/

Борисов и щабът обсъждат със световни лидери мерките срещу коронавируса (ВИДЕО НА ЖИВО)

Премиерът Бойко Борисов и Националният оперативен щаб заседават извънредно. Борисов пусна предаване на живо от Министерски съвет.

От българска страна в Международна видеоконферетна връзка участват премиерът Бойко Борисов и Оперативният щаб за коронавируса у нас.

Вече говориха израелският премиер Бенями Нетаняху, унгарския премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Няма нови случаи на коронавирус в България, каза по-рано генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб.

„Пристигат пробите, които са от засегнатите градове – предимно на персонал и контактни лица. 140 проби са от Габрово. Уточняват се групите, които ще бъдат изследвани, методиката трябва да има минимум изследвания или минал период, за да се позитивира с лабораторно изследване. мерките в болничните заведения са много строг контрол, да няма излишно ходене. Денонощна дезинфекция на всички отделения, защитни предпазни средства за персонала с ниска степен на защита. Тези, които работят с доказаните случаи, са с висока степен на защита“, обясни още той.

„Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани. Ще започнем с най-пряко контактувалите със заразените. Един старчески дом в Габрово там има пациентка, която е била в болницата и после е била изписана здрава. Щабът решава как да се разпределят поробите, за да има бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощие“, посочи ген.-майор Мутафчийски.

По думите му е задължителна домашна карантина за контактувалите лица с установените и доказани случаи. Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че в болницата в Габрово ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност с цел ограничаване на персонала.

Най-важното нещо, за да се справим с коронавируса в световен мащаб, е да има солидарност между държавите. Нужни са съвместни усилия, за да се осигурят тестове за болничните заведения. Светът трябва да се обедини, за да намери ваксина и лекарство. С Националния оперативен щаб за короновируса участвахме в международна видеоконференция във връзка с разпространението на COVID-19 и предприемането на мерки за ограничаване на болестта. В нея се включиха премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, канцлерът на Австрия Себастиан Курц, премиерът на Румъния Лудовик Орбан, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, италианският премиер Джузепе Конте, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, както и представителите на медицинските власти на съответните държави. Разговорът беше ползотворен. Всеки един сподели своя опит. Обсъдихме възможностите за предприемане на координирани действия за справяне с болестта.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 9 март 2020 г.

 

Брифинг след международна видеоконферентна връзка за коронавируса в МС:

Брифинг след международна видеоконферентна връзка за коронавируса в МС

Брифинг след международна видеоконферентна връзка за коронавируса в МС. В нея участваха израелският премиер Нетаняху, унгарският премиер Орбан, италианският Конте, австрийският канцлер Курц и румънският премиер Орбан, както и премиерът Борисов и оперативният щаб на България. Още четете тук: https://bit.ly/2wJbrWM

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 9 март 2020 г.

 

Предишна Статия

Духове заснети с камера (ВИДЕО)

Следваща Статия

Кои храни от Китай да избягваме (ВИДЕО)

Последно от България

Don`t copy text!