Уволниха директора на държавната „Eл Би Бyлгapиĸyм“, свалил цените на сиренето, кашкавала и млякото с 30%…

„Eл Би Бyлгapиĸyм“ свали с 30% цените на сиренето и кашкавала, но уволниха директорите

Николай Маринов

Само ден, след като единствената държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ ЕАД свали драстично цените на сиренето, кашкавала и киселите млека в своите фирмени магазини, ръководството й бе уволнено и заплашено с полиция.

Изпълнителният директор Николай Маринов и колежката му председател на Съвета на директорите на държавното дружество са били отстранени от министъра на икономиката Николай Стоянов с решение на едноличния собственик на капитала „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) и нейния изпълнителен директор Венцислав Димитров. „Мафията победи държавата“, коментира в ефира на бТВ самият Маринов.

Директорите на „Ел Би Булгарикум“ са отстранени, след като разпоредиха драстично сваляне на цените на сиренето, кашкавала и млякото

„Бхме освободени от длъжност без всякакви мотиви. Бях уведомен от Димитров, че (…) трябва незабавно да напуска кабинета си иначе ще извика полиция – без всякакви аргументи и в разрез с българското законодателство“, коментира Маринов.

Той припомни, че от вчера „Ел Би Булгарикум“ намали с 30% цените на кашкавала и сиренето, и  с 5-10% на млеката. „Това стана след ожесточени битки с търговските вериги, с икономии, които за краткия период, в който аз съм директор, успяхме да постигнем с колегите от ръководството, за да си позволим това намаление.

„Спряхме фирми, които доставят или искат да доставят съмнително мляко на завишени цени“

Икономиите дойдоха от намаление на доставната цена на суровото мляко с повече от 30 ст на литър, успяхме да прекратим порочни практики вътре в дружеството, заради което може би изгоряхме – фирми, които доставят или искат да доставят съмнително мляко на завишени цени, по препоръкан а господата, които цитирах. Явно сме засегнали много интереси, явно и лични, на министъра и на директора на ДКК“, заяви Маринов.

Запитан в ефира на бТВ имало ли е натиск над него, Николай Маринов каза, че през последния месец е имало „ожесточен натиск от директора на ДКК със санкцията на министър Стоянов върху нашата работа. Както той се изразява, ние не слушаме и явно това е причината да бъдем освободени днес“.

„Дадоха ми да разбера, че ако не прокарвам интересите на различни доставчици, ще имам проблеми“

На въпрос дали е заплашван, досегашният директор каза, че преки заплахи не е получавал, но че му е дадено да разбере от въпросните господа, че ако не прокарва определени интереси в дружеството с различни доставчици, включително за спорно качество на млякото, може да имат проблеми. На призива на Маринов големите вериги да намалят цените на продуктите, вече е получена реакция.

„Комисията за защита на конкуренцията изпрати до нас писмо, в което иска информация, за да се запознае на какви цени продаваме ние и те. Една от големите търговски вериги днес ни изпрати писмо, в което иска да намалим доставните си цени за тях, след като сме свалили цените в нашите фирмени магазини. Те слагат такси, проценти, таксите им са достатъчно високи, над 50%. Ако свалим цените си към тях, ние бихме продавали на загуба“, каза още Маринов.

Таксите на големите вериги са над 50% и оскъпяват продукцията

Реакция на ръководството на ДКК или на Министерство на икономиката все още няма. Николай Маринов заяви, че ще си търси правата в съда.

„Ел Би Булгарикум“ ЕАД е единствената държавна компания в млекопреработвателния сектор. През 1991 г. тя наследява ДСО „Млечна промишленост“. Дружеството съхранява традицията за производство на оригинални български млечни продукти с автентичните им вкусови и здравословни свойства.

Голяма част от приходите на „Ел Би Булгарикум“ идват от лицензионни споразумения, с които то предоставя правото за производство и продажба на оригинално българско кисело мляко и млечнокисели продукти на свои партньори в България, Япония, Финландия и други страни.

  • Агроновини

„ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“ ВЗЕХА ГЛАВАТА НА ШЕФА НА „ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ“. ОТКАЗАЛ ДА ВРЪЩА КИНТИ ПРЕЗ „ЧЕКМЕДЖЕТО“. НЕ СЕ ВРЪЩАТ МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА. ДОЙДОХА СЕЛСКИТЕ ВРЕМЕНА НА СЕЛСКИТЕ КМЕТОВЕ

По „пътя на Копринката“ – Изрязаха главата на шефа на „Ел Би Булгарикум“ с добро от най-високо място.

Държавната консолидационна компания (ДКК) е взела решение да освободи от поста изпълнителния директор на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

Брилянтни източници на АФЕРА твърдят, че това е станало с благословия от най-високо място, по заръка на „Пътя на Копринката“. Дейно участие във вендетата взел министърът на икономиката Никола Стоянов. Вече ви съобщихме колко „харесван“ е той от американските ни партньори, които щом го видят, напускат залата за по-сигурно.

Освободена от длъжност е и председателят на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова.

Пред БТА Маринов разказва, че директорът на ДКК Венцислав Димитров го е изритал от кабинета му със заплахата, че ще извика полиция. „Върнаха се мутренските времена от 1994 г.“, коментира той пред държавната агенция.

Пак пред БТА уволненият директор разказва, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното вчера решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради „натиск, който през последния месец имаме от г-н Димитров от ДКК“.

С действията си да намали цените на млечните продукти, Маринов сериозно ядосал едри бизнесмени с Мазератита. Ядосал и веригите, които щавят като за последно бедния българи. Но най-големият му грях бил, че отказал да връща кинти по „Пътя на Копринката“ през „чекмеджето“ Н.С., каквото била схемата. Президентският антураж сериозно захлебвал по веригата, без изобщо да му пука, че българинът яде кашкавал от 40 кинта.

Така че, драги ми Маринов, не се връщат мутренските времена. Дойдоха селските времена. На селските кметове, министри и други корупционери.

  • Иван Иванов, АФЕРА

 

 

Фирмени магазини на държавната фирма Ел Би Булгарикум, където можете да пазарувате евтино мляко и млечни продукти от днес.

🔴 И веднага Правителството уволни директора на предприятието! Що за действие?

СКАНДАЛНИЯТ СЛУЧАЙ с бруталното уволнение на ръководството на ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ разсъблече докрай Румен Радевото правителство. Уволнени, защото са намалили с 30 % цените на сиренето, кашкавала и млякото. Радев и Гълъбът му, дето ни каканижат колко са загрижени за ескалиращата инфлация. Радев и Гълъбът му, които ни хвърлиха прах в очите с групите за проверка на цените по магазините. ОчевАдно е, че това правителство е взело под своя закрила спекулата и брани със зъби галопиращата инфлация.
Няколко дни преди да го уволнят, шефът на ЕлБиБулгарикум в интервю е заявил, че търговските вериги слагат надценка 100 %.
Румен Радевото правителство в присъщата си роля на пудел на търговските вериги продължава войната си срещу българите.
ЕТО КАК чуждите търговски вериги изнасилват финансово родните производители;
Трябва да платят:
– такса „вход“ в търговската верига
– такса „логистика“ на самата верига
– такса „маркетинг“
– такса „промоции“
– такса „каталози“
И всичкото това безумие под одобрителния поглед на Радевото правителство, а и на всички досегашни правителства.
Вдигнатият юмрук се стоварва върху всеки, който пречи на мафията да печели.
УВОЛНЕНИЕТО на ръководството на единствената държавна млекопреработвателна компания ЕлБиБулгарикум е държавен бандитизъм. Уволнени и заплашени с полиция, защото са намалили с 30 % цената на млякото, сиренето и кашкавала. ДЪРЖАВЕН БАНДИТИЗЪМ ОТ ОВЛАСТЕНИ БАНДИТИ !!!
И КАКВО ОЩЕ СЕ ОКАЗВА натиск от министъра: Вместо ЕлБиБулгарикум да преработва мляко от местни производители (Видинско) се натрапва мляко от чужда държава, вкл. и сухо мляко. Войната на Радевото правителство срещу българските производители е факт.
ЦЕЛТА на саморазправата с ЕлБи Булгарикум е фалит и в крайна сметка приватизация от правителствени мафиоти. Държавен бандитизъм от служебното правителство на Второмандатния.
  • Стела Банкова
В България не може да се прави нищо, което засяга интересите на търговските вериги. Тия същите бандити, обединени в сдружението за „Модерна търговия“, т.е. шайка измамници, чието място е в Белене…
  •  Добри Божилов, писател

