Възелът Турция, Русия и Сирия: Ердоган обяви официално война на Башар Асад ?!

В петък парламентът в Анкара ще обсъжда ситуацията в Сирия, НАТО спешно се събира
Обстреляни са руски самолети
Ердоган заплаши, че ще пусне бежанците към Европа

 

 

Преговорите между Русия и Турция в четвъртък за ситуацията в Идлиб в Сирия завършиха неуспешно и напрежението по фронтовете на примирието-война рязко нарастна.
Кулминацията дойде с удар на сирийските военновъздушни сили (самолети с руски пилоти-наемници?!) срещу турска база в северозападна Сирия. Бяха убити най-малко 22 войника (според други информации – над 30) и около 30-40 ранени, мнозинството – тежко.

 

В отговор турската армия тази нощ подложи на тежък обстрел всичките й известни позиции на армията на Башар Асад. Беше използвана тежка артилерия, ракетни установки от типа „Катюша”, въздушни удари. Руски самолети „Су-24” се превърнаха в цел на преносими зенитно-ракетни комплекси, които стреляха по тях.
Омер Челик, прессекретар на управляващата Партия на справедливостта и развитието информира, че от този момент войската на Башар Асад е вражеска цел за турската армия.
Утре изтича обявения срок от Ердоган за изтегляне на частите на Башар Асад от района на Идлиб и вероятно сблъсъкът ще продължи още по-ожесточено.

 

В петък предстои заседание на турския парламент и по неофициална информация е възможно да се стигне до обявяване от Турция на война на Башар Асад. Армията е поставена в повишена бойна готовност. Разбира се, организирано е изтичане на тази информация с цел да се провери международната реакция.
НАТО няма как да се намеси, защото в обхвата на член 5 за защита на страните-членки е тяхната територия, а в случая става дума за сирийска.
Независимо от това в петък ще има специална среща на Пакта по искане на Анкара. Турция поиска тази среща на основата на член 4 от Устава. Според него всеки съюзник може да консултации по всяко време, ако вярва, че „целостта на района, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена“.

 

Руското военно министерство информира, че руската авиация не е нанасяла удари тази нощ и Центъра по примирие е съдействал за прекратяване на огъня с цел безопасна евакуация на пострадалите турски войници. Независимо от това тонът на политиците в Кремъл е много остър и непреклонен.

 

ОСВЕН КОРОНАЧУМАТА И МИГРАНТСКА ЕПИДЕМИЯ?!

 

Заплахата на Ердоган, че ще пусне бежанците към Европа е на път да се сбъдне.
Пред „Ройтерс” от високопоставени турски представители неофициално е заявено, че турската брегова охрана, полицията и армейските части са получили нареждане да не пречат на бежанците да пресичат границите. От Идлиб се очакват поне 700-800 000 бежанци, които ще се прибавят към сега намиращите се на турска територия 2.5-3 млн. души, избягали от режима на Башар Асад. Цялата тази вълна може да се устреми към Европа на фона на санкциите, които онзи ден Брюксел наложи на Турция заради петролно-газовите сондажи в спорните зони около Кипър.

 

„Политиката ни за бежанците остава същата, но имаме тежка ситуация. Вече не можем да задържим бежанците“, заявиха официално от пресофиса на управляващата партия на Ердоган.

 

Според мен в цялата тази какафония има някакво абсурдно противоречие. Ако Турция наистина разчита на НАТО, би трябвало с цената на всичко да задържи бежанците и да не създава проблеми на съюзниците си, щом търси помощ от тях.

 

Евентуално емигрантско цунами в Европа на фона на настъплението на епидемията в Блзикия Изток е огромно бедствие.
Още повече, че в спорния регион има много ирански военни части, а знаем, че тази страна гори в истински коронапожар, подобен на китайския. Такъв бежански наплив със сигурност горещо ще се приветства, макар и скрито, неявно от Кремъл като оръжие за дестабилизация на Западния блок.

 

Премиерът спешно свиква Съветът за сигурност днес от 11:30. Темата официално е борбата срещу епидемията, но истинската причина е случващото се в Близкия Изток и Турция. Като знам капацитета и компетенциите на нашите експерти, не очаквам да се вземат полезни решения. Като знам състоянието на така наречената ограда по границата с Турция, направо ме втриса от страх, ако-лошото се случи.

 

Григор Лилов

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница