Чл. 417 от ГПК предоставя държавен суверенитет на банките

ТОВА Е ПОДПИСКА. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ И ЗАЕДНО ДА ИЗВОЮВАМЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА СИ, ПОДШИЕТЕ СЕ ТУК: Петиция до Европейския парламент за отмяна на чл. 417 от ГПК и за преустановяване на произвола на частните съдебни изпълнители


Чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс предоставя държавен суверенитет на банките. Той елиминира съда, прави го слуга на банките и унищожава всякакъв живот в държавата – и личен, и професионален.

Това заяви адв. Веска Волева, подкрепяща Асоциация на защита на длъжника, която даде пресконференция по проблема.

Никъде в света го няма текстът на този член. Той е платен, лобистки е. Не желаят да го променят, защото се носят куфарчета от банките. Това са нашите пари, които са окрадени.

Постоянно има инициатива да се промени този член и правната комисия винаги гласува за тази промяна. След това след задкулисни совалки всички гласуват с „не”. Банките чрез лобитата си притисна и Конституционния съд, който взе изключително лошо в правно отношение решение, този текст да остане.

Когато съдът се подчини на банките и издаде изпълнителен лист и заповед без да знае потърпевшият, веднага започват да му продават имотите. Може човек да не е взел кредит, да е станала техническа грешка, а той няма как да се защити. Съдия-изпълнителите продават. Ипотечната криза не е свършила. Имотите се продават на безценица и банките ги купуват, този актив се изнася в чужбина и ние винаги ще бъдем бедни заради тази политика на нашите държавници. Всъщност те не са държавници, а случайници. Какъв да е Бат Сали и останалите като него?!, възмущава се адвокат Волева.

Тя обрисува какво се случва с длъжника на банката, когато се прилага чл. 417 от ГПК:

Банката решава, че ти дължиш еди-колко си пари. Тя междувременно е вдигала, вдигала незаконно лихвата. Ти си в просрочие, защото не можеш да платиш това, което са ти увеличили. Даже е трябвало да бъде намалено дължимото, защото обективните индекси /софибор, юрибор, либор/, които са били около 4% в момента са около 0 /нула/. Независимо от това банката не само че не намалява лихвата, а я увеличава. Тя те е докарала до невъзможност да плащаш и казва на съда: „На този мой длъжник издайте изпълнителен лист”. Само че длъжникът не е уведомяван за това, няма къде да  каже възраженията си, няма защита отникъде. Съдът узаконява искането на банката, без да преценява нищо. Той даже не уведомява длъжника.  Уведомява го съдия-изпълнителя, но след като е започнал процедурите по продажбата. А ако не го намери на адреса, по описния по-горе сценарий, прилага към делото съобщение с изсъхнало лепило на гърба, залепено уж на вратата му.

Със същият успех и правилност може да се каже, че съобщението до длъжника е залепено на стената, на стълба, на външната тоалетна….. Правосъдие !!!!???? Започват да продават имуществото на длъжника. Тогава той може да подаде възражение, но вече нито има пари да плаща, нито има сили да се бори. Казва си: Защо да се боря 3 години, след като нищо не спира действията на съдия- изпълнителя.

Съдът е тотално елиминиран – той изпълнява чужда воля, убедена е правозащитничката.

Ако се чувствате пострадали от произвола на частните съдебни изпълнители и банките, можете да се присъедините към жалбата, която изпращаме до Европейския парламент. Повече информация тук.

Приканваме всички медии да информират обществото за националното обединение срещу банките и частните съдебни изпълнители.

Подпиши петицията (натисни тук)
* На страницата има бутон „Продължете с Facebook“ – щракнете върху него, дайте разрешение на Facebook да предостави вашето име и имейл адрес и след това натиснете бутона „Подпишете тази петиция„.
Не забравяйте да споделите с вашите близки и приятели. Заедно можем да спрем този „законен“ грабеж! Използвайте бутона за споделяне и разгласете на вашите близки и приятели. Споделяйте и по групите във Фейсбук. Тази петиция трябва да достигне до всички здравомислещи българи.

 

Как се връща разбит живот!? Да обяснят тези, които приеха банките да се ползват от чл. 417!

Доц. Минчо Христов с покъртителна информация за Мая Манолова (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