Честита 7531 г. според Българския календар! Прабългарският календар: най-точният и най-старият в света (ВИДЕА)

Прабългарският календар: най-точният и най-старият в света календар, признат от ЮНЕСКО

Преди календара на маите, преди китайския, преди юлианския, преди григорианския е нашият. Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос. Българският календар е по-точен от Григорианския календар и само с няколко секунди се различава от астрономическия календар. Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура. Древнобългарският календар е най-съвършеният в света. Това е признато официално от ЮНЕСКО. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 г. пр. Хр. С 12-годишния си цикъл българският календар е първоизточник на китайския.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света.

Честита нова година на всички българи по света, където и да сте бъдете здрави!

 

 

НАЙ-ТОЧНИЯТ КАЛЕНДАР Е СЪЗДАДЕН ОТ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

Най-древният календар за измерване на дните във времето е измислен и въведен от прабългарите. Това е най-съвършеният календар на човешката цивилизация, отличаващ се с удивителна точност. В прабългарския календар са премахнати много неудобства, които идват от неравномерната продължителност на месеците. Календарът се състои от 12 месеца с фиксиран брой дни (8 месеца по 30 дни и 4 по 31) и два допълнителни дни извън месец или седмица: Игнажден или Еднажден (22 декември), който се е смятал за първия ден в годината и Еньовден (22 юни), който се добавя само във високосни години. Високосните години, приблизително една на всеки четири, се определят по няколко сложни цикъла. Според някои изследователи всяка година датите се падат в същия ден от седмицата (двата допълнителни дни са извън месец или седмица).

ВИДЕО

 

КАЛЕНДАРЪТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

Календарът на древните българи и неговото значение за българската история Доц., д-р Явор Шопов. Доклад изнесен от доц. д-р Я. Й. Шопов на научен семинар на Института по Древни цивилизации и на лабораторията по Археогеофизика на Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“

ВИДЕО

Българският Календар: Десктоп версия
Българският Календар: Мобилна версия

 

Последно от БЪЛГАРИЯ