В ДНК бяха записани операционна система и видеоклип, а след това бяха прочетени без грешки (ВИДЕО)

/

 

Колумбийският университет и Нюйоркският геномен център (NYGC) показаха, че алгоритмите за стрийминг на видео, могат на практика да разкрият цялостния потенциал на ДНК за съхранение на голям обем информация с помощта на четирите нуклеотида.

Учените Янив Ерлих (Yaniv Erlich) и Дина Зелински (Dina Zielinski) подбраха шест файла за кодиране и запис в ДНК. Това са компютърната операционна система KolibriOS, френският филм „Пристигането на влака“ от 1985 година, кодът на 50-доларов ваучър на Amazon, компютърен вирус, изображенията от плочките на Pioneer 10 и изследването на Клод Шенон в областта на теорията на информацията от 1948 година.

Всички тези файлове са обединени в един общ файл, който след това е разделен на къси редове двоичен код. С помощта на фонтанни кодове те са компресирани по случаен начин като „капки на фонтан“ блокове със съчетанията 00, 01, 10, 11 за четирите нуклеинови основи на ДНК. Всяка „капка“ е белязана по специален начин, а блоковете са обединени в един общ блок.

Специалистите са генерирали 73 000 подобни ДНК блока, всеки от които съдържа приблизително 200 нуклеотида. Цялата информация е побрана в един общ текстов файл, който стартъпа Twist Bioscience, чрез синтез на ДНК превърна цифровите данни в биологични. След две седмици след подаването на информацията екипът на Ерлих получи малка епруветка с ДНК молекули.

Учените демонстрираха умножение на ДНК чрез полимеразна верижна реакция, даваща възможност за генериране на практически неограничен брой копия на ДНК образеца. Чрез технологии за секвениране и четене на ДНК с помощта на специален софтуер, файловете бяха успешно прочетени.

Най-впечатляващото при този експеримент е, че с помощта на познат алгоритъм е възможно да се запишат 215 петабайта данни в един грам ДНК – 100 пъти повече, отколкото с използваните досега методи.

Последно от ВИДЕО

Някога чували ли сте по-логични и систематизирани аргументи: д-р Тодоров срещу българския министър на здравепогазването (ВИДЕО) Поздравления за д-р Пламен Пасков, разобличил мафията в центъра на тяхната бърлога (ВИДЕО) Костадин Костадинов: Показахме, че ние българите сме достоен народ

Тези видеа трябва да се преведе на английски, френски и немски и излъчат по цял свят. Малко

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times