ЕЦБ

Дигиталните валути могат да бъдат алтернатива на физическите пари

Дигиталната валута би могла да гарантира, че гражданите ще могат да използват парите на централната банка, дори ако в крайна сметка фиатните валути вече не се използват, заяви европейски централен банкер.

Изказвайки се на съвместна конференция, проведена от Европейската централна банка и Националната банка на Белгия, членът на изпълнителния съвет Беноа Кьоер заяви, че банката ще проучи потенциалните влияния на цифровите валути върху съществуващата финансова система.

„Дигиталните валути от този вид биха могли да приемат най-различни форми, ползите и разходите от които ЕЦБ и други централни банки в момента разследват, като се имат предвид техните по-широки последици за финансовото посредничество“.

Той обаче се застъпи за частните компании да продължат собствената си работа в пространството.

„Но потенциалните инициативи на централната банка не трябва да обезсърчават или да изтласкват решения, ръководени от частни пазари, за бързи и ефективни плащания на дребно в еврозоната“, каза той.

Речта дойде малко след назначаването на Кьоер за ръководител на новосъздадения център за иновации в Банката за международни разплащания този месец.

В сила от 1-ви януари 2020 г., той ще ръководи усилията на институцията да помогне на централните банки да проучат предимствата на финансовите технологии, като цифрови валути.

Европейските централни банки говорят за криптовалути

Първият заместник-управител на френската централна банка, Дени Боу, заяви миналата седмица, че еврозоната ще обмисли изграждането на система за сетълмент на базата на блокчейн за еврото и потенциална дигитална валута за решаване на проблеми с разплащанията между институциите в района.

ЕЦБ обаче отказа предложената от Естония криптовалута през септември 2017 г., като подчерта, че еврото се счита за единствените валидни пари в европейското пространство.

Висши служители от банката също са казвали в миналото, че не считат цифровите валути като Биткойн за заплаха, а криптовалутите не представляват риск за финансовата стабилност.

В този смисъл, спомена Кьоер, банката не „игнорира“ развитието на криптовалутите, а просто не смята това за риск.

Cryptodnes. BG

Предишна Статия

Кажете сбогом на нотариусите и приветствайте блокчейн

Следваща Статия

Засякоха криптокралицата Ружа Игнатова на модно парти в Букурещ. Издирваната от ФБР българка била с променена външност след пластична операция. Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна

Последно от СВЯТ

Снимка на деня

  Вижте заглавната снимка. Хайде сега умножете 7,5  милиарда по цената на к19-ваксината – няколко пъти!

Don`t copy text!