В Русия влиза в сила “правото да бъдеш забравен“ в интернет

От 1 януари 2016 г. в Русия влиза в сила „правото да бъдеш забравен” в интернет, съобщи в петък (1 януари) „Российская газета”. Законът беше приет през юли от Руската Дума и позволява на гражданите да изискват от търсачките в интернет да изтриват недостоверна, неактуална, както и нарушаваща законодателството информация.

Операторите трябва да направят това в рамките на 10 дни след получаването на искането. Освен това, законът дава право на гражданите да сезират съда, при отказ (задължително мотивиран) на оператора да спре цитирането на информацията.

Заличената информация ще се съхранява в интернет, но ще може да бъде открита, само ако се знае конкретният й адрес.

Законът предвижда и възможност за заличаване на неактуална информация, която не е непременно свързана с уронването на нечий престиж или достойнство, като, например, стари данни за работното място.

Държавните служители, обаче, няма да могат да заличават информация за притежаваните от тях недвижимости или доходи. Тези данни са публични и ведомствата са длъжни да ги публикуват на официалните си интернет-страници, уточнява изданието.

Потребителите на интернет нямат право също така да искат заличаване на информация, свързана със съдебното им минало.

Законът не предвижда възможност да се подават заявления за отстраняване на информация за трето лице. Това трябва да направи лично човекът, засегнат от въпросната публикация. Изключение в този случай ще се прави само за родителите и настойниците на малолетни.

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати