Шокирай се бе, софиянецо!

Напоследък много столичани изпищяха, че след падането на цената на природния газ на тях им пращат по-тлъсти сметки от Топлофикация. В тази връзка е полезно да се разгледа динамиката в съотношението цена на природния газ – цена на топлото, през последното десетилетие. Но за начало нека видим актуалните цени на природния газ и на топлото в София, определени от енерГЕПИйния регулатор (КЕВР) и влезли в сила от 1-ви юли 2020-та г.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките, ако трябва и втори път.

Това са два откъса от актуалното Решение на КЕВР за цената на топлото (парно или топла вода, цената е еднаква) от 1-ви юли до 30-ти юни 2021-ва г. Тук е важно да се отбележи, че цената на природния газ умишлено и нарочно е надута от КЕВР. Към момента на влизането на решението в сила (1-ви юли) тя е била 19,10 лева/МВт.ч, а към днешна дата е 24,72 лева/МВт.ч. Но даже и при раздутата цена от 28,81 лева/МВт.ч делът на ПГ в цената на топлото (преди ДДС и такси) представлява 35,10%.

А сега нека разгледаме, как се е изменяло това съотношение през последните години.

Цената на топлото на тази графика е абсолютно точна, докато цената на ПГ е много близо до действителната, но може незначително да се отклонява без това да влияе съществено на резултата, който виждате. Причините за това са две. В решенията на КЕВР назад в годините невинаги е посочвана цената на ПГ и тогава съм ползвал цената определена пак от КЕВР, по която Булгаргаз да продава на клиентите си. До скоро цената на ПГ се подаваше в единици „лева за хиляда метра кубични ПГ“, а от близо две години тя се представя вече в енергийни единици, както видяхте по-горе „лева за Мега-Ват-час“.

ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ? Как се изменя през годините делът на ПГ в цената на топлото??? Тръгва от близо 70% и постепенно пада наполовина. Какво би трябвало да бъде коректното съотношение? А вие как мислите?

Ето един жокер! Ако днес делът на цената на ПГ в цената на топлото е 60%, то тогава 10% от цената на топлото би следвали да бъде 28,81 / 6 = 4,80 лева/МВт.ч. Следователно останалите 40% до цената на топлото прави 4,80 * 4 = 19,20 лева/МВт.ч. Накрая събираме цената на ПГ 28,81 и цената на другите разходи 19,20 и получаваме цена 48,01 лева/МВт.ч. Тази цена представлява 58,5% от определената от КЕВР, вижте първата снимка. А като се им предвид надутата цена на ПГ и други трикове то тя би паднала до под 50%.

Сега остава да започнем да смятаме, колко лева трябва да върне политико-енерГЕПИйната мафия на клиентите на Топлофикация София. Но аз няма да го правя по две причини. 1-во вие няма да разпространите това разкритие, за да стигне до повече жертви и 2-ро аз не съм клиент на тази престъпна структура.

  • Инж. Георги Котев

Бел.ред; Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.

Не било пАрно, а пОрно? (ВИДЕА)

Цялата истина за новата цена на парното (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница