Учени: Канабисът блокира COVID-19

/

Екстракти от канабис показват потенциал да направят хората по-устойчиви на новия коронавирус, твърди изследовател от Алберта, който ръководи проучване в тази посока, пише National Post

След пресяването на 400 щама канабис, изследователите от университета в Летбридж се концентрират върху десетина, които показват обещаващи резултати в осигуряването на по-малко плодородна почва за вкореняването на опасния вирус, заяви биологът д-р Игор Ковалчук.

„Част от тях са намалили броя на тези (вирусни) рецептори със 73 процента, шансът за навлизането им в организма е много по-малък“, казва Ковалчук.

„Ако могат да намалят броя на рецепторите, има много по-малък шанс за заразяване”.

Ще отнеме много време, за да открием каква е активната съставка – може да има много“, казва Ковалчук.

Проучването с лиценз Health Canada, използващо модели на изкуствени човешки 3-D тъкани, търси начини да попречи на силно заразния нов коронавирус да намери гостоприемник в белите дробове, червата и устната кухина.

При успех работата може да намери практическа медицинска употреба под формата на измиване на устата, гаргара, инхалатори или гел, твърди Ковалчук.

„Би било по-евтино за хората и би имало много по-малко странични ефекти“, смята още той.

Но липсата на клинични изпитвания и финансиране остава бариера.

Ученият подчертава, че откритията няма да доведат до ваксина , но въпреки това е възможно оръжие срещу COVID-19.

„Като се има предвид настоящата тежка и бързо развиваща се епидемиологична ситуация, трябва да се вземат предвид всички възможни терапевтични възможности.“

Израелските изследователи започнаха клинични изпитвания на екстракт от канабис като лечение за възстановяване на клетки, увредени от COVID-19, като използват неговите противовъзпалителни способности.

Смята се, че екстрактът може да засили традиционния ефект на стероидите при такова лечение на пациенти в животозастрашаващо състояние и също така да укрепи имунната система.

Тeлeвизия Евpoкoм

 

Оригинална статия:

 

Бел.ред., коноп, канабис и марихуана са названия на едно и също растение! Мъжкият плод опрашва женското и то ражда семената…

 

САЩ признаха, че канабисът убива ракови клетки

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не