Вече може да се плаща с криптовалута в магазини без касиери (ВИДЕО)

/

Quanterall, компания за блокчейн проучвания и разработки, представи прототип на система за „self-checkout“.

Това е вид каса на самообслужване, която използва Cardano – публичен блокчейн, който позволява на потребителите да изпращат, получават и харчат дигиталната валута на мрежата, наречена Ada.

Приложението на Quant erall е готово за употреба в реални условия и е предназначено за ежедневните потребители в магазини и супермаркети. То позволява на хората да купуват артикули в магазина без касиер. Вместо това те взаимодействат директно с POS терминал.

Според разработчик oт компанията, купувач просто сваля продуктите от рафта и след това сканира баркодовете им, като използва приложението Quanterall на смартфона си.

След сканиране и претегляне на продуктите, купувачът може да избере криптовалутата Ada на Cardano като метод за плащане и след това да завърши покупката си. След като транзакцията приключи, купувачът напуска магазина с касова бележка, генерирана от хардуерното устройство.

Докато подобни системи съществуват днес, обикновено те изискват кредитни или дебитни карти, за да завършат транзакцията, вместо криптовалути, заредени на смартфони, за които не се изискват банки или финансови институции.

Интересното е, че в Азия дори има реална употреба на безкасови терминали, които разполагат с устройство, което сканира ретината и потвърждава транзакцията от ваше име.

Cryptodnes. BG

Последни от ВИДЕО