Шефът на парламента в Тобрук: Руснаците поискаха примирие, войната в Либия навлиза в нова фаза

Според клипове, качени в либийските социални мрежи, цитирани от Анадолската агенция председателят на парламента в Тобрук Окейла Салих е провел среща с шейхове на едно от най-влиятелните племена в Либия – убейдат. Той е заявил, че поисканото примирие, по време на свещения месец рамадан от фелдмаршал Халифа Хафтар е било предложено от подкрепяща го руската страна /Вагнер/. Причината е, че положението на терена коренно се е било променило от няколко седмици насам. Военните успехи на правителството на Файез Сарадж и завземането на 90% от територията на Западна Либия е променила коренно ситуацията. Това безсъмнено се дължи на турската интервенция. Дори днес наблюдатели са забелязали два турски военни кораба в пристанището на Триполи.

Очевидно е, че има силен асинхрон между страните, подкрепящи Хафтар – Русия, ОАЕ, Египет, Франция, Саудитска Арабия и други. От една страна, той е приел предложението на Москва за търсене на примирие. Паралелно с това, предложенията му за ново управление на страната отново са част от руското виждане за даване на приоритет на политическото споразумение. Москва е поискала от Хафтар да спре битката за Триполи и да потърси преструктуриране на властта /нов председателски съвет/, като в нея се включи и правителството на Файез Сарадж. Руснаците са представили писмени документи като се очаква руска инициатива следващата седмица в СС на ООН. Те са поставили акцент върху необходимостта от спазването на приетите в Берлин договорености.

Очевидно е, че отмяната на договора от мароканския град Схейрат от 2015 г., както и „искането на народа да делегира на армията /т.е. на Хафтар/ неговото пълно освобождение“, не се вписват в духа на разговорите между Хафтар и руснаците. Официална Москва заяви, че е „изненадана“ от тези действия на фелдмаршала. Някои съзират ОАЕ зад подобен ход. Буквално преди два дни беше обявено създаването на „Преходен съвет за южен Йемен“, зад който стоят ОАЕ. Вероятно тези противоречиви стъпки на Хафтар могат да се обяснят с разногласия между Москва и Абу Даби.

Ключът за неуспеха на войските на Хафтар в Западна Либия и Триполи е невъзможността да бъде сглобена боеспособна армия. Според запознати нейният авангард от судански наемници, рекрутирани от частната емиратска фирма за охрана „Black Shield“ се оказва неспособен да победи на терен милициите на Сарадж, подкрепени от турските дронове и съставени предимно от сирийски джихадисти. Нещо повече, според анализатори в подписаните със суданците договори е било посочено като бъдеща дейност „охрана“. Те са били тренирани три месеца в областта Гиати, на 230 км от столицата Абу Даби. След това са разпратени по фронтовете на Либия под командването на руски, френски и египетски офицери. Самите суданци са се разбунтували и са поискали завръщането си в Хартум. Дори са наели адвокати да съдят емиратската фирма.

Експерти обръщат като допълнение внимание на факта, че едва ли те са били добре посрещнати от местното население в Западна Либия. В тази част на страната се намират традиционните центрове за трафик на бежанци от Африка, но в същото време през Средновековието са били големи робски пазари. Такъв е бил град Мисрата, един от бастионите на правителството на Сарадж, чиито жители са предимно от турски произход /наследниците на османските паши и бейове, управлявали Либия четири века/. По време на срещата на Салих с племенните шейхове последните са споменали, че дори в Тобрук се надига недоволство от продължаващите военни действия. Имало повече от 6 000 убити либийци, част от армията на Хафтар. Във всяка къща в този град, бастион на Хафтар, имало убит войник на фронта.

Видно е, че в близките дни се очаква нов развой на събитията в Либия и на войната там. /А/синхронът Москва-Абу Даби ще реши в много голяма степен в каква степен ще надделее регионализмът, като основа на бъдещото управление на Либия. Хафтар предложи страната да се раздели на три – Триполитания, Киренайка и Фезан и техните представители да си поделят управлението в една относително сложна формула. Окейла Салих също излезе със свои предложения в качеството му на председател на парламента, който обаче е диституиран след непризнаването на договора от Схейрат от Хафтар. Въпросът е, че вече последният не е в позицията да диктува еднолично положението в Либия.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница