирал какво се случва около него.
След арестуването на Власик новият началник на охраната на Сталин попада в болница. Всъщност от 27 февруари няма ръководител на охраната му. В отпуск е пусната жената, която му сервира храна и му дава лекарства; на нея той вярва.
На 28 февруари Сталин се обажда на дъщеря си Светлана и я поздравява по случай рождения й ден. Той кани нея и цялото й семейство на гости на дачата на 1 март. Никога Сталин не е събирал родата си там. По телефона казва на Светлана, че има важна новина и че скоро животът на семейството ще се промени. Вероятно е имал предвид, че ще се пенсионира.
Известно е, че на 28 февруари вождът тръгнал на среща с Шкирятов – председателя на комисията за партиен контрол. 28 февруари е важна дата за събитията след това. Хрушчов разказвал, че Сталин поканил него, Булганин, Маленков и Берия на дачата, че пили младо вино до пет часа сутринта. Когато Сталин тръгнал да си ляга, пуснал охраната си да отиде да спи. Но има бележка на Сталин от 28 февруари, в която той моли да му приготвят храна за един човек, т.е. той не е канил и не е чакал гости. Малко хора вярват на разказа на Хрушчов.
Сутринта на 1 март Светлана звъни в дачата, но телефоните не работят. Пряката линия за спешни обаждания – също не работи. Сменилите външната охрана охранители не обръщат внимание на факта, че Сталин не се буди и след десет часа на другия ден. На 2 март пристигат лекари, но тъй като онези, които познавали здравословното състояние на вожда, са отстранени, те не могли да намерят здравната му карта с болестите и не му оказват адекватна помощ за вожда. Сталин умира на 2, а не на 5 март, както е официалната версия.
Ликвидирането на вожда не е само в интерес на отделни хора във властта, но и в интерес световния капитализъм. В компанията на Хрушчов, Маленков и Булганин може да се отнесе и Берия. Всичките проекти на Сталин след смъртта му са изоставени или не са започвани.
Веднъж Сталин казал: „Аз ще умра, но вас капиталистите, като котета ще ви смачкат…“

Версията естествена смърт

В последно време много експерти се съгласяват с твърдението, че Сталин е починал от естествена смърт; той имал предостатъчно болести. Версиите за заговор и убийства звучат интригуващо и драматично, но противоречат на логиката.
На последната „тайна вечеря“ у Сталин присъстват Маленков, Булганин, Хрушчов и Берия. Едва ли някой от тази първа тройца би се заел да трови вожда. Берия е арестуван на 26 юни 1953 г., а е разстрелян през декември същата година – според една версия е разстрелян на същата дата, която обаче също не издържа на логиката на фактите. Едва ли Хрушчов и компания биха държали свидетел жив толкова дълго време.
Но е подозрително, че Сталин умира точно когато се решава „делото на лекарите“, което трябвало да послужи за основание за депортиране на евреите. Не е изключено това дело косвено да е насочено срещу Берия. Не бива да се забравя, че „делото на лекарите“ тече едновременно с „мегрелското дело“, което е явна опасност лично за него. От друга страна, Берия смятал, че партията трябва да се отстрани от управлението в държавата.
Берия е противоречива фигура. Той играе по правилата на вожда, но със своя импровизация. През март 1953 г. внася предложение за амнистия, което е обявено от Президиума на ЦК. Същия месец ГУЛАГ е предаден под контрола на министерството на правосъдието, а след разстрела на Берия – върнат в НКВД. През април 1953 г. Берия издава заповед за забрана към арестуваните да се прилагат принудителни мерки и физическо въздействие.

