Уникална в световен мащаб АЕЦ заработи от днес (ВИДЕА)

//

Нейната уникалност не се заключава в някакви невиждани и нечувани технологични решения и реализации, които да гарантират нейната и на околните жители безопасност и сигурност, а във факта, че на територията е изграден … Божи офис.

Забелязахте ли осветената сграда на преден план? Това е християнски православен храм (църква), на територията на АЕЦ „Беларус“. Руската държавна корпорация Росатом и водещите руски медии съобщиха, че днес следобед тази АЕЦ е произвела и пуснала в енергийната система на страната си първите киловати енергия. На официалния сайт на самата АЕЦ тази новина НЕ Е ПОТВЪРДЕНА.

За какво им е на беларусите на територията на атомната им централа църква?

Досетихте ли се? А отговора е много прост. Преди всяка смяна оперативния персонал на АЕЦ-а ще минава първо през църквата, за да се моли на Бог да не им гръмне централата, а след края на смяната – ще му благодари, че ги е пожалил?

Защо се стигна до такова решение? През месец юни на 2016-та година, по време на транспортни операции ядрения реактор за блок №1 на АЕЦ „Беларус“ беше изпуснат от над 4 метра височина и президента Лукашенко поиска от Росатом да им го сменят. Смяната беше направена и сега вече този блок работи. Но за да не се повтарят подобни случки ето ти и една църква. За всеки случай.

Предположително падналия реактор в Беларус сега събира ръжда, на брега на река Дунав уж, че един ден ще заработи в АЕЦ „Белене“.

  • Инж. Георги Котев

Бел.ред; Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

Фейсбук страница