Ядрена авария? На 22 и 23 юни в Северна Европа са регистрирани повишени нива на радиоактивни частици

УЧЕНИТЕ ОТ ХОЛАНДИЯ НЕ МОГАТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ИЗТОЧНИКА ИМ

На 26 юни Международната система за мониторинг в Подготвителната комисия в Организацията по Договора за всеобщата забрана за ядрени опити съобщи, че на 22-23 юни над Североизточна Европа е повишена концентрацията на изотопи на цезий-134, цезий-137 и на рутений-103.

Холандските специалисти в момента не могат да определят от коя страна се излъчват тези радиоактивни частици, повишени в Северна Европа. Това заяви в неделя Националният институт по здравеопазване и околна среда в Холандия, който направи изчисления, за да открие източника им. Изчисленията показали, че той е Скандинавия и западната част на Русия“.

В момента по-задълбочени изследвания не могат да бъдат направени, заради ограничения обем от данни.
Миналият петък в много СМИ се появи информацията, че в началото на юни органите за ядрена и радиационна сигурност в Швеция, Норвегия и Финландия регистрирали в атмосферата над Северна Европа повишено ниво на радиоактивни изотопи, които имат т.нар. ядрен произход.
В концерна „Росенергоатом“, съобщи същия ден ТАСС, Ленинградската и Колската атомна електроцентрала, които се намират в северозападната част на Русия, работят в нормален режим и няма повишаване на радиационния фон.

  • Превод: издателство PACПEP

Международната система за мониторинг на Договора за забрана на ядрени опити е регистрирала превишение на концентрацията на изотопи цезий-134, цезий-137 и рутений-103 над Североизточна Европа, започнало преди няколко дни.
Това съобщи в Туитър изпълнителният секретар на организацията Ласина Зербо:

„На 22-23 юни 2020 г. радионуклидната станция MSM в Швеция записа три изотопа: цезий-134, цезий-137 и рутений-103, свързани с ядрен разпад, над нормалното ниво (но без вреда за човешкото здраве)“.

Той придружи посланието с карта на фиксирането на изотопи в Североизточна Европа. Такива данни са съобщени и от националните станции в три страни: Финландия, Швеция и Норвегия. Източникът е Северозапдната част на Русия

Специалистите предполагат авария на атомен реактор – първия контур в някоя АЕЦ със съответното изхвърляне на радиоактивни частици.
Другата хипотеза е за разхерметизиран реактор на ядрена подводница или ледоразбивач в някоя от руските военноморски бази на Север.

Росатом и Росенергоатом категорично опровергаха слуховете за каквато и да е авария в АЕЦ и посочиха, че радиационният фон край Ленинградската и Колската АЕЦ са нормални.

Според бюлетина за радиационна обстановка у нас гама фонът е в нормалните си граници.

картата на изп. секретар на организацията на Договора за забрана на ядрените опити

  • Григор Лилов

Предишна Статия

Американско семейство защити с оръжия дома си от протестъри. Тръмп пусна видеото в "Туитър" (ВИДЕО)

Следваща Статия

Илон Мъск – Мошеник или гений

Последно от Свят

Don`t copy text!