Части от бригадата Ридван на Хизбула се прави на ИДИЛ

Вчера руски сателити са засекли активизиране на елементи на ИДИЛ в източната част на провинция Хамма, Сирия, в близост до село Шакусия. Те са станали веднага обект на въздушна атака от руски хеликоптери. В последствие се е оказало, че става въпрос за ирански милиции и за части от бригадата Ридван на Хизбула. Последната е създадена от, убития преди повече от 10 години бивш номер три в йерархията на терористичната ливанска организация, Имад Мугния.

Те са специални части на Хизбула. Бойците са маскирани, а униформата им е изцяло черна и прилича на тази на терористите на ИДИЛ. В тактическите планове на ливанската терористична организация бригадата Ридван, трябва да навлезе на израелска територия, по специално в израелските селища и след като ги унищожи, да се върне отново на позиция. Поради тази причина именно части от тези командоси на Хизбула постоянно присъстват в близост до израелската граница, както от ливанска, така и от сирийска страна /на Голанските възвишения/.

Не е ясно дали става въпрос за „приятелски огън“, както претендират медиите на сирийския режим, или подготовка за атаки срещу позиции на руските войски от името на ИДИЛ. По-скоро става въпрос за второто, тъй като иранските проксита се появяват в позиция, където принципно ИДИЛ е активна и вече имаха няколко атаки срещу руските части. Когато атаките бяха от терористите на ИДИЛ въздушният отговор беше, както от руската авиация, така и от тази на режима. Сега обаче прави впечатление, че ВВС на режима не са били задействани.

Русия и Иран са съюзници в Сирия, но те самите воюват за зони за влияние, в рамките на контролираната от Башар Асад територия. Сходни са и отношенията между Русия и Турция в Сирия. Те са партньори, но си разменят неофициални удари чрез техните проксита. Така например преди месец местни източници съобщиха за атака срещу руски военни в източната провинция Дейрезор. Изненада беше, че отговорността беше поета от терористите от Хурас ад-дин, чийто периметър на действие е северозападната провинция Идлиб. Ако информация е вярна, то това е първата акция на тази про-Ал Кайда терористична организация в тази район, далеч от щаба им. Официално Турция воюва срещу Хурас ад-дин, тъй като не подкрепи споразумението между Москва и Анкара, по силата на което си поделиха влиянието в провинция Идлиб. Със собствена логистика Хурас ад-дин много трудно биха достигнали до другия край на Сирия.

  • The Foreign Insider

Излязоха документи, които доказват, че САЩ са създателите на ISIS

Последно от СВЯТ