Хора биват осъждани БЕЗ СЪД за нарушения при локдаун само въз основа на полицейски „доказателства“! С други думи, това е фашизъм

Коалиция от групи за защита на свободите предупреди, че хората в Обединеното кралство са съдени за нарушаване на „законите“ за коронавирус, без да им се предостави възможност да пледират за невинни.

Вестник London Independent съобщава, че делата се разглеждат по система, известна като „процедура за еднократно правосъдие“, при която един магистрат решава изхода на делото единствено въз основа на доказателствата, предоставени от полицията (Miscarriages of justice under coronavirus laws ‘going unchallenged’ as court hearings bypassed).

Това означава, че всеки, обвинен в нарушаване на локдаун ограниченията, може да бъде признат за виновен и уведомен с писмо, без дори да се стигне до съдебно заседание.

Групите за наблюдение са написали писмо до министъра на правосъдието, в което изтъкват, че „вероятно хиляди“ хора са били подложени на съдебни грешки, и призовават тази практика да бъде прекратена.

В писмото се посочва, че „стотици хора са били погрешно обвинени и подведени под отговорност съгласно регламентите за защита на здравето и Закона за коронавирусите от 2020 г и сме обезпокоени, че много повече незаконни обвинения, повдигнати чрез единната съдебна процедура, остават неоспорени.“

В него се казва още: „Тези обвинения и съдебни преследвания се повдигат без достатъчен надзор, без никакъв смислен процес на преразглеждане и водят до признаване на вина и осъждане за престъпления, които хората не са извършили, в процес, за който те може и да не знаят. Сегашната ситуация е несправедлива и сегашният процес е непригоден за целта.“

Индипендънт отбелязва, че досега 1/3 от съдебните преследвания в Англия и Уелс по законите за коронавирусите са се оказали неправомерни, според преглед, който все още продължава.

Данните на Министерството на правосъдието разкриват, че само през 2020 г. по такива закони са били подведени под отговорност 4400 обвиняеми и 3500 са били осъдени. Смята се, че близо половината от тези дела попадат в обхвата на процедурата за еднолично правосъдие.

Смята се, че повечето случаи са свързани с глоби, издадени от полицията и не са платени. Понастоящем обаче няма друг начин за обжалване на глобите, освен да не ги платите.

Адвокатът по правата на човека Кърсти Бримелоу от QC заяви пред вестника, че „непрозрачната“ единна съдебна процедура от въвеждането ѝ през 2015 г. насам е „трудно достъпна за обществеността“.

„Неуспех на съдебната система е, че е допуснато това да продължи, след като е добре известна постоянната злоупотреба и неразбиране на законите за COVID“, призовава Бримелоу и добавя: „Хората вероятно плащат финансови санкции, които не могат да си позволят, за да избегнат наказателно преследване за несъществуващи престъпления.“

Министерството на правосъдието твърди, че единната съдебна процедура се използва само за „престъпления с ниска степен на обществена опасност, които не подлежат на лишаване от свобода“ и че хората могат да поискат „открито изслушване“.

Както вече подчертахме, появиха се множество акаунти и видеоклипове, в които се подчертава как полицията в Обединеното кралство прилага правилата за локдаун по все по-драконовски начин (Videos: UK Police Harass And Arrest People For Going To Work, Shops). При един от случаите мъж е разпитан и арестуван за това, че отказва да каже името си, а друг е задържан за това, че дава супа на бездомници (UK COVID Cops Arrest Man For Handing Out Free Soup).

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а