Френският парламент започва обсъждането на „Хартата за принципите на исляма“ във Франция

На 1-ви февруари 2021 г. започва дебатът във френския законодателен орган за подписаната от Conseil français du culte musulman (CFCM) на 18.01.2021 Харта за принципите на исляма. В нея са залегнали положения като съвместителство на мюсюлманската вяра с принципите на Републиката, един от които е секуларизмът, равенството на двата пола и отхвърляне на инструментализацията на исляма за политически цели.

 

Съгласно информация на списание „Експрес“ председателят на СFCM мароканецът Мохамед Мусаи заяви, че „всички организации са подписали документа, с изключение на три, на които им трябвало повече време“. Всъщност става въпрос за трите, гравитиращи около Турция неправителствени субекта. Това са „Координационен съвет на турските мюсюлмани във Франция, „Ислямски съвет Милли гуруш във Франция“ и движението „Вяра и практика“. Според тях предложеният документ в този си вид, „не спомага за доверието между френските мюсюлмани и френската нация“. Всъщност няколко дни по-късно те окончателно отказаха да положат подписа си под документа.

 

Анализатори предполагат, че вече към известния текст ще бъдат предложени допълнения. Такива например ще бъдат изисквани обяснения за получени финансови траншове, надвишаващи 10000 евро, независимо дали дарителят е във Франция или в чужбина. Досегашната практика е показала, че обикновено големите дарения идват от Мароко, Алжир, Турция или страни от Персийския залив, най-вече от Катар.

 

Друго допълнение, което очакват експертите, ще бъде забраната на държава да стане собственик на място за религиозен култ на френска територия. Такъв е скорошният случай с отказа на общинските съвети в Анже и Монпелие да дадат зелена светлина на покупка на мароканската държава за изграждането на джамия.

 

Вероятно обаче този принцип ще бъде приложен и спрямо чужди неправителствени субекти. Визирана в случая е Турция, която прониква във френския ислям чрез Турско-ислямския съюз за религиозни дела /DITIB/. Последният е създаден през 1984 г. от турската Дирекция за религиозни дела Diyanet, като основното му седалище е в Кьолн, Германия. Чрез него Турция ръководи религиозния живот на 700000 турци и дейността на 130 изпратени, директно от турските джамии, имами във Франция. Нещо повече дейността на DITIB показва, че амбициите на Анкара са далеч отвъд традиционната турска общност в страната. Познавачи са на мнение, че не толкова Нагорни Карабах, Сирия, Либия или Източното Средиземноморие усложниха френско-турските отношения. Заявената амбиция на президента Макрон да приключи с наследството на DITIB във Франция до 2024 г. силно обтегнаха двустранните отношения.

 

Вероятно друго предложение ще бъде силния контрол върху дейността на самите ислямски структури. Правителството подозира, че „зад обявените официално спортни, музикални, артистични, лингвистични и други дейности се крие чист прозелитизъм, спомагащ за индоктриниране на обществото.“

 

Дебатът се очертава горещ, тъй като ако законът бъде приет в този вид единствено СFCM ще има отговорността да формира и дава лиценз за упражняване на дейността на френските имами. Така имамите-чужденци, които са около 300 души, трябва да приложат принципите на Хартата или да напуснат Франция.

 

  • The Foreign Insider 

 

 

ПО ТЕМАТА

Антихристът вилнее със страшна сила в Християнска Европа (ВИДЕО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Еманюел Макрон финансиран от Сорос, Ротшилд и “Голдман Сакс“

Организация на Джордж Сорос снабдявала бежанците в Европа със специално ръководство (ВИДЕО)

Защо Брейвик уби 77 души ? Нека разберем от самия него

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times