Виктор Золотов: Най-верният човек на Путин

На 5 април 2016 г. с указ на президента Владимир Путин Виктор В. Золотов беше назначен за директор на Федералната служба на войските на Националната гвардия на Руската федерация; от 2015 г. той е армейски генерал. Предишните длъжности на Золотов са: главнокомандващ Вътрешни войски, началник на Службата за сигурност при президента и заместник-директор на ФСО.

Известно е, че Виктор Золотов е с Путин още от първия ден на президенствуването му. От 2000 до 2013 г. той е най-близкият човек на Путин, като охранява неговата безопасност и тайни. Виктор Золотов започва кариерата си в Девето управление на КГБ, който по-късно е преобразуван във Федералната служба за сигурност (ФСБ). През 90-те години той е персонален бодигард на кмета на Санкт Петербург – Анатолий Собчак, и на заместник-кмета – Владимир Путин.

Когато Путин става премиер, Виктор Золотов веднага оглавява охраната му и до 2013 г. е началник на службата за сигурност при президента; след това пълномощията му са разширени – частично вътрешното министерство му е подчинено, като е назначен за заместник-министър и шеф на Вътрешни войски, които изпълняват наказателни, полицейски функции в страната.

Преди да влезе в системата на вътрешното министерство, за Золотов никой не е чувал, но след това за него започват да говорят всички – в началото като за бъдещ министър на вътрешните работи, а неотдавна и като шеф на ФСБ.

Золотов, както и Путин, има сериозни противоречия с т.нар. клан на Патрушев, в който влиза и директорът на ФСБ – Александър Бортников.

Материалното положение на семейство Золотови е отлично. Според някои оценки недвижимите му имоти и земеделски участъци са на стойност 750 милиона рубли. Синът му Роман Золотов има имот от 280 квадратни метра в село Ящерово; на седем километра от него се намира официалната резиденция на Путин – „Валдай”. През май 2014 г. Роман придобива триетажен дом в Геленджик (на брега на Черно море), с площ над 1000 квадратни метра.

Уикипедията разказва, че Виктор Золотов е роден през 1954 г. в работническо семейство. От 70-те години работи в Девето Главно управление в КГБ; на 19 август 1991 г. охранява Борис Елцин по времето на августовския пуч. От 90-те години е нает да охранява А. Собчак. Впоследствие се сближава с Путин и участва в спарингите по бокс и джудо. През 1996 г. Виктор Золотов е уволнен от ФСО и известно време работи в компанията „Балтик-Ескорт” на длъжността личен бодигард на влиятелния руски предприемач Роман Цепов, който също е бивш бодигард на Собчак и Путин. Истинската фамилия на Цепов е Бейленсон. През 1992 г. той създава охранителното предприятие „Балтик-Ескорт”; охранява Анатолий Собчак и семейството му и Путин като заместник-кмет. Има слухове, че Цепов е посредник между Путин и бизнеса. Той извършва охранителни услуги и на редица криминални авторитети. От 1993 г. преживява пет неуспешни покушения, фигурант е в много криминални дела; след едно от тях се скрива в Чехия. След като Путин идва на власт, Цепов се превръща в една от най-влиятелните фигури в деловия и околополитическия живот в Петербург; участва в тържеството по инагурацията на Путин. Приписват му връзки с министъра на вътрешните работи Р. Нургалиев, началника на президентската охрана Зотов и заместник-шефа на президентската администрация Игор Сечин. Журналистите го наричат „сивия кандинал” и „охранителя олихарх”. През лятото на 2004 г. , опирайки се на своите връзки, Цепов се опитва да бъде посредник между правителството и ЮКОС. Умира през септември 2004 г. Пресата отбелязва, че болестта му има същите симптоми като. През 2009 г. историкът на спецслужбите Борис Володарски през 2009 г. изразява увереността си, че в убийството на Цепов несъмнено има участие радиоактивна отрова.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница