Украйна обмисля използването на ядрена енергия за копаене на криптовалути

Копаенето на криптовалута е съвременен и ефективен начин за използване на излишната енергия, аргументира министерството на енергетиката на Украйна в изявление от 6-ти май, публикувано във Facebook.

Според публикацията, местните атомни централи са генерирали излишъка поради карантината, породена от COVID-19.

Курс към дигитализация

Институцията сега търси да прилага прогресивни решения, за да не губи енергия като част от правителствения курс към дигитализацията, подкрепян от президента Владимир Зеленски. Оставянето на ситуацията непроменена може да създаде „условия за корупционни престъпления, които в крайна сметка ще бъдат изплатени за сметка на украинските граждани“, предупреждава министерството.

Добивът на криптовалута, от своя страна, може да се окаже едно от ефективните решения. Публикацията продължава:

„Има начин да превърнете този ‘пасив’ в ‘актив’. Един от съвременните подходи за използване на излишната електроенергия е да се посвети на добив на криптовалути. Това би позволило не само да се поддържа гарантираното натоварване на атомните електроцентрали, но и да се гарантира, че компаниите могат да привлекат допълнителни средства. Следователно това би отворило пътя към фундаментално нова икономика, нови подходи, нов пазарен модел.“

Както по-рано се съобщава от руската медия Forklog на 5-ти май, изпълняващият длъжността ръководител на министерството на енергетиката на Украйна поиска държавното предприятие Енергоатом да проучи потенциалните начини за осъществяване на добив на криптовалута в ядрените енергийни съоръжения на страната до 8-ми май.

Потенциално печеливша операция?

Електроцентралите са били използвани за добив на криптовалути и преди, макар и не в правителствен мащаб. Както се съобщава през март, частна електроцентрала в района на Фингър Лейкс в Ню Йорк се насочи към добив на Биткойн (BTC), като всеки ден добавя около $50,000 BTC към дневните приходи.

Cryptodnes. BG

Предишна Статия

4 начина по които COVID-19 ще тласне банките и регулаторите към крипто

Следваща Статия

Visa с патент за дигитална валута

Последно от Новините на новото поколение

Don`t copy text!