Дигиталните валути на централните банки са механизъм за контрол на населението «CBDC» Как бъдещето ви се решава вместо вас: Проф. Ричард Вернер (ВИДЕО)

/

 

Как бъдещето ви се решава вместо вас

В ТОВА ВИДЕО 👇

Ивор Къминс интервюира професор Ричард Вернер, автор на книгата „Принцовете на йената – японските централни банкери и трансформацията на икономиката“ в „The Fat Emperor Podcast“. Вернер има докторска степен по икономика от Оксфордския университет. През 1990-те години той е гостуващ учен в Банката на Япония [централната банка на Япония].

 

През 1995 г. той създаде парична политика, известна като количествено облекчаване, която има за цел да помогне на банките да излязат по-бързо от финансовите кризи и да избегнат дългосрочна рецесия.

Неотдавна Вернер създаде дружество в обществен интерес (CIC), наречено Local First, което предоставя на общностите ноу-хау за създаване на местни обществени банки. В това интервю той разказва как функционира светът от гледна точка на централното банкиране, как тези политики засягат обикновените хора, какво можем да очакваме от дигиталните валути на централните банки (CBDC) и др.

[бел. прев. – Дружеството в обществен интерес е вид дружество, въведено от правителството на Обединеното кралство през 2005 г. със Закона за дружествата от 2004 г., предназначено за социални предприятия, които желаят да използват печалбите и активите си в обществена полза.]

 

КАК ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКЕРИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА

В книгата си „Принцовете на йената“ Вернер описва как вътре в централната банка има малка група вътрешни хора, които управляват цялото шоу. Въпреки че насочват вниманието на медиите към лихвените проценти, това е малко примамка. Те не се фокусират върху цената на парите, а по-скоро върху количеството пари, измерено като количество на създадените кредити.

Тази малка група от вътрешни хора се избира в началото на 30-те им години, когато постъпват на работа в Японската централна банка, и им се казва, че след 30 години ще станат нейни управители. Те се наричат „князе“. Те контролират циклите на подем и спад в Япония чрез контрола си върху количеството на кредитите.

Подобни фракции съществуват и в други централни банки, казва Вернер, и тези централни банкери не носят отговорност за действията си. Те използват тази власт, за да създават събития, които служат на собствените им цели (обикновено свързани с увеличаване на собствената им власт).

През 2003 г. Вернер предупреждава, че Европейската централна банка е „чудовище“, което ще създаде балони на активи и имоти, движени от банкови кредити, последвани от банкови кризи и рецесии, което и се случва.

 

ПЛАНЪТ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ ДА МОНОПОЛИЗИРАТ СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ

Вернер посочва, че макар централните банки да популяризират CBDC като дигитална валута, ние имаме цифрова валута от десетилетия, така че няма нищо ново в цифровия аспект на тази валута. Парите в брой – хартиени банкноти и монети – са само малка част – около 3% в повечето страни – от общата парична маса. Останалата част е цифрова.

Днес централните банки са единствените, които имат право да емитират банкноти, но обикновените банки създават 97% от парите чрез кредитиране. Те нямат право да издават хартиени банкноти. Вместо това те издават записи за депозит в банковата ви сметка, която е цифрова. Така че, отбелязва Вернер, може да се каже, че от десетилетия използваме банкова дигитална валута.

Разликата между банковата дигитална валута и дигиталните валути на централните банки е в централизирания аспект. И така, това, което се случва сега, е, че централните банки, които са регулатори на банките, се намесват, за да се конкурират пряко с банките, които регулират. Вернер го сравнява със съдията, който се намесва. Това очевидно прави процеса нечестен.

„Това е голяма опасност“, казва Вернер на Къминс. „И можете да видите накъде отива това. Ако позволим дигиталните валути на централните банки, рано или късно те ще изместят конкуренцията в частния сектор. Те ще изгонят банките.
И, разбира се, имаме и друг проблем… всеки път, когато се стигне до банкова и финансова криза, регулаторните органи получават повече правомощия, защото всеки път те твърдят: „О, това се случи сега, то е различно от преди и това е така, защото все още нямаме достатъчно правомощия. Трябва да разполагаме с повече правомощия“…

Това е регулаторна морална опасност. Ако регулаторът бъде възнаграден за провал, можете да сте сигурни, че ще има повече кризи, защото ще получи повече правомощия. Сега те искат да въведат дигитални валути на централните банки и, разбира се, от тяхна гледна точка най-подходящият момент е… нова банкова криза, така че хората да искат да изнесат парите си от банките…

Това е най-лесният начин да се въведе това, което означава, че сега имаме огромен стимул за регулаторите, за централните плановици да създадат нова огромна финансова криза, за да могат след това да поемат управлението.

Разбира се, това е краят, защото банковата система няма да се възстанови от това. Наистина ли искаме да се случи това, при което броят на банките да намалее дотолкова, че да остане само една банка?

За около 23 години съществуване Европейската централна банка вече е унищожила около 5000 банки в Европа, като това не са били големите… Хиляди банки са изчезнали и в Америка и, разбира се, Джей Пи Морган Чейс и останалите ги поглъщат, така че те просто се превръщат в големи, тлъсти мегабанки…

Изглежда, че Европейската централна банка е създадена, за да бъде единствената банка, която искат да остане в Европа, и това ще се случи, ако разрешим дигиталните валути на централните банки. Така че сега наистина трябва да излезем напред и да кажем: „Много Ви благодарим, но това не ни е нужно, ние вече имаме цифрови валути.““

 

ВЪЗПРИЕМАНАТА НУЖДА ОТ CBDC ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗФАБРИКУВАНА

Всъщност централните банкери знаят, че ще трябва да проявят креативност, тъй като дигиталните валути на централните банки нямат „убедително предложение за стойност“, което означава, че няма осъзната нужда от тях.

И така, те имат незавидната задача да ни предложат решение на проблем, какъвто няма, като същевременно се опитват да скрият факта, че това, което предлагат, е цифрова робска система, в която те ще имат пълен контрол върху това дали, кога и къде можете да харчите спечелените пари.

Както беше отбелязано в интервюто, това е и причината, поради която все още не са внедрили изцяло CBCD. Те трябва първо да създадат или изфабрикуват нуждата, а това вероятно ще бъде поредица от финансови кризи, които ще подкопаят доверието в банките.

Съществуват и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. Ако електричеството спре, можете да използвате пари в брой. Не така стоят нещата с дигиталните валути на централните банки. Мрежата от технологии трябва да работи едновременно, за да може CBDC да функционира по предназначение. А поради централизацията системата е не само по-сложна, но и далеч по-малко устойчива.

И накрая, има и проблем с доверието. Според доклад, цитиран в интервюто, европейските граждани са предпазливи и подозират, че правителствата и централните банки искат CBDC, за да наблюдават, контролират и ограничават транзакциите. И те са напълно прави. В крайна сметка именно за това са предназначени дигиталните валути на централните банки, така че централните плановици трябва да измислят как да скрият това намерение или по някакъв начин да го представят като нещо добро.

 

ДИГИТАЛНИТЕ ВАЛУТИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ СА МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО

На 19 октомври 2020 г. Агустин Карстенс, генерален мениджър на Банката за международни разплащания (БМР) – централната банка на централните банки – обясни намеренията зад тази нова централно контролирана дигитална валута:

„Анализът ни на CBDC, по-специално за обща употреба, е насочен към установяване на еквивалентност с парите в брой, а там има огромна разлика. Например при парите в брой не знаем кой използва банкнота от 100 долара днес. Не знаем кой използва банкнота от 1000 песо днес.
Основната разлика с дигиталните валути на централните банки е, че централната банка ще има абсолютен контрол върху правилата и разпоредбите, които ще определят използването на този израз на отговорност на централната банка. Освен това ще разполагаме с технологията за прилагането им. Тези два въпроса са изключително важни и това има огромно значение за това какво представляват парите в брой.“

Всъщност, както обяснява Вернер, емитентът на CBDC, централната банка, ще има правото да решава дали можете да използвате собствените си пари. По принцип трябва да подадете молба за разрешение да ги използвате за дадена покупка и тази молба може да бъде отхвърлена.

„Така че това е условна валута, която се основава на това, че действително получавате това разрешение“, казва Вернер. „Ако сте критик на правителствената политика или на централните банки, това може да се окаже трудно. Или ако се осмелите да излезете от 15-минутната градска зона, може би ще откриете, че не може да ползвате парите си.

Разбира се, те ще измислят оправдания защо не можете да правите това, което искате. Никога няма да ви кажат истинската причина, но официалната причина вероятно ще бъде нещо като въглероден отпечатък, което е още едно неясно понятие… За всяка банкова транзакция получавате оценка на въглеродните емисии или количествено число, а след това, ако сте изчерпали общия си бюджет, не можете да ги използвате.

Имам предвид, че могат да се измислят всякакви схеми. Въпросът за CBDC е, че централната банка има правомощието – и по същество това ще бъде произволно правомощие – да казва „да“ или „не“ на това, което искате да правите с парите, които смятате за свои.“

Освен това можете да сте сигурни, че няма да има на кого да се оплачете, ако CBDC-тата ви бъдат изключени по погрешка или ако опитът за покупка бъде отказан и вие искате да обжалвате. Вижте само колко трудно е да се разреши проблем с някоя от компаниите за социални медии.

Системата на CBDC ще бъде много по-голяма, по-сложна и по-автоматизирана от която и да е компания за социални медии на планетата. По-голямата част от тях ще се управляват от алгоритми и изкуствен интелект, без никакво човешко участие. „Няма реално право на обжалване“, казва Вернер. „Това ще бъде реалността.“

 

ДИГИТАЛНИТЕ ВАЛУТИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДИГИТАЛНО ID

Сега, за да може надстройката на CBDC наистина да работи по предназначение, те се нуждаят и от дигитална идентификация и мнозина подозират, че пандемията от COVID е била повод да се легитимира въвеждането на дигитален „ваксинационен паспорт“, който след това може да се превърне в дигитална идентификация.

В момента Световната здравна организация въвежда международен паспорт за ваксини, основан на цифровия здравен сертификат на Европейския съюз, въпреки че това е безсмислено от медицинска гледна точка, като се има предвид, че инжекцията за COVID не може да предотврати инфекция или предаване на инфекцията и че този паспорт евентуално ще бъде свързан със CBDC. В това няма съмнение, казва Вернер.

(Истинската цел на Corona World Order ПЛАНдемията беше да се вземат ДНК проби от всеки,-самото тестиране беше чипиране: бел.ред)

 

УМИШЛЕНА ИНФЛАЦИЯ

Ако се върнем към финансите като цяло, много хора по света са засегнати от инфлацията. Според Вернер това, което наблюдаваме в момента, е огледало на случилото се през 1970-те години, когато хиперинфлацията прикрива друго голямо икономическо пренастройване, а именно преминаването от валута, подкрепена със злато към фиатна валута, подкрепена с въздух.

„Официалният разказ отново е, както през 1970-те години…, че има война и в резултат на това е наложено някакво енергийно ембарго. През 1970-те години това беше петролното ембарго на ОПЕК [Организацията на страните износителки на петрол]. В резултат на това цените на енергията скачат и се стига до инфлация. Ето защо имахме инфлация през 1970-те години и отново през 2021 г., като тя достигна своя връх в края на 2022 г. Това е официалният разказ.

За съжаление, ако проверите…, данните изобщо не изглеждат така. И през двата периода инфлацията достига най-високи стойности… преди войната. През 1970-те години войната започна в средата на октомври 1973 г., но цените на петрола все още не се бяха повишили. Хенри Кисинджър трябваше да отлети до Саудитска Арабия и да извива ръцете на министъра на петрола, за да увеличи цената на петрола четири пъти, което се случи през януари 1974 г.

В много страни по това време инфлацията вече е достигнала своя връх и се понижава, така че моментът не е подходящ. Подобно на това, в последно време инфлацията беше значителна още преди военните действия на Русия в Украйна, така че това не се потвърждава. И разбира се, цените на петрола и енергията продължават да падат и са много по-ниски.

И така, защо имаме тази значителна двуцифрена инфлация? Това е много по-просто и важи както за 1970-те години, така и за най-новата епоха. През 1970-те години видяхме, че централните банки изведнъж принуждават банките във всички големи страни да увеличават масово създаването на пари. Изненада, изненада. Какво друго може да предизвика инфлация? …

Така през март 2020 г. Федералният резерв, а след това едновременно и другите ключови централни банки, приеха много специфична политика, която е доста необичайна. Обикновено се прави само веднъж на век или най-много два пъти на век, така че не е нещо от рода на „О, ние случайно направихме това“. Тя е много специфична. То трябва да е умишлено и има доказателства, че е умишлено.“

 

КОЛИЧЕСТВЕНО ОБЛЕКЧАВАНЕ

Както обяснява Вернер, банките създават нови пари чрез кредитиране. През 2000-те години банките вкараха тези нови пари в пазарите на недвижими имоти, което доведе до повишаване на цените на жилищата. В крайна сметка се създава балон, а когато той се спука, системата се срива и банките спират да отпускат кредити, което води до забавяне на цялата икономика.

Създадената от Вернер парична политика – количествено облекчаване – има два аспекта. Първата, наречена QE1, предвижда централната банка да се намеси и да изкупи по номинална стойност необслужваните активи в банковата система. Това решава проблема на банките, връщайки им стабилния баланс.

Това обаче не е достатъчно, за да ги накара отново да увеличат кредитирането, така че QE2 позволява на централната банка да принуди банките да създадат повече пари и да ги вкарат в икономиката. Той обяснява как става това:

„Когато централната банка купува нещо от небанковия сектор, например от продавача на този имот, как тя получава парите?
Ами, централната банка ще ги прехвърли по тяхната банкова сметка, което означава, че изведнъж те имат пари в банковата си сметка, които всъщност банката създава, защото получава резервация по резервната си сметка в централната банка. Така че това е начинът, по който работи и по който централната банка може директно да вкарва пари в икономиката.
Това бяха двете форми на количествено облекчаване… През 2008 г., когато пазарът на жилища в Америка се срина, Бернанке каза: „О, предложението на Вернер за количествено облекчение, да, ще го направим“ и го направиха веднага, докато в Европа дори не разбраха по-дребните детайли. [Мислеха, че] просто купуват активи, нещо.
Те изкупуваха от банките необслужвани активи, което е малко полезно, но не върши работа, и затова на Европа ѝ отне много повече време да излезе от кризата през 2008 г., докато Америка се възстанови много бързо, защото Фед изкупи от банката необслужваните активи почти по номинална стойност, така че банките изведнъж, с един замах, се оправиха.
Но те все пак не изпълниха втората препоръка, защото сметнаха, че не е необходима. Добре, че бяха необходими две години, за да могат банките да увеличат значително кредитирането.“

 

КОЛИЧЕСТВЕНОТО ОБЛЕКЧАВАНЕ Е ИЗПОЛЗВАНО УМИШЛЕНО И НЕПРАВИЛНО

През март 2020 г. Федералният резерв отново приема количествено облекчаване, но този път неправилно, а според Вернер – умишлено. Той казва на Къминс:

„През март 2020 г. това, което се случи, беше, че Федералният резерв прие QE2 в момент, когато икономиката всъщност се развиваше добре. Растежът беше добър. Растежът на банковите кредити беше около 5-6%. Не е имало дефлация. Това беше препоръка за дефлация и за свиване на икономиката…
Те направиха QE2 и се стигна до масивна експанзия, като Федералният резерв изкупуваше активи на частния сектор от небанкови институции, принуждавайки банките да създават кредити – напълно извън графика, най-голямата в следвоенната епоха. В същото време през 2020 г. имаше правителствени ограничения.
Ако намалите предлагането, но масово увеличите облигациите чрез създаване на пари, като вкарате в икономиката тези пари (които през 2008 г. бяха само счетоводна операция, нямаше нови пари, така че нямаше да създадат инфлация)… това ще създаде инфлация.
Предупредих, че това ще доведе до инфлация. Повечето коментатори смятаха – тъй като не разбират разликата между количественото облекчаване – че всичко ще бъде наред [както беше през 2008 г. ]… Не, това е нещо съвсем различно…
Димящата пушка е следната. Откъде знаем, че намерението е било изцяло такова? Това е много специфична политика, която се прилага много рядко, но всички централни банки изведнъж го направиха… Другото доказателство е, че точно преди COVID, през август 2019 г., на годишната конференция на централните банки беше поканена BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, и BlackRock направи предложение.
Те казаха, че ще има нова криза, но този път трябва да създадем инфлация… Инсинуацията не е изказана. Кризата ще бъде дефлационна, следователно трябва да създадем инфлация… и ето как ще го направим – и те цитираха моето предложение, без да споменават името ми…
[Те казаха] ние трябва да подкрепим фискалната политика чрез създаване на пари и да накараме централната банка директно да вкарва пари в икономиката, което може да стане чрез закупуване на активи от небанковия сектор.
И откъде знаем, че именно това е направил Фед през март 2020 г.? Разполагаме с данните. Има и още един фактор. През март 2020 г. Федералният резерв нае Blackrock да изкупува активи…
Така че тази инфлация е изцяло умишлено създадена от централните банки, от централните плановици. Как ще ги накажем за това? О, нека им дадем още безпрецедентни правомощия над всичко, над живота на Земята, чрез дигиталните валути на централните банки.“

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПО-НАТАТЪШНИ ДЕЙСТВИЯ

Според Вернер през 1970-те години инфлацията е била използвана, за да се прикрие преминаването от долар, подкрепен със злато към петродолар. Днес той смята, че намерението за инфлация е да се прикрие разпадането на петродолара и преминаването към нова система на дигитални валути на централните банки.

За съжаление, те ще успеят да го направят, ако не ги спрем по някакъв начин. За да защитите активите си от тази умишлено създадена инфлация, Вернер препоръчва да закупите физическо злато и сребро. Той също така призовава всички да „правят повече в местните общности“.

„Ако работим заедно на местно ниво, това може да създаде много устойчива структура и тогава можем да използваме всичко, което искаме, като средство за заселване. Можем да имаме местна валута, система, базирана на злато, система, базирана на сребро, или просто да имаме местна общностна банка… и тогава можете да създавате свои собствени кредити на местно ниво.

Всъщност мисля, че тъй като централните плановици искат да централизират и да намалят броя на банките, сега е моментът хората, които имат малко капитал, да излязат напред и да кажат: Да създадем обществени банки. Ето ви пет милиона евро, това е минимумът, който ви трябва. Дружеството в обществен интерес Local First разполага с ноу-хау. Можем да получим банков лиценз.

Имаме нужда от хора, които да се включат сега. Ще създадем общностни банки на местно ниво и ще ги упълномощим. Това може да бъде в основата на местната икономика… Освен това тя показва, че тази система на децентрализация е много по-добра, тъй като местните банки са отговорни на местно ниво.

Банките на общността могат да бъдат структурирани в сътрудничество с местна благотворителна организация, така че цялата печалба да отива на местно ниво в този географски ограничен район. Германия е успешна вече 200 години, защото 80% от банките в страната са местни банки с нестопанска цел и отпускат заеми само на местно ниво.

Тези малки фирми са високопроизводителни… Те могат постоянно да се модернизират, защото местната банка винаги ще им отпусне заем, за да се сдобият с най-новите технологии.

Ето защо производителността в Германия е много по-висока, отколкото в Обединеното кралство например, но това, разбира се, е застрашено от централните плановици. Те искат да ги принудят да се слеят. Но по принцип трябва да създадем нови банки и смятаме, че можем да го направим, ако действаме бързо. Сега, през следващите две години, наистина трябва да дадем тласък на това.“

Автор: д-р Джоузеф Меркола
Източник: Джоузеф Меркола
Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн“

 

СВЪРЗАНА ПУБЛИКАЦИЯ

CBDC – дигиталната валута/дигиталният концентрационен лагер (ВИДЕО – БГ СУБ) ОБНОВЕНА

 

ПО ТЕМАТА

Електронният концлагер: Цифровизацията – смъртната присъда за държавата и личността

 

8 прогнози за света от Световния икономически форум в Давос (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

«CBDC» Важното, което трябва да знаете

 

Ето какво ще направят централните банки и правителствата при бъдещото налагане на цифровите валути

 

Вие няма да имате/притежавате нищо, но ще бъдете щастливи

 

“Пандемията“, която никога не я е имало приключи: гответе се за климатичен и дигитален тероризъм👇

КЛИМАТИЧЕН КОВИД (+ВИДЕО)

 

 

 

Последно от ВИДЕО

Останки на нечовешки същества са извадени от катастрофирал извънземен космически кораб! НОВИНАТА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО: Военни официално докладваха пред Конгреса на САЩ, че знаят точните разположения на НЛО обекти притежавани от правителството на САЩ (ВИДЕО)

  Военни официално докладваха пред Конгреса на САЩ, че знаят точните разположения на НЛО обекти притежавани