Цинизъм и популизъм! Министерският ни съвет изглежда като съставен от дебили! Всеки депутат ще си получи своето от онова зад кулисите

• Из Заповедта на здравния министър:
• „06 Април 2020
Министерство на здравеопазването въвежда в експлоатация Национална информационна система за борба с COVID-19. Системата осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, свързани с борбата с COVID-19. Въвеждането на системата е предмет на Заповед № РД-01-184, издадена днес от министъра на здравеопазването.”
(край на цитата).

В тази заповед министърът, следователно и правителството, следователно и Щабът му, въвеждат ограничения за достъпа на граждани до информацията. За тях е предвиден достъп до портал с „актуална информация” (не е посочено каква) и мобилно приложение, с което да отразяват здравословния си статус пред личния лекар и където трябва.

За съответните държавни органи според статута им е предвидена истинската информация – за заболели, карантирани, направени тестове, географско разпределение и т.н.
В резюме: Щабът, министъра и това правителство са точно онова, което бяха Политбюро и онова правителство по времето на Чернобилската авария.
Тогава ЕДИНСТВЕНА В ЕВРОПА България криеше опасностите и информацията за действително случващото се. (всички тогавашни социалистически държави от Варшавския договор съобщаваха, вкл. предпазните мерки, радиационния фон и т.н.).

Министерският ни съвет изглежда като съставен от дебили!
Когато няма информация – има слухове, има паника, раждат се конспиративни теории, губи се дори и минималното доверие в тези, които трябва да се справят с кризата. Дори в Италия, която е толкова тежко засегната от кризата, не се крие информация.

Ето ви един слух: смъртността скочила рязко у нас – 20 пъти. Разбира се, това е пълен фейк, пълна лъжа! И 10 пъти е лъжа! И 6-7 пъти е лъжа…

А колко е в действителност?
Аз знам каква е действителната смъртност за дните от 1 до 5 април (мисля, че я знам по-добре дори и от правителството) и данните дълбоко ме тревожат.
Но нима аз трябва да съм човекът, който да я оповестява?! И аз ли трябва да създам информационен портал, който да е наистина информационен, а не портал-мисирка като този на правителството. И ще мога ли да го поддържам, понеже според правилата за извънредното положение ще подлежа на санкции, а интернетпорталът незабавно ще бъде закрит?…
Само ще отбележа, че няма нито един депутат и нито един политик, който досега да е повдигнал проблема за информацията, която се дава на гражданите. А в такъв информационен портал аз за разлика от мисирския бих оставил възможности за предложения, за идеи, за данни за конкретна помощ за някой самотен, за…

Преди време, в пост на 26 март отново поисках такъв портал и като пример дадох линк към този в Швеция. Скандинавските държави са известни с прозрачността си.
Е, най-сетне и България получи своя портал. Но направен от властови мисирки за граждани-мисирки!
Това не е портал, а измиване на ръцете и лъжа.

Споменах прозрачността на скандинавските държави. Но и в Портала на Италианската гражданска защита истината също не се крие, макар че е повече от страшна.
Това е картата, но на сайта има страници с подробно описание, таблици и т.н. в различни формати.
http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html

Откъси от текста към таблицата
В Италия от началото на епидемията на Коронавирус НАЙ-МАЛКО 132 557 души са се заразили от вируса Sars-CoV-2 (+3,599 повече вчера за ръст от 2,8%) . От тях 16.523 (+636, + 4%) са умрели, а 22.837 (+1.022, + 4.7%) са оздравели. В момента има 93 187 положителни субекти, ЗА КОИТО СМЕ СИГУРНИ (+1941, + 2,1%).
Има 28 976 пациенти, хоспитализирани със симптоми; 3 988 (-79, -2%) са в интензивно лечение. Други 60 313 са в изолация. И т.н.
*** бел.: главните букви са мои.

Не я крият и италианските журналисти, защото не са моите колеги-мисирки. Ето ви например поредната днешна публикация на една от най-големите италиански медии „Corierre della Sera”
Coronavirus in Italia, 132.547 casi positivi e 16.523 morti. Il bollettino del 6 aprile

И последно: навсякъде в порталите на държавите от ЕС обявяват договорите за доставки, цените и условията по тях.
У нас цари цинично и грозно мълчание за този забранителен за такава информация текст в Закона за извънредното положение. Цари и от политиците, и от медиите, и от всякакви иначе активни до безкрай НПО-та и експерти.
Така дори и в драма, свързана със здравето и живота на нацията, аферите си продължават.
Пак ще напомня, че НИТО ЕДИН ДЕПУТАТ НЕ ВЪЗРАЗИ И ВСИЧКИ ГЛАСУВАХА ЕДИНОДУШНО да се отмени всякаква информация за обществените поръчки по време на кризата.
Всеки ще си получи своето от онова зад кулисите.
Голям праз, че се лишиха от заплатите си.
В името на популизма волю-неволю пожертваха „джобните”.

ИДИОТЩИНИ

Софийската кметица Фандъкова взе решение от утре градският транспорт да работи до 22 часа вечерта.
Не търсете новите разписания на сайта на Центъра за градска мобилност. Няма ги! И е неизвестно кога ще ги има.
И телефонните разговори няма да ви помогнат. Обещават да има нови разписания, ама не знаят кога.

Това е поредната идиотщина в управлението на кризата. Когато взимаш някакво решение, трябва да го обезпечиш всякак.
Иначе то увисва във въздуха.

И предизвиква още по-големи проблеми!
1. Десетки и десетки хиляди хора сигурно няма да има как още утре вечерта да се приберат от работните си смени. И техните работодатели тепърва ще им правят новите им графици.
2. Редица дейности сигурно ще трябва да затворят поради невъзможност да си осигурят веднага транспорт. И нови безработни ще се подредят на борсата.
И т.н., и т.н.
Причините се сочат като „оптимизация“. Да, тя е наложително – при ограниченията на карантината редица курсове са почти празни.
Но кой да се сети при толкова некадърно управление, че „оптимизация“ означава като променяш транспорта, да се оптимизира според него и всичко, което разчита на него.
Не после, а предварително!

 Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница