Апокалипсисът в седем варианта

През последните години все по-дискутирана тема е тази за Апокалипсиса, за това какво очаква човечеството в бъдеще, има множество версии: от фантастични до съвсем реални. Тук са подбрани седемте най-популярни.

Версия първа. Религиозна

Почти всяка религия има своя собствена версия за края на света, а някои хора искрено вярват, че всичко се случва точно така, както е посочено в Светите писания. В библейското Откровение на Йоан е описан апокалипсис, при който на Земята идва Месията и побеждава Антихриста. Но това събитие ще бъде предшествано  от сериозни катаклизми: ще изгорят една трета от дърветата и тревите, ще измрат една трета от рибите и животните, а хората ще бъдат застигнати  от епидемии, небесен  огън и нашествия от скакалци. Будистите очакват края на Маха-Калпа – цикълът на разширяване и свиване на вселената. В този момент постепенно ще бъде унищожаван света, в който живеят хората. След това ще последва период на „празнота“  и вселената ще започне да се разширява отново. В скандинавската митология се разказва за Рагнарок – последната битка между боговете и чудовищата. В деня на битката огромният вълк Фенрир ще погълне слънцето,   от дълбините на морето ще изплува змеят Ермунганд и водата ще залее  брега, а огненият великан Сурт ще изгори земята. Преживелите след победата на боговете хора ще създадат един нов свят. Разбира се, много хора виждат в тези пророчества кодирано отразяване на сегашни събития. И все пак си струва да се отбележи, че в древните текстове не се разказва за края на света, а  само за събитията, след които задължително започва възраждането на света. Освен това никъде не се посочва датата, на която всичко това ще се случи.

Версия две. Извънземните

Контактът с извънземни цивилизации е предпоставка за пълно унищожаване на човечеството! Тази идея е намерила място не само в киното и литературата, но и в умовете на хората, които вярват в извънземни. От време на време, тези хора са шокирани от публични сензационни твърдения като: „Земята е атакувана от  огромен НЛО.“ И веднага се напомня за трикраките същества от романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“ или стрелящите по хората в градовете  гигантски летящи чинии от филма „Денят на независимостта“. Основанията за тази теория  са много. Многократно  е писано за различни древни находки, които показват, че нашите предци са се срещали  с извънземни, които са били наричани богове. Така че защо тези богове не дойдат отново на земята? Например през  2012 г. … Само не е ясно защо те ще искат да ни унищожат.

Версия три.  Климат

Една по-реалистична прогноза за гибелта на нашата цивилизация. В крайна сметка, ако прегледате  световните новини през последните няколко години,  ще се види доста тъжна картина. В различни части на света градове се тресат от земетресения,  цунами помитат всичко по пътя си, страните се засипват от аномални количества сняг или буквално са подпалени от феноменална топлина. Какво е това, ако не е предвестник на апокалипсиса? За това откъде се появяват екологичните катастрофи, има множество  хипотези. Ето една от тях: глобалното затопляне постепенно разтопява ледниците на Гренландия, които оказват силен натиск върху повърхността на планетата. Поради топенето на ледниците налягането върху Земята в тази част намалява и по този начин увеличава ширината на земните разломи на дъното на Атлантическия океан. Следствията са – много цунами и земетресения. Когато разломът  достигне мантията, влязлата в контакт с нея вода излита към атмосферата под формата на гореща пара. През плътните облаци Слънцето не може да затопли повърхността на Земята  и в света ще започне нов ледников период. Според друга версия, краят на света буквално ще настъпи  от изригването на много вулкани: атмосферата ще се запълни от  облаци  пепел, през които няма да могат да минават слънчевите лъчи и  планетата ще бъде скована от ледове. Има и опасения, че скоро ще спре течението Гълфстрийм, което  затопля Европа. Ако това се случи, климатът в света ще се промени драстично: в Западна Европа ще настъпят сурови  зими, а в много други части на Земята обратното – сериозни суши. Учените смятат, че топлото течение Гълфстрийм веднъж е спирало (преди около 13 хиляди години и това е довело до силно захлаждане в северното полукълбо, което е продължило  1 300 години.

