Григор Лилов: девалвират лева чрез фактически отказ от Борда с промени чрез друг закон на този за БНБ

ШАМАРОСАХА ГАЛЕНО БАНКОВО ДЕТЕ

Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърли предложението на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за нови акции.

Тази и още една банка (Инвестбанк) се оказаха причината за дадения заден ход към Еврозоната, който премиерът нарече „когато постигнем обществен консенсус“.

На заседанието си на вчера КФН реши:

„2. Отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от „Първа Инвестиционна Банка“ АД, гр. София.“

При прегледа от Европейската централна банка ПИБ беше една от двете финансови институции, които не се справиха със стрес-тестовете. (другата е „Инвестбанк“ на генералския ДС кръг „Монтерей“)
Централните европейски банкери поискаха увеличение на капитала й с 263 млн. евро, за да се запълни зейналата финансова дупка.

За да се справи с изискванията, в края на мин. г. банката оформи над половин милиард лоши кредити – 538 млн. лв, като ги изчисти от балансите с продажба.
Със същата цел подготви и проспект за публично предлагане на акции за 200 млн. лв., който вчера не беше одобрен от регулатора. С основание – една финансова дупка не се пълни, а само маскира с нова финансова дупка.

За двамата собственици на ПИБ – Цеко Минев (известен като Цеко от Алеко) и Ивайло Мутафчиев (племенник на Тодор Живков) имам редица разследвания, първите от които вече навършиха четвърт век, посветил съм и очерци в моите книги.
На тази милиардери това е третата им банка, поела по пътя към фалита. Първата им беше Първа частна банка (ПЧБ), втората – Агробизнесбанк. Сегашната им – ПИБ е известна с това, че досега на два пъти е спасявана от държавата.
Известна е и като банката на роднината им-олигарх Христо Ковачки, ползващ я като своя касичка, както и като новата банка – касичка на кръга „Делян Пеевски“, през която бяха оправени маса „взаимоотношения“ и разни цесии от фалита на старата „касичка“ – Корпоративна банка.

БАНКИТЕ, ЕВРОТО И ЧАКАЛНЯТА МУ

Отказът на Комисията за финансов надзор е логична закономерност от намерението ни да въведем еврото.
Защото едно от условията за влизане в чакалнята на Еврозоната е надзор от Европейската централна банка (ЕЦБ) върху основните финансови институции у нас. Това е логично, понеже в случай на финансова криза или фалит на някоя от тях, ЕИБ ще се бърка за спасението им и това на паричното здраве на България.

Само ще напомня, че покрай драмата с фалита на Корпоративна банка и ПИБ на 28 юни 2014 (събота) беше взето решение за отмяна на Борда и банкова ваканция (затваряне на всички банки у нас).
На следващия ден – 30 юни 2014, неделя, ЕС, Европейската комисия и ЕЦБ се намесиха и обещаха помощ и затова в понеделник не влязохме в блокаж на влоговете и спиралата на хиперинфлацията.
А на 14 юли 2014 г. след съвещание при президента всички политически сили с пълно единодушие заявиха за решението си България да кандидатства за Единия банков надзорен механизъм на ЕС (присъединили сме се към него, ако не знаете) и за чакалнята за еврото.
Така че онова, което ви разказват тези месеци политиците, експертите, медиите за чакалните и прегръщането на еврото от България, всъщност е вече брадясала новина на възраст 6 години.

Проблемът с ПИБ и Инвестбанк, които са любими дечица както на официалните власти у нас, така и на неофициалните ДС-власти е онова, което ни спира по пътя към приемане на еврото.
Затова изведнъж Бойко Борисов даде „заден ход“ по този път до „постигане на обществен консенсус“, както се изрази.

Банките – т.е. техните собственици не желаят да разчистят, а прикриват огромните задължения (лошите кредити) за три олигархични групировки – групата на Христо Ковачки (станал известен с боклука на мафията в ТЕЦ-овете му), групата на КОЙ – Делян Пеевски, групата „Монтерей“ на генералите от бившата Държавна сигурност, както и онова, което са прибрали разни Цеко от Алеко и близки роднини на Тодор Живков.

Вече няколко пъти коментирам в постове, че без да се реши най-сетне проблемът с тези банки, всякаква надежда за пълноправно членство в ЕС е пълна илюзия.
Политическите сили знаят това и намериха път – да девалвират лева чрез фактически отказ от Борда с промени чрез друг закон на този за БНБ.
Тръгнаха да повтарят пируета от миналото с идеите им тогава как да се излезе от фалита на Корпоративна банка и банкрута на Първа инвестиционна банка.

Решението на КФН подсказва, че отново партньорите ни от Запад май ще ни спасяват, понеже българските граждани не желаят, не искат да знаят, че могат да ги удавят и ги е страх да се спасяват сами.

 Григор Лилов

Бел.ред. из коментарите на г-н Лилов под поста във Фейсбук,  Григор Лилов:

“Тези хора – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев не само бяха сред собствениците, но членове и на Борда на банката. Не е за учудване – тя е производна от Първа частна банка и направена с нейни пари. Както отбелязах в онова разследване преди четвърт век, новите банки у нас бяха направени с едни и същи 200 млн., превъртени от една в друга банка, оттам – в трета и т.н. Христо Александров – Салфетката (бивш келнер), който се водеше собственик и банков шеф, в случая беше подставено лице. Фактите са документирани официално, вкл. и сензационни – по съдебното дело за фалит в решението си съдът записа, че още от първия ден на създаването си Агробизнесбанк е работила като финансова пирамида.“

“Само експозицията към олигарха Ковачки е за милиард, а тази, свързана с безработния кипърец Георгиус Георгиу и неговите офшорки ги слага в джоба си. Факт е, че въпреки подаваната им манипулирана и фалшифицирана информация Европейката централна банка откри в едната банка дупка в капитала за над четвърт милиард евро, а в Инвестбанк на монтерейци и сервитьорката Петя Славова – дупка за над 100 млн. лв. Такива дупки в капитала, който покрива само част от задълженията, означават финансови ями при пасивите в първия случай за няколко милиарда евро, във втория – за половин милиард. (пояснение: става дума за покритието на вложените депозити, които в баланса се водят като пасиви)“

 

Защо е всемирна лъжа твърдението на СЗО, че оздравелите от коронавируса могат да се заразят повторно

Последно от БЪЛГАРИЯ

Костадинов: Когато едно правителство тръгне срещу интересите на своя народ, то вече не представлява своя народ! То представлява някого другиго, който дава нареждания, някой, който дава инструкции! Няма правителство и парламент, който да е спечелил войната срещу своя народ! Току-що България обяви война на Русия. Ние, българският народ, на свой ред обявяваме война на това престъпно правителство! Оставка! (ВИДЕА НА ЖИВО ОТ БЕЗРОДНОТО СЪБРАНИЕ)

ВИДЕО   ВИДЕО1   ВИДЕО2   СВЪРЗАНА ПУБЛИКАЦИЯ АНКЕТА: Трябва ли България да даде оръжие на

Фейсбук страница

The Bulgarian Times