Четете книги за здрава психика и против стрес, особено по време на извънредно положение и карантина

Четейки някакъв интересен сюжет, човек до такава степен е погълнат от него, че забравя за заобикалящия го свят; това е особено важно в днешния период, когато България се намира в извънредно положение, а някои българи – в карантина.

Четенето на книги намалява стреса, тъй като човек се потапя в богатството на сюжета на произведението, което е полезно особено преди сън. Това дава възможност да се нормализира състоянието на психиката.

Четенето предпазва от Алцхаймер. При него се засилва активността на мозъчните клетки, което се отразява положително върху развитието на мозъка.

Четящият човек засилва способността си за творчество и може да генерира гениални идеи, които впоследствие да се реализират в живота.

Четейки книга, читателят може да осмисли събитията в нея, да почувства преживяванията на героите, да си представи описаното там. Това позволява не само да получи огромно удоволствие, но това се отразява положително на самоусъвършенстването му.

Днес много хора казват, че да се чете е модерно и това действително е така.

Четейки някакъв интересен сюжет, човек до такава степен е погълнат от него, за забравя за заобикалящия го свят; това е особено важно в днешния период, когато България се намира в извънредно положение, а някои българи – в карантина.

Подрастващото поколение иска да бъде успешно, не всички млади хора, разбира се. Онези, които разбират защо трябва да се чете, лесно стигат до целта си. Четенето формира в съзнанието поглед от друга гледна точка към света, разширява кръгозора и самоутвърждаването, повишава увереността в своите сили.

Хартиените и електронните книги

Четенето на хартиени книги носи много удоволствие. Електронните носители не са в състояние да предадат целия спектър от наслада в процеса на прелистването на книгата. Много хора в днешно време предпочитат интернет-книги, защото е удобно да се носят, имат достъп до всяко произведение, по-евтини са и предпазват горите от екологична гледна точка.

Кои са недостатъците на електронните книги

Продължителното четене на електронни книги уморява очите, възможно е да се почувства умора и главоболие. Друг недостатък е съблазънта да се влезе във фейсбук или в други сайтове. Интернет-книгите често зависят от скоростта на трафика, който може и да се намалява, което води до това, че страниците дълго време се зареждат и така се създава неудобство за четене.

Защо четенето е стил в живота

1. Четенето развива мисленето. Колкото повече чете човек, толкова повече мисли върху сюжета на книгата.

2. Четенето на книги намалява стреса, тъй като човек се потапя в богатството на сюжета на произведението, което е полезно особено преди сън. Това дава възможност да се нормализира състоянието на психиката.

3. Увеличава се словесният запас на четящия. В книгите често се срещат нови думи, които обогатяват лексикалния фон и подобряват грамотността.

4. Четенето предпазва от Алцхаймер. При четенето се засилва активността на мозъчните клетки, което се отразява положително върху развитието на мозъка.

5. Четенето повишава увереността в себе си. Когато общуваме, ние разкриваме своята осведоменост в определен отрасъл, чувстваме се с една глава по-високо. Това подобрява нашата самооценка.

6. Четящият засилва способността си към творчество. Начетеният човек може да генерира едновременно няколко доби идеи, които впоследствие могат да се използват в практиката.

7. Четенето подобрява съня. Научно е доказано, че ако четем всеки ден преди сън, възниква рефлекс в организма; четенето служи като определен импулс за организма, който сигнализира, че е дошло време за сън.

8. Четенето повишава мозъчната активност. Четейки, се налага да си припомняме предишни събития, имена на герои, картини от сюжета и др. Тези процеси развиват логиката и паметта.

9. Четенето подобрява концентрацията на вниманието върху описвания предмет или явление. Това позволява да вземаме рационални и балансирани решения.

10. Четенето удължава младостта. Стареенето на организма пряко зависи от стареенето на мозъка. Начетеният човек тренира мозъка си, държи го в тонус, не му позволява да старее.

Издателство PACПEP

Френският президент Еманюел Макрон нареди да се отворят всички френски книжарници

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