Бърнейс и Тависток

Едуард Л.Бърнейс

“Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мненията на масите е важен елемент в демократичното общество.Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което е истинско и управлява държавите. … Ние сме управлявани, нашите умове са управлявани с различни форми, нашите вкусове формирани, нашите идеи са предложени, до голяма степен от мъжете за които никога не сме чували. Това е логичен резултат от начина, по който е организирано нашето демократично общество. Огромен брой човешки същества трябва да си сътрудничат по този начин, ако искат да живеят заедно като едно гладко функциониращо общество. … В почти всеки акт на ежедневието ни, независимо дали са в сферата на политиката или бизнеса, в нашето социално поведение или нашето етично мислене, ние сме контролирани от относително малкия брой хора, които разбират … умствените процеси и социалните модели на масите , Именно те дърпат конците, които контролират общественото съзнание.“

– Edward L. Bernays, Propaganda

(Понерология или ponerology (от гръцки poneros , „зло“) е наука за изследване на злото и психиатрично изследване на злото в политиката.)

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с естеството на 9/11 е как някой може да заблуди очите на населението, и то така изчерпателно, че обществото не задава никакви въпроси? Ако събитията от 9/11 са проектирани и наистина са били „вътрешна работа“ от тайните служби на САЩ, как е възможно да се проведе такава сложна операция, без политически, военен и разузнавателен персонал от първо ниво? Такава конспирация със сигурност не би била възможна. Независимо от факта, че много хора изнесоха сериозни доказателства и сигнали от редица министерства за съмнителни обстоятелства около ударите по кулите близнаци, медийната мрежа, закона и съдебната система в САЩ продължават да си затварят очите за тях и да цензурират и ограничават лицата, които задават подобни неудобни въпроси. В тази публикация няма да се спирам за съмненията около терористичните атаки от 9/11. Тук ще се спра на нещо много по зловещо, за което много малко хора знаят че съществува, а още повече пък, как точно функционира. Става въпрос за манипулацията на общественото мнение. Естествено, че като начало, трябва да обърнем внимание на информацията днес, която ни се подава от строго контролирани медийни централни източници, от което веднага следва, че ефективното разпространение на информация и осведоменост е ограничено, боядисано с различни цветове на пропаганда. Може би най-важното от всичко е изградената защитна стена от стандартни вярвания, която е най-ефективният метод да се гарантира, че държавните спонсорирани зверства ще останат в сферата на фантазията. Освен това, тази защитна стена не се отнася само за контрол на медиите, а е изградена в рамките и на настоящата ни култура, която не позволява свободно движение на идеи и мнения, които заплашват директно структурата на статуквото. Тази перфектно изградена стена, веднага разтваря и постепенно ерозира съмненията в различни убеждения и системи. Отглеждането на отрицателни митове в резултат на травматично събитие, има ефекта на запечатване на пукнатините, от които истината може да проникне навън. Както Джон Кенеди мъдро заяви: „Най-големият враг на истината не е лъжата, а митът – устойчив, всепроникващ и нереалистичен.“

Кадър от филма „Те живеят“ 1988 Режисьор Джон Карпентър


Пропагандните техники са вече в сферата на смесица между синхронизирани действия на PR компании, групи от лобисти и Top Secret действията на военните. Псиопите използват сложни методи на медийната манипулация и електронна война, за да повлияят на масовото съзнание.
Безспорно е обаче, че тези похвати днес, отразяват нивото на социално-културното инженерство, настъпили още в началото на 1930-те години на миналия век. Ролята на медиите е от решаващо значение за тъкане на официална история, която има малка връзка с фактология. Внимателно подбрани думи и образи заличават обективната реалност. Голяма част от тези първоначални техники, са изготвени от прозорливия Едуард Бърнейс, който често е наричан „баща на връзките с обществеността“. Той започва да практикува връзки с обществеността още по време на Първата световна война. Бърнейс разбира се съветва актьори, президенти, големи корпорации и разбира се, правителството на САЩ. Еврейската Austrian-American Edward Louis Bernays е пионер в манипулиране на масовото съзнание. Неговите техники са били използвани от няколко поредни правителства, потиснически режими, рекламни агенции и разузнавателни агенции по целия свят. Със смесица от концепции, вдъхновени от психологията на Густав Льобон, Уилфред Тротър и чичо му Зигмунд Фройд, той става известен като „бащата на връзки с обществеността“ и любимец на аристокрацията в САЩ. Той ще превърне понятието за пропаганда във „Връзки с обществеността“. Този мъж притежава пълна липса на съвест или чувство за отговорност за своите експерименти, а днес с желание се продават неговите идеи на най-високата цена, за умишлен амбициозен деспот или корпоративен рекет. Едуард Бърнейс твърди, че манипулацията е необходимост в обществото. Той вижда, обикновените хора, като част от дива и егоистична група, която е жизнено необходимо да бъде контролирана, за предпочитане от елитни психолози, които биха могли да насочват обществото в посока по техен избор. Както и при всички други нео-феодали, той има изключително скептична представа за добруването на човечеството и вярва, че „инженеринг на съгласието“ е от жизненоважно значение за поддържане на реда и ръководството в посоката на неговата еволюция на съзнанието. Съответно, той става изключително полезен за зараждащият се Елит в световен мащаб, който пък от своя страна приема дълбоко в сърцето си, Бърнейс и неговата доктрина за „просветения деспотизъм“.

Едуард Бърнейс

Една от техниките за своите клиенти на Бърнейс е създаването на „трети орган“ във властта, при който по традиция независими и доверени членове на обществото са купени и платени от PR фирми за насърчаване на даден продукт или политическа идея.Ако един уважаван от обществото лекар, учен, или журналист дава своя „печат“ на одобрение на посочена идея, обществото е по-вероятно да и повярва. Въпреки, че в днешно време обществото има претенциите, че е малко по-грамотно от началото на миналия век, по отношение на тези основни методи, се оказва всъщност, че тази тактика е изключително успешна за редица комерсиални или политически продукти с днешна дата. Техниката на третата страна, очевидно, все още се използва доста успешно, макар и с много по-големи уловки с които правителствата или корпоративните клиенти, често ще запазят своите PR и лобистки връзки скрити от любопитни очи на некорумирани журналисти и търсачи на истината. Инстинктът на страха като основен елемент на фройдистката мисъл е била неразделна част от методите на Бърнейс. Той вярва, че от ключово значение за успеха на пропагандните техники е именно страха и призовава правителството на САЩ да го използва с целият си капацитет по отношение на комунизма. Така обществеността ще стане по-гъвкава за внушения. Днес тази тактика, работи много успешно с илюзията за тероризма. Едуард Бърнейс е бил нает от маркетингови и рекламни компании, както и известни личности, благотворителни организации и правителствени агенции. Сапуни, парфюм, цигари и търговия на всички стоки без голяма значимост за обществото са били използвани успешно като експериментален полигон за статистики в прогнозирането на водещи обществени желания при предварително определени резултати.

Да работи за правителството на Удроу Уилсън бе поредната крачка към върха за изгряващата звезда Едуард Бърнейс, както и да присъства на скандалната Парижка мирна конференция през 1919 г., заедно с всички други защитници на Световното правителство в сянка, които по-късно ще сформират мрежа от международни банкери, семейства на индустриалци към Съвета за външни отношения, Федералният резерв, Cecil Rhodes и Камарата на кръглата маса на Група Ротшилд. Бърнейс е от решаващо значение за развитието и обучението на социалното инженерство, което вече се експериментира успешно на гърба на американския народ. Това ще бъде началото за насърчаване на оборудване с „научна техника“, подкрепена от психоанализата, в центъра на която се намира Института Тависток в Англия.

Манипулацията на американската общественост се засилва по времето на Бърнейс и колегите му от CFR  с  Уолтър Липман, медийният магнат Виконт Родъмер 1919 г. (Harold Harmsworth) и лорд Нортклиф. Последните лица са били наети за Военна пропаганда на Великобритания-Bureau,  иначе известни като Wellington House основана през 1913 г. и носи името на херцога на Уелсли. Тяхната задача е била да подпомогнат подготовката на американския ум да приеме и подкрепи влизането на САЩ в Първата световна война. Менталната атака от сесии са се провели по време на пропагандните операции във Фландрия и СОМА, където са били изпращани умишлено млади мъже от работническата класа, които са били необходими, за да станат от картечниците на немците на пушечно месо и да предизвикат гняв, от който американците сами да пожелаят отмъщение и да одобрят решението на американския конгрес да влезе в Първата Световна Война. нещо което не е било известно на американската общественост. Но със сигурност е имало ефект, защото САЩ се включват във войната на 6 април 1917 година. Сега разбирате ли, за какви хора става въпрос в тази публикация. Така, че съвременните изследователи на терористичните атаки от 9/11 изобщо не се съмняват, че това е било вътрешна работа на САЩ, от точно такива PR организации. Имайте на предвид още, че Първата световна война даде възможност на международните банкери да увеличат многократно състоянието си и се появиха частни и държавни банкови структури, като “Държавната банка на Англия” и Федералният резерв в Щатите. В дейността си те се ръководят от принципа на Ротшилд: когато контролираш националния елит, е все едно кой пише законите. Централните национални банки заеха ключови места в стратегията на новия световен ред на международните банки за продължителен период от време.
Финансирането на тези проекти за манипулиране на общественото съзнание по време на Първата Световна, идва от една страна, от семейни тръстове на британското кралско семейство, Рокфелер и няколко години по-късно от Ротшилд, с когото фамилията на Виконт Родъмер е свързана чрез брак. От друга страна членовете на съвета са изградили връзки откъм Оксфорд с лорд Милнер, Групата на Кръглата маса, Fabian Society , а формирането на „масовото промиване на мозъци“ е означавало в основата си, че ще стане в бъдеще една неделима част от процеса за умствен контрол, а уменията на Бърнейс ще се използват директно при обслужване на ново възникващите Патократи (1). Тристранните отношения между оръжейната промишленост, банковото дело и елитни проекти е изгодна идеологическа и геополитическа формула, която ще дефинира и финансовата архитектура като йерархична, чак до наши дни.

Не бива да пропускаме и факта, че Военната пропаганда в основата си, е и под ръководството на Кралския институт по международни отношения (RIAA), чийто директор, историка Алфред Тойнби е действал като важна връзка в тази насока. Както медийният магнат Виконт Родъмер, така и екипите на „The Times“ от Лондон и „Daily Mail“ от САЩ са смятали за повече от възможно, че оформянето на англо-американския ум в полза на войната може да продължи безпроблемно. Различни пропагандни техники са били изпитани чрез вестниците Rothmere. Те открили, че способността на разума да анализира е била доста ниска сред населението, особено необразованите, от които е съставена по-голямата част от наборниците за армията. С една дума, те ги смятали за глупави и чрез стимулирането на масова емоционална реакция придружена от подходящи лозунги и снимки на национална гордост и защита на семейството, те постигнали невиждан успех. Като автор и анархист Edward Abbey посочва тъжната истина: „Трагедията на съвременната война е, че младите мъже умират в битка помежду си, докато истинските им врагове са у дома в столиците на държавите им.“ Всъщност тази тактика на умствен контрол от медиите, не се е прилагала, само за да съблазнява мъжете да воюват, но и във всички аспекти на обществото, като косвено допринася за патовото състояние в колективното съзнание на масите.

Бившия агент от разузнаването и анализатор д-р Джон Колман в собствените си изследвания ни казва:

Седалището на Института Тависток за отношения между хората

„Плана Тависток (Tavistock) е модифициран за да отговаря на американските условия, Бърнейс и Липман притискат президент Удроу Уилсън(28 президент на САЩ), да им помогне да създадат най-първите методически техники Тависток за , забележете, „производство на избиратели“. Или така нареченото общественото мнение всъщност, е създадено от Тависток пропагандата. Те също така предлагат на  президент Удроу Уилсън,  да създаде тайно тяло от „мениджъри“и „съветници“, което да подпомага бъдещите президенти във вземане на решения. „The Creel Commission“ е първият подобен орган създаден в САЩ.“ (2)

Едуард Бърнейс всъщност помогнал на чичо си Зигмунд Фройд да разпространи теориите си в САЩ. Книгите на Бърнейс за кристализиране на общественото мнение (1923) ипропаганда (1928)  бързо са станали библии за манипулация в бизнеса и правителствените кръгове, така той започва да хвърля хайвера за растежа на връзки с обществеността в Европа и Америка. През 1919 г., той вече е отворен за бизнес като Съветник за Връзки с обществеността в Ню Йорк, с клиенти, които желаят да се научат на изкуството да манипулират общественото съзнание. Главното, което научават е, как да използват манипулационни техники за предизвикване на желания в масите, да искат това, о което не се нуждаят. Егоизмът, инстинкта, страхът и значението на условния рефлекс на руския учен Иван Павлов , са едни от многото психологични техники, които се усвояват от клиентите на Бърнейс, за умишлено предизвикване на траен материализъм в обществото и недоверие в човешката природа, които служат за захранване на машината за масова манипулация на общественото мнение.

