Щом е на кон, значи е расист

 

Защо в Ню Йорк ще свалят статуята на Теодор Рузвелт

Монументалното изкуство в САЩ преживява сложни времена. Ако нещата вървят така, скоро в страната няма да останат паметници на политически дейци от миналото; те ще паднат жертви на преразглеждането на историята в рамките на борбата с расизма.

Само расисти ли има на постаментите?

Поредната жертва на кампаниите по изкореняване символите на потискане не чернокожите е паметникът на американския президент Теодор Рузвелт, който се издига на входа на Американския музей за естествена история. Изданието „Ню Йорк Таймс“, пише, че за много хора тази конна статуя се е превърнала в „символ на болезненото наследство на колониалната експанзия и расовата дискриминация“.
Американският музей по естествена история отхвърли подобен род претенция и посочи, че историята трябва старателно да се съхранява, каквато и да е тя.
Но протестната кампания, която започна след смъртта на чернокожия рецидивист Джордж Флойд, причинена от бял полицай, доведе до глобално преразглеждане на историческото наследство на Америка. След дейците на Конфедерацията започнаха да свалят от постаментите статуите на Христофор Колумб и на основателите на САЩ. В Портлънд подпалиха, а след това свалиха от пиедестала статуята на първия американски президент Джордж Вашингтон. Тази участ не подмина и статуята на един от създателите на Декларацията за независимостта и трети президент на САЩ Томас Джеферсън, която също беше свалена.
В повечето случаи местните власти предпочитат да застанат зад протестиращите и по този начин легализират ликвидирането на скулптурите. Това тласка протестиращите към нови „подвизи“.

Старият добър Теди

26-ият президент на САЩ – Теодор Рузвелт, който заема поста държавен глава в периода 1901-1909 г., винаги е смятан за един от най-почитаните президенти. В гигантския барелеф в планината Рашмор, изсечен по случай 150-годишнината от създаването на САЩ, неговата скулптура се намира до тези на Вашингтон, Джеферсън и Линкълн.
По времето на испанско-американската война Рузвелт е един от организаторите на доброволческия кавалерийски полк „Страшните конници“, сформиран основно от каубои. Рузвелт в началото е заместник-командир, а след това – командир, и в редиците на полка се сражава в Куба. За проявени мъжество и храброст той е удостоен с най-висшата американска военна награда „Медала на Почета“; той е единственият президент на САЩ, получил тази награда.
Образът на кавалериста Теодор Рузвелт се превръща в каноничен в Америка, подобно на Сталин във военен шинел в Съветския съюз. Това е причината образът му да бъде запечатан на кон на входа на музея за естествена история.
Скулпторът Джеймс Ърл Фрейзър изобразил Рузвелт, яздещ кон, и до него фигури на индианец и чернокож, което символизира расовото разнообразие в страната, но този факт се превърна в решаващ за свалянето на паметника.
Борците за равноправие го сметнаха за расизъм: белият Рузвелт язди кон, а индианецът и афроамериканецът вървят след него, държейки се за стремето му.
Този път Американският музей за естествена история капитулира.
„Набиращото сила движение за расова справедливост, което възникна след убийството на Джордж Флойд, в последните седмици дълбоко засегна музейната общност. Ние видяхме как страната и светът все по-често обръщат внимание на паметниците, тези мощни символи на системния расизъм… С една дума, дошло е времето той да бъде свален…“ заяви президентът на музея Елен Фатър, която посочи също, че самата тя няма претенции към фигурата на Рузвелт и причината е само в това, че паметникът е политически некоректен.
За да се компенсира демонтажът на скулптурата, се планира да се нарече с името на президента Залата за биоразнообразие.
Но радикалните критици на Рузвелт са настроени по-сериозно; те го наричат империалист, който дал старта на активната американска експанзия и в края на живота си станал откровен расист.
Окончателното решение за съдбата на паметника ще вземат властите в Ню Йорк; те поддържат позицията на музея за естествена история.

„На света не са нужни паметници, останали от миналия век…“

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви: „Американският музей за естествена история помоли да бъде свалена статуята на Теодор Рузвелт, защото тя явно показва чернокожите и коренните жители като поробени и расово непълноценни. Градът поддържа молбата на музея. Това е правилно решение и е подходящо времето да се махне тази проблемна статуя…“
С това решение са съгласни и потомците на Теодор Рузвелт.
„Светът няма нужда от паметници, предмети от старото време, останали от минали век, които не показват нито ценността на човека, чиито заслуги искат да изобразят, нито ценности като равенство и справедливост… – обяви Теодор Рузвелт IV, правнукът на президента. – Време е да се премахне статуята и да вървим напред…“
Днес е съвършено неясно къде имат намерение да спрат борците с расизма, организирали тотална „чистка“ в историята на собствената си страна. Ако продължат по този начин, американските ученици няма да има какво да изучават, тъй като няма да остане нито една значима фигура от гледна точка на съвременните правила за толерантност.

Превод: Издателство PACПEP

Съдят бишкоти за расизъм, сладоледите Ескимо си сменят името, за да не обиждали ескимосите

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница