Хиляди израелци тестват положително за СОVID-19, въпреки че са получили ваксини, Хелзинкският комитет в Израел обяви, че Pfizer извършва неоторизирани човешки експерименти в страната

Хиляди израелци тестват ПОЛОЖИТЕЛНО за Ковид, въпреки че са получили ваксини

Повече от 12 400 души в Израел са тествали положително за коронавирус след ваксинация с ваксината на Пфайзър/Бионтех, включително 69 души, които са получили втората си доза, съобщи Министерството на здравеопазването на страната.

Около 189 000 души са били тествани за Ковид, след като са били ваксинирани, като 6,6% са получили положителен резултат, според данните на министерството, съобщени от израелските медии. По-голямата част от тях са заразени малко след получаване на първата доза от ваксината – период, в който все още не се очаква ваксината да е ефективна.

Въпреки това, 1410 души са дали положителни резултати две седмици след първата им инжекция, като към този момент частичният имунитет вече е трябвало да е налице.

Освен това 69 пациенти са се заразили с Ковид, въпреки че вече са получили и двете дози от ваксината, съобщи министерството. Израел започна да прилага вторите дози преди почти две седмици, като премиерът Бенямин Нетаняху беше първият, завършил курса.

Пфайзър заяви, че скок в имунитета настъпва между 15 и 21 ден след първата доза, когато ефективността на ваксината им се увеличава от 52 на 89 процента. Според по-ранни опити, защитата от ваксината достига нивото от 95 процента една седмица след прилагането на втората доза, каза фармацевтичният гигант.

Що се отнася до ваксините, резултатите от клиничните изпитвания могат да се различават от тези при масова ваксинация, която обхваща много по-голям брой хора.

Във вторник главният Ковид специалист на Израел, Нахман Аш, се оплака на израелските министри от недостатъчната защита, осигурена от първата доза на американската ваксина. Оказа се, че е „по-малко ефективна, отколкото си мислехме“ и ефикасността е „по-ниска от представената от Пфайзър“, каза Аш, цитиран от Army Radio.

Ръководителят на инфекциозното отделение в Медицинския център Шеба – където Нетаняху бе ваксиниран – каза пред израелски медии, че ваксината на Пфайзър „работи чудесно“ след две дози. Според професор Гили Регев-Йохай 102 от медиците в центъра са били тествани седмица след завършване на ваксинационния курс и всички с изключение на двама са показали нива на антитела между шест до 20 пъти по-високи от тези, регистрирани седем дни по-рано.

Израел е на първо място в света по темпове на ваксинация срещу Ковид. През последните месеци около 2,15 милиона души са получили ваксината на Пфайзър / Бионтех, като 300 000 вече са получили и двете дози.

Въпреки че вече ваксинира повече от 20 процента от населението си, Израел засега не бърза да сподели имунизацията с палестинците в окупираните територии. В сряда Световната здравна организация изрази своята „загриженост“ за неравен достъп до ваксини между израелци и палестинци.

Представител на СЗО за Палестина заяви, че органът на ООН е водил дискусии с израелските власти относно възможността за разпределяне на ваксини в ивицата Газа и Западния бряг. Израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн заяви, че министерството може да предложи на палестинската власт излишните дози, след като израелците са получили ваксините си.

Очаква се Хелзинкският комитет в Израел да обяви, че Пфайзър извършва неоторизирани човешки експерименти в Израел

Комитет, отговарящ за наблюдението на изпитания върху хора, се очаква да обяви, че ваксинационната кампания, е клинично проучване и се нуждае от предварително одобрение.

Calcalist съобщава, че Хелзинкският комитет за правата на човека се очаква да заяви, че Пфайзър провежда неразрешени експерименти с хора в Израел.

Очаква се комисията, която отговаря за наблюдението на изпитания върху хора, да представи становище до здравното министерство, в което се посочва, че имунизационният процес, воден от държавата заедно с Пфайзър, е клинично проучване и следователно трябва да бъде одобрен предварително.

Върховния Хелзинкска комисия – отговаряща за надзора върху опитите с хора в Израел – се очаква да представи становище до здравното министерство, в което се посочва, че ваксинационната кампания, провеждана от израелското правителство заедно с Пфайзър, е фундаментално клинично проучване, кодово име за опити при хора и следователно е необходимо да се получи изрично разрешение от комитетаСтановището вече е формулирано и се очаква през следващите дни да бъде предадено на директора на здравното министерство Хези Леви, вероятно дори днес.

Четейки договора, подписан между израелското правителство и Пфайзър, става недвусмислено ясно, че това е клинично проучване по всичките му намерения и цели и следователно е трябвало да бъде одобрено от Хелзинкския комитет“, обясни висш служител на Calcalist, добавяйки: „И това ще бъде написано в становището на Комитета:„ Няма нищо лошо в клиничните изпитвания, напротив, но клиничните изпитвания (изпитания върху хора) трябва да получат одобрение от комитета и, разбира се, от хората, върху които се извършва, като същевременно се дава право на отказ за участие в тези изпитания. Това са много основни положения “, заключи той.

Председателят на Хелзинкския комитет проф. Ейтан Фридман отказа да коментира публикацията и каза на Calcalist, че Комитетът ще представи позицията си подредено и по обичайния начин, а не чрез медиите. Тъй като Комитетът е създаден по силата на закона на практика това означава, че той ще установи, че експериментът върху хора, който Пфайзър в момента провежда в Израел, е незаконен.

Очакваното писмо от Хелзинкския комитет е с мащабни последици. Първо, Комитетът може да определи, че израелското правителство трябва да спре да предава информация на Пфайзър, нещо, което може да доведе до нарушаване на договора от страна на Израел. Ако правителството реши да пренебрегне директивата на Комитета, всеки израелски гражданин ще може да обжалва пред Върховния съд.

Комитетът може също така да поиска всички израелски граждани да бъдат информирани, че резултатите от ваксината ще бъдат предадени на трета страна, а също така да задължи здравното министерство да поиска одобрение ваксинираните да бъдат обект на експеримент.
Освен това нито Комитетът, нито гражданите на Израел нямат нужда да използват правни инструменти: Кратко писмо от Комитета, в което се съобщава, че не одобрява експеримента, може значително да усложни нещата за Пфайзър и израелското правителство, тъй като в резултат на това писмо , Пфайзър не може да се свърже с американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и да поиска окончателно одобрение за ваксината. „Немислимо е FDA да даде окончателно одобрение на ваксина въз основа на клинично проучване, отхвърлено от израелския Хелзинкски комитет“, се казва в изданието.

Лектор по здравна комуникация в IDC Herzliya International School д-р Яфа Шир Раз коментира относно развоя с Хелзинкския комитет, като каза: „Най-големият въпрос: Къде би поставил този скандал Зеления паспорт? Може ли правителството дори да продължи да насърчава принудителния експеримент върху нас? Пътят до съда никога не е изглеждал по-асфалтиран и този път е трудно да се види как ще го игнорират. „

Актуализация: След публикацията на Calcalist, председателят на Хелзинкския комитет проф. Ейтан Фридман излезе с отказ, заявявайки, че той и целият Хелзинкски комитет продължават да препоръчват ваксината на тези, за които няма противопоказания, казвайки в допълнение, че „ваксината не е клинично изпитване. Тя се основава на клинично проучване, тя се основава на експерименти. Няма връзка между ваксината и клиничния тест. „

Той казва, че „суматохата“ се съсредоточава само около един въпрос, и той е, че „като Върховен комитет някои от членовете му са юристи и четат части от споразумението между здравното министерство и Пфайзър, а ние като комитет по етични въпроси искаме да се гарантира, че правата и поверителността на израелските граждани се пазят. „

Той продължи: „Също така, когато се провежда клинично изпитване, смислено проучване, ние искаме да знаем от научна гледна точка какво се случва, какви са ефектите от ваксината, какви са неблагоприятните ефекти; да, много искаме да знаем и да дадем рамо. Но искаме да знаем дали в рамките на договора с Пфайзър тези права са защитени. „

Старши адвокат на Израелския институт за демокрация д-р Техила Шварц-Алтшулер каза на Calcalist: „Всеки, който може да твърди, че това не е клинично проучване, е просто лъжец. Това е най-обширното проучване с хора на 21 век. Израел се превръща в експериментално поле, да не говорим в заден двор на целия свят. Може това да е красиво и алтруистично нещо, но трябваше да бъде споделено с гражданите на Израел. „

 

Източници: RT, The Liberty Beacon
Превод: Измамата Ковид19

 

Документи на Pfizer, признават, че ваксинираните за СОVID ще отделят инфекциозни частици към неваксинираните (ОБНОВЕНА)

 

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times