Отстраненият шеф на „Ел Би Булгарикум“:

Връщаме се в мутренските времена

Ще подам иск в съда за спиране на вписването на новото ръководство

„Възхитен съм от въображението и лъжите на хора, които са овластени да управляват държавен ресурс. Явно сега разбирам каква е причината за моето уволнение – това явно са икономически интереси и корупционни практики. В периода, в който бях и все още съм изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ аз не съм допуснал по никакъв начин да бъде повлиявано на интереса на дружеството чрез съмнителни практики“, това заяви отстраненият директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов

Като абсолютна лъжа Маринов определи твърдението, че се купувало мляко на завишени цени:

„Когато аз постъпих на 1 декември, млякото, което влизаше в „Ел Би Булгарикум“, струваше между 1,5 – 1,52 лв. за литър. Най-високата цена, която съм плащал като изпълнителен директор, е на 1,45 лв. В момента цената на млякото е 1,15 и 1,20 лв. за литър“.

Той отрече да е взимал мляко със занижени качества.

Качеството е в пъти по-високо, подчерта той.

По думите му следващата лъжа е за презапасяване:

„В момента има около 50 т сирене и около 60 т кашкавал. Това е абсолютно нормално. Пазарът го поема. Продават се между 5 и 10 т на месец“.

Той е категоричен, че няма никакъв риск количествата да останат на рафтовете и да се изхвърлят.

Освен това имаме и запитвания от фирми в Гърция и Германия, добави Маринов.

Откакто съм директор, оборотите на предприятието са увеличени с 300 хил. лв. на месец, отбеляза още той и добави, че има документи за всяка своя стъпка.

Относно обвинението за закупени превозни средства от неоторизиран дилър, Маринов коментира:

„От ДКК явно боравят само със сигнали и измислици. Ние боравим с факти. Въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма на „Ел Би Булгарикум“, която е одобрена от ДКК – одобрена е през ноември, т.е. преди аз да встъпя на длъжност изпълнителен директор. ДКК са определили бюджет от 850 хил. лв. за закупуване на една цистерна – млековоз и 2 хладилни камиончета. Ние какво правим – проучваме пазара, провеждаме конкурс, получаваме оферти от 4-5 различни доставчика. За това те са определили бюджет от 850 хил. лв. – ние реализираме икономии от над 150 хил. лв. И какво правим – закупуваме допълнително 2 автомобила за нуждите на „Ел Би Булгарикум““.

Поискали са ми множество документи и всички те са предоставени, съобщи Николай Маринов.

Той не е имал информация, че тече проверка срещу него.

„Разбрах в понеделник следобед, когато г-н Димитров дойде в кабинета ми и ми каза „Ти си освободен, напусни, нямаш работа тук“. Връщаме се в едни мутренски времена, когато идва някой в кабинета ти и те гони и те плаши с полиция“, заяви още освободения директор на Ел Би.

Маринов посочи, че в Търговския регистър той все още е изпълнителен директор:

„Ще подам иск в съда за спиране на вписването на новото ръководство и съответно ще си потърся правата по съдебен ред“.

В позиция Държавната консолидационна компания обясни освобождаването на Маринов от поста така:

„Заради закупуване на коли от неоторизиран дилър на завишени цени, закупуване на суровини на завишени цени, при това със съмнително качество, заради презапасяване с продукция, която не може да се реализира в срока й на годност и заради възпрепятстване на проверки“.

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не