Шефът на MI6 на международна визита за Мюсюлманските братя

Ръководителят на британската разузнавателна служба MI6 Ричард Мур осъществи кратко посещение в двете страни, свързани най-тясно с историята и бъдещето на движението на Мюсюлманските братя /МБ/. На 9 ноември той направи визита в Кайро, столицата на Египет, родината на МБ. Там той се срещна с президента Абдул Фатах ас – Сиси. През 2013 г. именно той предприе инициативата за обявяването на МБ за терористична организация.

На 11 ноември, т.е. два дни по-късно, Ричард Мур посети и Анкара, където се срещна с Ибрахим Калин, говорител на турския президент Реджеп Ердоган. В момента Турция е държавата, която даде убежище на най-голяма група, прогонени от Египет, членове на египетските МБ. Счита се, че те са най-малко 30 000 души.

Самият ръководител на MI6 се счита, че е специалист по региона на Близкия Изток. Роден е в Триполи, Либия. Той говори свободно турски, а през периода 2014-2017 г. е посланик на Обединеното кралство в Анкара.

Преди 4 години излезе интересен факт, публикуван в египетското списание Rose al Yusuf, което излиза от 1925 г. В един от броевете през 1936 г. се появява статия, подписана от Сайд Кътб, създателя на идеологията на насилието на МБ. Нейното заглавие е“ Защо станах франкмасон?“

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