Фейсбук създава социална мрежа за ботове (РОБОТИ)

Микровселена от изкуствени единици-хора ще имитира реалната човешка

Изследователите на компанията издадоха документ за „Web Enabled Simulation“ (WES) за тестване на платформата – нещо като лабораторен Facebook. В него несъществуващи потребители, представяни от ботове (роботи) ще могат да харесват, постват, коментират, споделят, да имат приятели или да тролят, тормозят, мамят, злоупотребят, фейкват и т.н.

Идеята на проекта е на тази система да се апробират алгоритми – нещо като самобучаващ се интелект, който да създаде механизми, чрез които социалната мрежа да спре злоупотребата с възможностите й.
Например, бот на „измамник“ може да бъде обучен да се свързва с „целеви“ ботове, които проявяват поведение, подобно на жертвите на измами в реалния живот във Facebook. Другите ботове могат да бъдат обучени да нахлуват в поверителността на фалшивите потребители или да търсят „лошо“ съдържание, което нарушава правилата на Facebook.

Софтуерните симулации очевидно са често срещани и Facebook се разширява върху по-ранен автоматизиран инструмент за тестване, наречен Sapienz. Но той нарича WES системите по различен начин, защото те превръщат много ботове в нещо много близко до действителна платформа за социални медии, а не относително прост макет, имитиращ функциите й. Ботовете-роботи, поставени в специално създадена за тях среда, изпращат заявки и извършват същите видове процеси, които реалният потребител би направил в реалното Интернетпространството. .

При успех изследователите предвиждат някои ботове да получат достъп, но само за четене до „истинския“ Facebook, стига да нямат достъп до данни, които нарушават правилата за поверителност. Тогава те биха могли да реагират на тези данни само като прочит. В други случаи обаче Facebook иска да изгради цяла паралелна социална графика. В рамките на тази мащабна фалшива мрежа те могат да разположат „напълно изолирани ботове, които могат да извършват произволни действия и наблюдения. Така ще се моделира поведението на истинските потребители – хора и техните реакции на промени във „Фейсбук”.

Социалната мрежа и върши това, но по стандартния начин – изпраща промените на малка социологическа извадка от потребителите й и събира реакциите от тях. Изследователите обаче предупреждават, че „ботовете трябва да бъдат подходящо изолирани от реалните потребители, за да гарантират, че симулацията, макар и изпълнена на реален код на платформата, да не доведе до неочаквани взаимодействия между ботове и реални потребители“.

Facebook нарича своята система WW, която Протоколът правдоподобно обозначава като съкращение от „WES World.“ Но тъй като това изречение става ясно, Facebook изобщо не изгражда Wesworld. Това прави симулиран свят от изкуствени единици на личността, създадени да ни научат повече за себе си. Докато изследователите по презумпция ограничават тези взаимодействия в името на реалните потребители, те също така полезно предотвратяват всякакви катастрофални екзистенциални кризи сред ботовете.

Хм, ако изграждате фалшива вселена, пълна с мънички същества, които не знаят истинската им същност, вие по същество сте гарантирали, че участвате в римейк на World on a Wire и самите може би живеете в симулация.

  • Григор Лилов

WES: Agent-based User Interaction Simulation on Real Infrastructure

Последно от СВЯТ