Версия четири. Биологична

Причина за глобална катастрофа може да станат … обикновените пчели. Още Алберт Айнщайн предупреди, че ако на планетата изчезнат тези  насекоми, човечеството ще живее след това не повече от четири години. Факт е, че голяма част от растенията, които ни предоставят за живот  витамини, минерали и калории, се опрашват от пчелите. Тяхното изчезване ни заплашва с икономическата криза и глад по света. В същото време, от 2006 г. насам в света  започва мистериозен  мор по пчелите – и то в момент, когато обемът на производството,  зависещ от пчелите  расте всяка година. Защо убиват тези крилати труженички? Има множество варианти: използването на химически торове в отглеждането на културите, хербициди, пестициди, неизвестна болест по пчелите , излъчванията  от мобилни телефони. Световните цени на храните вече са достигнали безпрецедентни стойности, а в някои страни заради глада започнаха бунтове.

Версия пета. Космическа

Всички помним историята на динозаврите, вероятно загинали заради падането на Земята на голям метеорит. Може би, през 2012 г., и ние ще дочакаме нещо да долети отгоре? Учените не изключват тази възможност, защото на всеки 100 години в опасна близост до нашата планета прелита най-малко една комета, а астероиди още по-често. Понякога доста големи „Космически посетители“    падат на Земята. Дори и в ХХ век е имало много:  Тунгуския метеорит (1908), Сихоте-Алинския метеорит (1947),  метеорита Джилин (1976). Но те не са били достатъчно големи, за да засегнат сериозно нашата екосистема. Въпреки това риск  от сблъсък с някой космически гигант има. Например, през 2029 на разстояние от около 37 000 км от Земята прелетя астероидът Апофис. Ако той беше променил траекторията си към Земята ни  очакваше експлозия с мощност около 500 мегатона (за сравнение, енергията на  Тунгуския метеорит, ако въобще е бил метеорит,  възлиза на три до десет милиона тона тротилов еквивалент). Ще оцелее ли след такъв удар  планетата,  не е известно.

Версия   шеста. Научна

И все пак, най-важната и най-вероятната причина за края на света може да станат самите хора. Не забравяйте анекдота: „Ние физиците по традиция  на всеки 15 милиарда години пускаме Големия адронен колайдер“ . Шегата си е шега, но в действителност и учените от своя страна не са сигурни на  100%, каква изненада може да изиграе това чудо. Някои от тях са сериозно загрижени за това, че нашето желание да   разберем как е възникнала Вселената, може в действителност да се превърне в разбирането за това как тя умира. Ако изведнъж в ускорителя възникне черната дупка  и отнесе Земята  заедно със Слънчевата система? Друга хипотетична катастрофа с научен характер е  създаване на изкуствен вирус, който ще унищожи всичко живо на планетата. Още повече, че епидемията ще се случи толкова бързо, че хората просто   няма да имат време за разработването на защитна ваксина. Такива събития трябва да се очакват по всяко време, включително и през 2012 година. В крайна сметка  дори е трудно да си представим, с какъв пореден „огън“ в момента си играят съвременните учени. Ние непрекъснато се шокираме от сведения за появата на атипични пневмонии, птичи, свински грип … луда крава, а сега и мистериозния щам-убиец на безобидната Е.coli… Как ви се струва? За съжаление, съществува значителна вероятност  учените да измислят  нещо, което наистина е смъртоносно.

Версия   седма. Военна

Не е тайна, че много страни и особено в Русия и Съединените щати, държат в готовност   ядрени  оръжия. Целият свят  буквално живее върху буре с барут: една погрешна стъпка на някой политик и планетата ще се покрие  с атомни гъби. А причини в света винаги има в  изобилие. Дори и сега има конфликти между Индия и Пакистан, Израел и Палестина, зад които, в случай на нещо си, са готови да застанат суперсили. Между другото, както се приписва на Ванга, тя е  прогнозирала, че третата световна война ще започне от конфликт  на полуостров Индустан. И ако тази война избухне, то със сигурност  тя ще се превърне в апокалипсиса, от който толкова се страхуваме. Някой естествено си задава и въпроса: „Какво ще стане ако   оцелеем и след 20хх г.? Тогава какво?“ Ами със сигурност хората ще намерят много обяснения за това защо не са се сбъднали древните пророчества. Е, и ще  назначат нова дата, за да се чака поредният край на света.

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