Роденият в Германия д-р Курт Левин става директор на Тависток през 1932 г. Той създава и Клиниката по Психология в Харвард, като работи в тясно сътрудничество с Едуард Бърнейс. Заедно двамата започват да работят за пропагандна кампания, която трябва да постигне податливост на американския ум към война с Германия. Психолозите създават канал между САЩ и Обединеното кралство. До 1937 година, Wellington House е прехвърлил таен набор от концепции и трудове към клиниката Тависток, която се превръща по-късно в Институт Тависток за отношения между хората през 1946 г. Трудовете „Кулминацията на цивилизацията „(1917) от Корреа Уолш и на Освалд Шпенглер. „Упадъкът на западната цивилизация ( Untergange дес Abenlandes)“ са били включени в идеологически модел на световно правителство и предписанията му за нов световен ред.И двамата автори са черпели информация и идеологии от обичайните нео-феодални възприятия, послужили за увеличаване на необходимостта от регулиране и формиране на обществата.Това е довело, Института да стане основен домакин на известни поведенчески психолози и изучаването на груповата психодинамика. Учредители на Института Тависток са изпратени от другата страна на световната сцена, за да подготвят социалната среда и политиката към една втора световна война. Например Джон Роулингс Рийс е назначен за психиатър на Рудолф Хес, заместник на Адолф Хитлер, а тайният психолог, изпратен от Тависток, Роналд Харгрийвс става заместник-директор на Световната здравна организация (СЗО). Ето така се случват нещата, когато обществото е приспано и по този начин, тези, които се смятат за по-умни от всички останали, подготвят една нова сцена за света, на която ще загинат близо 50 милиона души. Освен това, докато психолози са подготвяли умовете на бъдещите главни герои в тази война, международният финансов елит пък от друга страна, поема курс за развитие на фашистка Германия, а след това я сблъска със Съветския съюз. Превъоръжаването на Германия е било извършено при тайна и мащабна помощ от американските банкери. Финансовата помощ на американските финансисти за възстановяване на военната мощ на Германия  е феноменална. За германците американските капиталовложения са имали решаващо значение. Ако в Германия не беше изграден концернът от химически предприятия «I.G. Farben», създаден през 1926 г. с парите на американските банкери, нямаше да има никаква война. Шефът на концерна е Макс Варбург, а неговият брат – Пол Варбург, е неофициалният автор на закона за Федералния резерв.

Йозеф Менгеле 1956 г.

Не забравяйте, че и до днес Федералния резерв е частна компания, която „продава“ долари на собственото си правителство в САЩ, а това е изключително смешно, особено, когато за това не се споменава и дума в масмедиите. Но нека продължим по същество. Тависток, всъщност става центъра на нацисткия елит от психоаналитици след войната и е действал като лабораторията за продължаване на нацистките експерименти в психологията, която е напреднала по време на войната в Германия чрез откритията на Йозеф Менгеле  в концентрационните лагери. Тависток дава психологическа основа за Управлението на стратегическите служби (OSS), които пък са предшественик на ЦРУ, което продължава да работи все още под насоките на института Тависток.

Със споразумението за Управление на специалните операции през Втората световна война от 1939 год., между Рузвелт и Чърчил се дава зелена светлина и позволява на британските интереси да доминират над американските операции. Така Д-р Левин поема директорския пост в Центъра за Стратегически Бомбардировки. Сега внимавайте! Той издава заповед да се бомбардират само цивилни градове и райони в Германия и строго забранява бомбардирането на военни цели и депа за боеприпаси, вътре в Германия. Това не е шега. Това е факт, който не е написан в учебниците по история. Причината за тази заповед е била, че Втората световна война всъщност, е златна мина за международните банкери, които не искат да видят своите ликвидни активи унищожени. Германия винаги е била „лично“ богатство за банковите картели, и техният приоритет е да бъде запазена за дългосрочна икономическа база на властта в рамките на Европа. Вместо това, обикновеното немско население е трябвало да бъде основната мишена на бомбите от западния съюз. Жени, деца и стари хора, загинали на фона на градските пожарни бури, от бомбардировките извършени от Кралските военновъздушни сили. Тази касапница по цивилното население на Германия, бе отбелязана от военновременни новинарски центрове като, забележете, решаващи удари срещу германската военна машина. Истината обаче е доста по-различна. Военната Машина е трябвало да остане непокътната. Тази истина е била бързо погребана, точно както истината за финансирането на Хитлер от индустриалци и ционистки елементи отвъд океана. Германия всъщност е огромен експеримент на института Тависток (Tavistock) за събиране на ценни данни за бъдещи операции.

