Дали ядете “истинска“ канела? Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

(Natural News)

Когато купувате канела в супермаркета, това, което обикновено има там е напълно различно растение, наречено Касия, известно още като китайска канела. „Истинската канела“ или наричана Цейлон (Ceylon) канела от Шри Ланка, за съжаление, е малко позната на повечето хора. Въпреки че тези два вида имат почти едни и същи характеристики, но съдържанието им се различава много.

Как да знаем кое е реално?

Китайската канела е много евтина. Можете да получите няколко пръчки доста евтино. Истинската канела е кафява, а китайската е червеникаво-тъмнокафява. Цейлонската канела е крехка и лесно се чупи, с по-сладък и по-деликатен аромат, докато другата е трудна за смилане и с по-силен аромат.

Защо не трябва да употребявате китайска канела? Най-голямата и най-опасна разлика между двата вида е в размера на кумарин – вещество със силни разреждащи кръвта свойства. Нивото на естествено срещащ се кумарин в Касия е невероятните 1200 пъти по-високо и може да причини значителни здравословни проблеми, ако се консумира в големи количества редовно и може да има отрицателно въздействие върху черния дроб и бъбреците.

Канелата е била използвана от 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет, където е била много високо ценена. Римляните са я използвали в своите вина, евреите са я използвли в религиозни ритуали, в Азия и Африка тя е била използвана за ароматизиране на храната и арабите я считат за най-важния елемент в парфюмите. Когато британците окупират страната, те започват да я търгуват по целия свят и до днес Цейлонската канела процъфтява.

Цейлонската канела притежава изключителни ползи за здравето; тя е най-мощният антиоксидант в природата. Канелата е отличен източник на манган и фибри и много добър източник на калций. Тя се използва, за да помогне за лечение на мускулни спазми, повръщане, диария, инфекции, обикновена настинка и загуба на апетит. Тя може да понижи кръвната захар при хора с диабет.

Цинамалдехид – химикал, открит в Касия канела – може да помогне в борбата срещу бактериални и гъбични инфекции. Установено е, че канелата може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Има екстракт, намерен в канела, който може да предотврати развитието на болестта. Някои изследвания показват, че канела може потенциално да бъдат ефективна срещу HIV. Според някои неврологични учени тя може да помогне да спре процеса на множествена склероза; тя може да помогне за премахване на необходимостта от приемане на някои скъпи и неприятни медикаменти.

Как можем да се насладим на канела?

Канелата се използва широко в сладки и солени храни и напитки. Ето няколко бързи идеи:

Ако добавите канела към черен боб в буритос или начос, ще им придадете изключително приятен вкус.
Ако добавите канелени пръчици с соево мляко и мед можете да получите разкошна напитка.
Можете да добавите канела, когато приготвяте къри, за по-богат вкус. Намажете с масло от ленено семе филийка пълнозърнест хляб и след това поръсете с канела и мед.

Така че, една подправка, която трябва да имате във вашата кухня определено е Цейлонска канела, от Шри Ланка. Независимо дали я използвате в напитки или храни, за да подобрите вкуса им, не забравяйте, за изключителните ползи здравето, които може да получите от нея.

Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Въпреки че определено има различни вариации на цвят, вкус и консистенция между канела Цейлон, Касия, Коринтже и Сайгон, различията по отношение на ползите за здравето са незначителни.

Хранителни вещества – Една чаена лъжичка канела на прах има до 16% от препоръчителната дневна доза за манган, 5% за фибри, 3% за желязо и 3% за калций.

Канела, кръв и намаляване на възпалението

Канелата помага за намаляване нежеланото съсирване на тромбоцити в кръвта, което може да доведе до неадекватен приток на кръв и е чест симптом на различни заболявания и влошено цялостно здраве.

Канелата е мощна антимикробна подправка

Канелата е антибактериално, противогъбично, антивирусно и антипаразитно средство.

Няколко изследвания са показали ефективността на канелата срещу множество вируси, включително, но не ограничено до ХИВ, херпес и аденовирус. Канелата се бори дори  с рака.

Предотвратява рак

Проучвания са показали, че канела и канелено масло са обещаващи при лечение на тумори, рак на стомаха, меланоми, левкемия, рак на дебелото черво и лимфом.

Антиоксидант

Канелата е мощен антиоксидант. В едно проучване, което сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се проявява като ясен победител, дори превъзхождайки „суперхрани„, като чесън и риган.

Кръвна захар, диабет и канела

Канелата стабилизира нивата на кръвната захар, това може да помогне със загубата на тегло, и също така може да предотврати и дори да помогне за обръщане на диабет и хипогликемия.

Според едно проучване канелата Касия е почти два пъти по-ефективна, отколкото същото количество канела Цейлон за контролиране на кръвната захар.

Намаляване на LDL холестерола и триглицеридите

Изследвания са установили, че редовната консумация на канела е свързана със статистически значимо намаляване нивата на LDL холестерола, триглицеридите и увеличение на HDL холестерола (известен като добрия холестерол).

Канелата и мозъка

Фолклорът казва, че миризмата на канела може да лекува зимна депресия. Консумацията на канела може да забави въздействието, и дори да обърне някои от ефектите на Алцхаймер. В допълнение, някои родители използват канела за лечение на деца с СДВХ.

Начини за използване на канела

Съществуват различни етерични масла, извлечени от различни части на дървото (не само кората), както и различни видове (както е посочено по-горе), от които можете да избирате.

Здраве на зъбите и венците

Антибактериалните свойства на канелата премахват вредните бактерии, без да вредят на зъбите или венците. Опитайте се да използвате канела с рецептите за домашно приготвена вода за уста и паста за зъби. Също така, опитайте изтегляне с олио с кокосово масло и няколко капки масло от канела.

Средство против насекоми

Етеричното масло от канела може да се използва за лечение на въшки по главата и да отблъсква (или убива) мравки, дървеници, акари, хлебарки и комари.

Кожни инфекции като Атлетично стъпало

Опитайте канелено масло върху всяка външна инфекция на кожата, включително атлетично стъпало. Неговите антимикробни свойства вършат бърза работа с гъбичките.

Храносмилане

Канелата е много ефективна за лечение на нарушено храносмилане, гадене, повръщане, разстроен стомах, диария и газове. Канелата премахва излишния въздух от стомаха и червата, премахва киселинност, убива патогени и действа като диуретик, спиращ диария. Облекчава синдром на дразнимото черво, намалява сутрешното гадене, и често се счита за храносмилателен тоник.

Менструация

Канелата е доказана, че предоставя облекчение от менструалния дискомфорт и спазми.

Кърмене

Редовната консумация на канела след раждането забавя менструацията, особено в комбинация с кърменето. Мнозина вярват, че канелата също насърчава по-здравословна кърма.

Масаж

Канелата е и противовъзпалително вещество, което в съчетание с масло за масаж, както и ако се консумира, може да помогне за успокояване и отстраняване на скованост в мускулите и ставите.

Зарастване на рани

Маслото от канела действа като коагулант, спиращ прекомерното кървене и убива инфекциозни патогени, улеснявайки процеса на заздравяване.

Заключение

Най-вероятно, канелата в килера ви е на много години, остаряла и със слаба потентност. Остарялата канела има намалени вкус и ползи за здравето. Може би е време да отидете за пазаруване на канела.

Лечебният потенциал на канелата

Когато става дума за подправки, установено е, че канелата е една от най-здравословните, да не говорим за страхотния ѝ вкус.

Канелата може да има широкообхватни ползи за здравето и скорошно изследване показва, че тя може да намали кръвното налягане и дори да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Изглежда, че от тази вкусна и евтина подправка могат да се получат много потенциални ползи.

Потенциал за предотвратяване на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция. В момента няма лек за болестта на Алцхаймер, но в канелата се намира надежда. В едно от последните клинични проучвания в Калифорнийския Университет – Санта Барбара бе установено, че две съединения в канелата (цинемалдехид и епикатехин) имат потенциала да предпазват или дори да предотвратяват болестта на Алцхаймер. Защитната сила на тези съединения се състои в това, че могат да защитят от оксидативен стрес един от фундаменталните съставни протеини на неврони, наречен тау. Този оксидативен стрес и придружаващите щети са установени, че са много общ фактор на Алцхаймер. Чрез защита или предотвратяване на това възникване се позволява на тау да функционира по-добре, като по този начин невроните функционират по-добре.

Потенциал за понижаване на холестерола

Канелата също е установена, че има потенциал за намаляване на LDL холестерола („лошия холестерол„). В проучване от 2003 г. на пациенти с диабет тип II е била давана канела в продължение на 40 дни. Проучването показва, че 1, 3 и 6 грама канела дневно е достатъчно за значително намаляване на LDL холестерола и триглицеридите. От друга страна, много подобно проучване, проведено през 2006 г., не е успяло да намери значителен ефект за понижаване на холестерола с канела. Необходими са повече проучвания, за да се проверят резултатите и да се даде по-добра представа за потенциала на канелата за понижаване на холестерола; все още е твърде рано да се каже със сигурност.

Други потенциални ползи

Друга потенциална полза от потреблението на канела е понижаване на кръвното налягане. Било е установено, че наистина е забелижимо при пациенти с диабет тип II. Тези пациенти са консумирали 2 г канела на ден в продължение на 12 седмици. Открито е, че са имали значително по-ниско систолно и диастолно кръвно налягане!

На последно място, неотдавнашно проучване установило, че дневната консумация на канела може да е от полза за жени със синдром на поликистозните яйчници (СПЯ), чрез подобряване на редовността на техните менструални цикли. Това малко проучване (45 пациенти) от Колумбийския университет е било в състояние да увеличи честотата и цикличността на менструалните цикли по време на шестмесечен период, с просто добавяне на канела в ежедневната диета на участниците!

Потенциалната сила на канелата едва сега започва да бъде наистина разбирана. От предотвратяване на болестта на Алцхаймер до намаляване на кръвното налягане, канелата има множество потенциални ползи. Красотата на тази подправка е, че тя е вкусно и евтино потенциално лекарство за многобройни състояния. Допълване с канела в протеинов шейк или пържени сладки картофи може да бъде ефективен начин да се впрегне потенциалната сила на канелата!

Био Поглед

ПО ТЕМАТА

Домашно приготвено олио от канела лекува Рак на дебелото черво (РЕЦЕПТА)

Предишна Статия

Царете – дракони

Следваща Статия

10-те най-известни масони в света

Последно от ЛЮБОПИТНО

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него и за анализ на трафика

IP адресът и потребителският ви агент се споделят с Google заедно с показатели за ефективността и сигурността, за да се гарантира качеството на услугата, да се генерират статистически данни за употребата и да се откриват злоупотреби и да се работи по тях.

Don`t copy text!