Ако искате да се запознаете с още неизвестни или малко познати факти от биографията на Сталин, търсете книгата на издателство PACПEP „Сталин : Сатрап, шаман или гений“ 

Изминаха почти 67 години от смъртта на Йосиф Висарионович Сталин, а войната срещу него не само че не престава, но се води още по-ожесточено, и то с всякакви средства.
След Никита Сергеевич Хрушчов мераклиите да воюват с духа и костите на Сталин стават все повече и повече. Каквото да направят и да кажат срещу Сталин, им се струва малко, недостатъчно и неубедително. Сякаш неговият образ е заплаха за тях, дори от отвъдното. Сякаш сянката му ги преследва денем и нощем и не им дава мира.
Но да убиеш Сталин, никак не е лесно. И днес той продължава да живее в умовете и сърцата на милиони и милиарди хора не само в страните от бившия Съветски съюз, но и в целия свят. За тези хора Сталин си остава една от най-великите и светли личности, които е раждало човечеството. И ако преди повече от 70 години с неговото име на уста са умирали милиони, днес милиони живеят с това име и с надеждата, че животът ще стане по-добър и по-справедлив.
Но да се погледне Сталин смело и право в очите, никога не е било лесно. Нито приживе, нито сега. Лесно е да се живее с митовете, легендите и отявлените лъжи за Сталин, но не и с истината за Сталин.
Неслучайно убеденият антисталинист писател, философ, социолог и културолог от Словения Славой Жижек написа, че “Сталин, който носи отговорност за едни от най-големите ужаси на 20 век, спаси човечността в човека”.
А белогвардейският генерал-лейтенант Антон И. Деникин – личният военен противник на Сталин от Гражданската война в Русия (1917-1922 г.), заявява:
“Когато Сталин излетя за Техеран, аз много се тревожех да не му се случи нещо. И чак когато по радиото съобщиха, че е пристигнал благополучно, се успокоих, защото разбирах, че без него с Русия е свършено…”
Не по-малко интересно е мнението на Александър Фьодорович Керенски (председателя на Временното правителство на Руската република, преди болшевиките да вземат властта, в резултат от Октомврийската революция през 1917 г., 1881-1970 г.):
“Русия спеше и той я събуди… Индустриален гигант и военен колос – всичко това са негови заслуги. Той преведе народа през ада и му върна чувството за собствено достойнство. Днес всеки е принуден да се съобразява с Русия…”
След смъртта на Сталин през март1953 г., в английския парламент започват едно след друго да валят изявления, пълни със злоба и ненавист. Присъстващият на заседанието Уинстън Чърчил демонстративно напуска и се прибира у дома си. Репортерите хукват след него и искат да научат какви са мотивите на постъпката му. Чърчил приема само двама от тях и им казва:
“Причините да напусна са две: първо, не желая да слушам как се гаврят с паметта на този гений, и второ, искам да остана сам със себе си и да изпитам радостта от смъртта на моя велик враг…”
Години след това Чърчил ще заяви, че Хрушчов е единственият политик, който воюва с мъртвец.
А ето какво казва и самият фюрер Адолф Хитлер за Сталин: “Силата на руския народ не е в неговата численост или организираност. Силата на руския народ е в способността му да ражда личности с мащаба на Сталин. По своите политически и военни качества той далеч превъзхожда и Чърчил, и Рузвелт. Той е единственият световен политик, достоен за уважение. Нашата задача е да раздробим руския народ, така че да стане невъзможно раждането на личности с мащаба на Сталин…”
Въпросът “Кой е Сталин?”, продължава да е актуален с пълна сила и днес. Дали той е сатрапът и тиранинът, какъвто ни го описват и представят неговите противници, или е държавникът, вождът, “бащата на народите”, влъхвата и шаманът, геният и спасителят, от който човечеството винаги е имало нужда? А може би и едното, и другото? А може би Сталин е човекът, “който спаси човечността в човека”? За да си отговорим “Кой е Сталин?, първо трябва да отговорим на въпроса – какво не знаем за Сталин.

Предишна Статия

Пет тайни факта за Пушкин, за които не разказват в училище

Следваща Статия

Сталин четял по няколко книги на ден! На година прочитал хиляди книги

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

„Теоретик на конспирацията“ vs „Интелигентен човек 👑 🐑“

  „Теоретик на конспирацията“ vs „Интелигентен човек 👑 🐑🐑🐑“ „Теоретик на конспирацията“ срещу „интелигентен човек“ (еквивалент на 👑 🐑🐑🐑): „Интелигентният човек 👑 🐑🐑🐑“  човек крещи на „теоретика

Снимка на деня

  Бел.ред; ако се чудите за кое видео става въпрос през 2019 става въпрос за това

Don`t copy text!