Диаграма на връзките на института Тависток от бившия оперативен работник и агент Джон Колман от книгата му: ‘The Conspirator’s Hierarchy: The Committee of 300“ (2000 г.)


Тласъка на Рокфелер за оформянето на сексуалното поведение на Великобритания и Америка произтича също от срещите си с членове от Института Тависток.
Чрез освобождаване на сексуалните и обществените нрави, отслабва способността на обществото да мисли критично, пропуква се семейната единица, която е извор за етичните норми, а новите форми на масова идентичност и психологически състояния на съзнанието са внедрени умишлено, по начин, който най-добре ще служи на елита. Това са част от техниките за масова манипулация на обществото. Не забравяйте, че те действат много успешно и до днес. Огледайте се и ако имате прозрение, ще осъзнаете в каква жестока игра е вкарано общественото съзнание, защото днес повече от всякога, това е осезаемо. Психоанализата е културен марксизъм, а психодинамиката, в крайна сметка ще бъде използвана като част от Националната Държавна сигурност, от MK-ULTRA до наши дни. Техники за изтезания на политически затворници. Фройдистката психология е основата всъщност на една нова дефрагментация на социалните маси, чрез имплантиране на нови социално-сексуални „правила“ и въвеждането на LSD „контра-културата“ слети с Ню Ейдж мисленето. Резултатът от тази дефрагментация е объркване, нихилизъм, нарцисизъм и произтичащата от всичко това, чувство за загуба на смисъл в обществото. Тези хора, които стоят зад тези психо техники, не са за подценяване, защото в интерес на истината, те успяват да манипулират по-голямата част от обществото днес, необезпокоявани и невидими. Мрежата Тависток се е сраснала с институциите на UK и САЩ, простираща се от Университетите във Великобритания до Съсекс в САЩ, през Станфордския изследователски институт (SRI) и Esalen, който събра репутация от изследванията си за контрол на ума, свързани са с CoIntelpro операциите в рамките на движението Ню Ейдж , Фондация Херитидж, MIT, Хъдсън институт, Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) в Джорджтаун, където се обучава персонала на Държавния Департамент на САЩ и разузнаването на Военновъздушните сили на САЩ, които са пък в ръцете на корпорацията РАНД: всички те са огнища за зрителна психология, експериментирана перфектно и до днес върху колективното съзнание на американската и европейска общественост.

