Шистов ад: Изключително високи нива на опасни химикали, открити при деца, живеещи в близост до кладенци за фракинг (+ФИЛМ И ВИДЕА)

//

Малко пилотно проучване установи, че химикали, свързани с рака и увреждане на органи в телата на деца, живеещи в близост до кладенци за фракинг, са на нива до 91 пъти по-високи от средния американец и значително по-високи от нивата, наблюдавани при средния възрастен пушач на цигари.

Изминаха 12 години, откакто фракингът прекрои американския енергиен пейзаж и голяма част от провинцията на Пенсилвания.

И въпреки годините на изобличаващи проучвания (ЛИНК) и шокиращи заглавия за въздействието на индустрията – предимно върху бедните и селските семейства в щата – хората, които живеят сред кладенци, остават в неведение относно това, което тази близост причинява на тяхното здраве и здравето на техните семейства. Двугодишно разследване на Environmental Health News (EHN) има за цел да запълни някои от тези пропуски чрез измерване на експозицията на химикали във въздуха, водата и телата на жителите.

През лятото на 2019 г. събрахме проби от въздуха, водата и урината от пет непушещи домакинства в югозападната част на Пенсилвания. Всички домакинства включват поне едно дете. Три домакинства бяха в окръг Вашингтон в рамките на две мили (около 3 км) от многобройни сондажни кладенци, тръбопроводи и компресорни станции. Две домакинства бяха в окръг Уестморленд, на най-малко пет мили (8 км) от най-близкия активен кладенец.

За период от 9 седмици събрахме общо 59 проби от урина, 39 проби от въздуха и 13 проби от водата. Учени от университета в Мисури анализираха пробите, използвайки най-добрата налична технология, за да търсят 40 от химикалите, най-често срещани в емисиите от местата за фракинг (въз основа на други проучвания за мониторинг на въздуха и водата).

ТЕЖКАТА ЦЕНА ЗА СЕМЕЙСТВАТА

Това беше малко пилотно проучване, така че не сме в състояние да направим някакви обширни научни заключения от нашите констатации. Вместо това се надяваме, че нашите открития ще предоставят моментна картина на експозицията на околната среда на семействата в югозападната част на Пенсилвания и ще помогнат да се проправи път за допълнителни изследвания.

Открихме химикали като бензен и бутилциклохексан в пробите за питейна вода и въздуха и продукти за разграждане на химикали като етилбензол, стирен и толуен в телата на деца, живеещи в близост до кладенци за фракинг на нива до 91 пъти по-високи от тези на средните американци и значително по-високи от нивата, наблюдавани при средния възрастен пушач на цигари.

Химикалите, които открихме във въздуха и водата – и вътре в телата на хората – са свързани с широк спектър от вредни въздействия върху здравето, от дразнене на кожата и дихателната система до увреждане на органи и повишен риск от рак.

Но тези истории са повече от просто списък с трудно произнасящи се химикали. Става дума за самотен баща с увреждане, който се страхува, че тези излагания причиняват болестта на сина му, но не могат да си позволят да се преместят; семейство, което се е преместило да избяга от училище, заобиколено от набивки за кладенци, но се е озовало да живее до нов набор от кладенци и все още е изложено; и спокоен начин на живот в селските райони, определян някога от идилични ферми, подвижни хълмове и чист въздух, сега затрупан от интензивен трафик на камиони, тежка промишленост и общности в противоречие дали да протестират срещу тази загуба или да се опитат да спечелят пари чрез лизинг на техните минерални права.

ДЪЛГОСРОЧНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ

В САЩ фракингът се превърна в огнище на национални дебати за изменението на климата и енергийното бъдеще на Америка. В Пенсилвания проучване (ЛИНК) след проучване (ЛИНК) след проучване (ЛИНК) установява, че щатските законодатели, които подкрепят законодателството за про-фракинга, са получили огромни суми от индустрията, докато анкетите показват, че по-голямата част от жителите на Пенсилвания се противопоставят на фракинга. Междувременно финансовите анализатори се тревожат за огромния дълг на индустрията и несигурното бъдеще, особено след COVID-19.

Докато финансови анализатори, политици и масивни корпорации се карат за по-фините точки на дебата за фракинга, семействата, живеещи сред кладенците всеки ден, живеят в постоянен страх от това какво може да им струва индустрията – ако имат друго дете, ще имат ли нужда да се притеснявате за вродени дефекти? Увеличават ли тези експозиции риска от рак при децата им? Би ли било по-безопасно да се преместят на място, далеч от всичко това, дори ако това също би означавало да са далеч от техните разширени семейства, приятели и общности? И дори да можеха да се местят, докъде ще трябва да стигнат, за да се чувстват в безопасност?

Анализът на EHN също открива неочаквани експозиции дори в семейства, които живеят по-далеч от сондажните кладенци в окръг Уестморланд, доказвайки, че в югозападната част на Пенсилвания всички ние споделяме едно и също излъчване – и че въздействието на експозицията от емисиите на петролната и газовата промишленост вероятно се простира далеч отвъд просто хората, живеещи в съседство с набивки за кладенци.

Environmental Health News е всепризната безпартийна организация, посветена на вкарването на науката в обществената дискусия и политиката. Прочетете поредицата от 4 части по-долу и чуйте интервюто с репортера Кристина Марушич относно науката и разследването.

ЧАСТ 1 – Вредни химикали и неизвестни преследват пенсилванците, заобиколени от фракинг – ЛИНК

Нашите тестове за урина на пет семейства в и близо до фракинга откриха биомаркери за опасни химикали за фракинг при деца на нива далеч по-високи от тези, наблюдавани при средния американец.

ЧАСТ 2 – Стресът от обкръжението – ЛИНК

Широко разпространената индустрия в селските райони на Америка води до проблеми с психичното здраве, включително тревожност и депресия сред жителите, и отваря трудно зарастващи разцепления в общностите.

ЧАСТ 3 – Недоверие към фракерите, изоставени от регулаторите – ЛИНК

Недоверчиви към лекарите, фракинг компаниите и щатските агенции, жителите получават малко отговори на молбите си за помощ.

ЧАСТ 4 – Буфериран от фракинг, но все още се бори със замърсяването – ЛИНК

До този момент активистите, посветени да държат сондажните кладенци извън малкия си град, са успешни, но замърсяването с нефт и газ навлиза, тъй като гъстата мрежа от нефтопроводи и газопроводи и инфраструктурата става все по-широко разпространена.

Кристина Марушич относно разследването – ЛИНК

Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

Шистов газ не съществува❗️

Същия се образува след реакцията на химикалите с чистите подземни води. Този газ е изкуствено създаден. Той не е природен ресурс. Дори само с вода да се направи хидравличния удар (САМО С ВОДА), в шистите има Радий и Уран, както и други радиоактивни елементи, които ще се изкарат на повърхността❗️

Лекари, изследвали флуиди за хидравлично разбиване при проучване и добив на шистов газ, открили, че 25% от тях могат да причинят рак, 37% могат да доведат до нарушения в ендокринната система и 40% до 50% могат да засегнат нервната, имунната и сърдечносъдовата система❗️

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ГЛЕДАНЕ ФИЛМ ПО ТЕМАТА👇

Газланд / Gasland – БГ СУБ (ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ГЛЕДАНЕ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ПО ТЕМАТА “ШИСТОВ ГАЗ“)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА 

Шистов ад! Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум (ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ГЛЕДАНЕ ФИЛМ ПО ТЕМАТА+ВИДЕА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