Хелен Дънкан: Последният медиум на Британия

 

Хелен Дънкан е прочута британска ясновидка, ценена дори от самия Уинстън Чърчил. Тя устройвала спиритически сеанси.

През 1916 г. Дънкан се омъжила за ветеран от войната, но семейството живяло зле, защото и двамата съпрузи имали здравословни проблеми.

Мъжът й започнал бизнес, но се разболял и се наложило Хелен да започне работа като перачка; в същото време тя давала и консултации като медиум. Хенри Дънкан се увличал по спиритическа литература и помагал в сеансите.

Основният номер на Хелен Дънкън била т.нар. материализация на духове, за които тя твърдяла, че влизали в контакт с нея. Тя имала два „духа водачи“, които се явявали по времето на сеансите; Хелен твърдяла, че говори с техния глас. Единият се наричал Алберт; вторият дух била малкото момиче Пеги.

Дънкан практикувала сеансите си 20 години; заедно с мъжа си и децата си тя пътувала из Британия.
Хари Прайс, който изучавал делото Дънкан, многократно присъствал на сеансите й. Той и други учени се съмнявали, че преди всеки сеанс Дънкан глъща марля, която впоследствие определя като „ектоплазма“, субстанция, от която се „образува“ привидението.
По времето на тестване предложили на Дънкан да се подложи на рентген, но тя отреагирала неадекватно: изпаднала в транс, избягала на улицата, започнала да се къса дрехите и да крещи.

Семейство Дънкан се съгласило на друга проверка. Обещало да даде на изследователите парченце „ектоплазма“. Няколко души държали ножици и чакали от устата на Дънкан тя да се появи. Когато бялата струйка се заточила, някой успял да отреже парченце от нея и станало ясно, че „ектоплазмата“ е смес от хартия и яйчен белтък.
Появила се изобличителна статия, но Дънкан не прекратила работата си.

През ноември 1941 г. по времето на един сеанс в Портсмут Дънкан успяла да материализира духа на загинал моряк. Тя съобщила, че корабът, на който той служел, потънал и целият екипаж се издавил.
Корабът действително бил потопен от германска подводница, но този факт бил тайна. Дънкан би могла да получи информация от семействата на загиналите 861 моряци.

През 1944 г. по времето на един сеанс полицията я арестувала. Жената била обвинена в нарушаване на Закона за магьосничеството от1735 г.
Процесът се състоял в Лондон. Дънкан била осъдена на девет месеца затвор. Тя излязла на свобода през 1945 г. и се зарекла повече да не прави спиритически сеанси, но нарушила клетвата си.

Очаквайте  второто преработено издание на книгата на издателство „PACПEP” – „Ясновидците и техните пророчества”

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

Фейсбук страница