Днес, института Тависток функционира с пълна сила към психо експерименти с отношенията между хората. Те участват необезпокоявани в научни изследвания иконсултантска дейност в социалните науки и приложната психология. Организацията твърди, че нейните клиенти са: „.. международни агенции, Европейския Съюз и неговите изследователски органи, местната и централна власт на Великобритания и британски изследователски организации, … частния сектор и други клиенти, като например регионални агенции, здравните власти, местните власти, благотворителни организации, фондации, малки семейни фирми … и някои частни клиенти. “ С други думи, почти всеки. Наред с всичко това, агенцията притежава и международното списание на социалните науки,“Human Relations“ (Човешки отношения), в което днес е поставен на фокус един много популярен и съществен форум: „Godlike Productions“. Има изключително висока степен на вероятност, че този форум е продукт на един социален експеримент, разработен от Тависток, за да се следи не само пулса на алтернативни и конспиративни съмишленици в киберпространството, но и да замърси водите на такива изследвания. Защо иначе един институт, чиито корени са просмукали почвата в човешката история с неприятни социални и инженерни програми от името на правителството на Обединеното кралство ще притежава такъв форум? Освен това,“Godlike Productions“ е форум, който е изградил вече в интернет пространството значителна репутация като замърсител и основен източник на най-унизителната дезинформация на разположение в мрежата е повече от любопитно, защо точно Тависток е едноличен собственик. И както един световен коментатор отбеляза: „Ако това се случва в затънтените краища на интернет, на място като „Godlike Productions“, какво ще говори това за социалния експеримент с потребителите на Facebook и Twitter по света? „. При посещение на официалния сайт на Тависток  tavinstitute.org , той ще ви предложи в подходящ и здравословен образ, социокултурна помощ. Това е лицемерието днес на институциите. Винаги съм казвал, че истината не е пропаганда, а версиите за нея. Аз не харесвам социалните системи, създадени от шепа алчни съзнания през вековете. Не съм политически ангажиран, защото не обичам само народа си, а обичам народа на една цяла планета. Създал съм свои защитни системи от подобни психологични манипулации. Помнете, че системата е изградена не от вас, а от някой, който има интерес, вие да я приемете такава, каквато те искат да бъде. Пропагандата скъпи приятели е била използвана през годините, не за някой друг, а именно към вас, за да засадят фалшиви истории в медиите, за да измести законните правителства и да привлича колективни страхове, така че популациите по целия свят да привикнат с насилие и заплахи, които самите те не трябва да извършват срещу управляващата класа. Латинска Америка през 1970-те и 1980-те години е може би най-порочният и устойчив полигон за атака срещу правото на хората да определят собствената си съдба. САЩ използва разпространението на комунизма като оправдание за банковия ресурс и контрол. Именно този експеримент, роди условия за създаване на основите на това, което имаме днес като цивилизация. Националните секретни служби днес във всяка една държава се сливат с корпоративния свят и частните охранителни фирми, където самата тайна позволява дивата алчност във властта да се размножава безпрепятствено като рак в тялото на човечество. Именно поради тази причина, огромните PR компании като Burston-Marsteller се простират отвъд света, който ни се представя и чрез скрити психологични похвати вкарват своето понерогенично влияние в колективното съзнание на социума на планетата. Както отбелязва писателя Джон Стейбър: „Връзки с обществеността вече е неразделна част от бизнеса на лобиране, създаване на обществения ред и кандидатите, избрани на обществена длъжност. PR индустрията просто може да бъде най-мощната политическа институция в света. Това отчуждава и експлоатира демократичните права на милиони от името на големия бизнес чрез заблуждаващи обществеността проблеми.“ Когато това се комбинира със социален апарат за интелигентност, мозъчни тръстове и глобални политически институции, е показател, че така нареклия се „световен елит“ е отцепил напълно поведението си от моралните ценности на гражданското общество. Ние всички сме принудени да следваме техните психопатни фантазии за максимален контрол, което, разбира се, никога не може да работи, щом създава такива разрушения по пътя си. В България днес, тази система работи още по-перфектно. Новините започват с трупове и късно вечерта завършват с тях. Фалшиви или подставени лица, говорят за несъществуващ тероризъм. Бедните пенсионери, са принудени да гледат мними американски новини, за места и хора, които са на хиляди километри разстояние от почти срутените им къщи и обрани дворове. Политиците се контролират от същият тип хора, за които писах до сега. А те имат само финансови интереси от държавата и населението на България. Днешното поколение, ще създаде утре свое деградирало поколение, което ще е забравило дори българският език, история и народни обичаи. Третирането на хората, от бъдещите лидери, като глупаво стадо овце, вече няма да звучи като обида, а просто като начин на живот. Трудно ми беше да напиша тази статия, не само поради сложните думи и механизъм на словосъчетанията, но и прозрението, че никой няма да се стресне от това, което ще прочете. Дано не съм бил прав! С Вас беше, чрез тези редове, Пешо Симеонов!

Речник и Бележки:

(1) Патокрация – Псевдодемократичен политически строй, при който цялата политическа и законодателна власт, изпълнителните органи и стопанското управление принадлежат и се подчиняват на една партия, която твърди, че се ползва с подкрепата на целия народ.

(2) Тависток институт за отношения между хората: Оформяне на моралния, духовния, културния, политически и икономически упадък на САЩ от Джон Колман. Публикуван от Joseph Holding Corporation, Incorporated, 2005 | ISBN 0963401971, 9780963401977. 

Автор: Петър Симеонов
Източник: Рeshakoffstudio.com

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница