Хенри Кисинджър: „Пандемията на коронавируса завинаги ще промени световния ред” (ВИДЕО)

Кисинджър се явява като един от заслужилите патриарси на световната политика и в същото време говори малко. Материалът предизвика голям интерес. В интервю за Файненшъл таймс през юли 2018 г. той спомена, че се е срещнал с Путин 17 (!) пъти и за съдържанието на преговорите е докладвал във Вашингтон.

Онзи ден публикуваха статията му „Пандемията на коронавируса завинаги ще промени световния ред”.

Тази статия съдържа ключови, по мое мнение послания. Своите мисли Кисинджър изразява изключително „дипломатично“, но въпреки това той задава посоката много ясно. От него няма да чуете фрази като „ще ви бомбардираме“ или „ще ви вкараме в каменната ера“ – той ще предаде същия смисъл с фразата „такъв сценарий ни се струва неоптимален“ или „това не е честно към хората“. Ключовите думи на Кисинджър трябва да пускаме през усилвател, за да бъдат сведени до разговорен лексикон. Кисинджър адресира статиите си до участниците в политическия процес, които вече са в епицентъра на събитията. Те владеят чрез контекста. За тази аудитория посланията му, които изглеждат трудни и неясни, са разбираеми.
Ще разгледаме няколко резюмета.

1) Заглавие на статията: „Пандемията на коронавируса ще промени световния ред завинаги“.
Ключовата дума е „завинаги“.

2) Народите се обединяват и процъфтяват въз основа на вярата, че техните власти могат да предвиждат бедствия, да ограничат щетите и да възстановят стабилността. Когато пандемията Covid-19 приключи, институциите на много страни ще бъдат възприемани като неуспешни. Дали това решение е справедливо по същество, няма значение. Реалността е, че светът след коронавируса никога няма да бъде същият…

Фразата „ще бъдат възприемани“ е изявление. Кисинджър посочва, че действителната ефективност на органите на държавния контрол в борбата с коронавируса няма да има значение, а също и кои стълбове ще бъдат подложени на удар: вярата на хората в способността на техните управляващи да предвиждат, ограничават щетите и възстановят стабилността. Органите на кои страни ще бъдат набелязани за „безполезни“ – той не посочва. Очевидно, по вкуса на Поръчителя, това ще определят „световните медии“, в съюз с някаква СЗО. Като пример, на ум ми идва „олимпийско комбо“ медии + WADA или „Скрипалско“ медии + 7G + ОЗХО.

3) Американската Администрация е провела сериозна работа за предотвратяване на скорошната катастрофа. Крайният тест ще се състои в това, може ли да се спре разпространението на вируса и след това да се обърне ситуацията по такъв начин и в такъв мащаб, който да подкрепи вярата на обществото в способността на американците да се управляват. Кризисните усилия, колкото и да са мащабни и необходими, по никакъв начин не трябва да заменят спешната задача за стартиране на паралелен проект за преход към пост-коронавирусно устройство.

Това означава, че тази епидемия ще стане вододел; предварително е решено, че след нея ще бъде определен друг ред. Това ще бъде съвсем различен ред, тъй като от изявлението се вижда, че усилията за подготовка на прехода към него са дори по-значими, отколкото за борба с епидемията.

4) Лидерите се борят с кризата предимно в собствените си страни, но разрушаващото обществото въздействие на вируса не признава граници. Въпреки че ударът върху човешкото здраве ще бъде – надяваме се – временен, то политическите и икономическите катаклизми, задействани от вируса, могат да продължат поколения. Нито една страна, дори САЩ, не може само със собствените си усилия да победи вируса. Удовлетворяването на нуждите на настоящия момент в крайна сметка трябва да бъде съчетано с глобална съвместна визия и програма. Ако не можем да се справим с двете задачи едновременно, ще се изправим пред най-лошите последици от всяка от тях. (има предвид борбата с епидемията и работата по изграждането на пост-коронавирусен ред).

Това е кулминационен параграф. В сценария е внесена трансгранична токсичност. Вредата за здравето е посочена като по-малката от ефектите. В същото време предстоящите политически и икономически промени ще определят остатъка от 21-ви век, тъй като Кисинджър говори за промяна, която ще определи пътя за развитие на човечеството за поколения напред.

Основният световен политически процес – противопоставянето на САЩ и Китай, очевидно ще премине в ново качество. По-нататък той посочва необходимостта от обединяване на усилията въз основа на съвместно разработване на визия. Очевидно е, че не с всички страни САЩ ще са в състояние да я изработят, а въвеждането на такова изискване в дневния ред е важен сигнал за Китай, с който САЩ няма да се споразумеят. По същество той предлага единна глобална програма и едновременно повишава залозите.
След това той преминава към програмата на своите рецепти.

Оригиналът в Уол Стрийт Джърнъл: https://www.wsj.com/articles/the-coronavirus-pandemic-will-forever-alter-the-world-order-11585953005?mod=searchresults&page=1&pos=2

Може да чуете горния текст във видео на предаването After Shock News:

 

Вие трябва да разберете и да знаете, кой управлява Русия и всяка друга страна, вкл. САЩ. Кой управлява Русия? (ВИДЕО)

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница