Диктаторите в Египет и Саудитска Арабия обичат проектите за интелигентни градове – ето защо

Саудитска Арабия започна изграждането на своя Мега-Град, наречен „Линията“ в Неом, висок 500 метра, широк 200 метра и дълъг 170 километра, на стойност 500 милиарда долара.

Представете си, че ви наблюдават 24/7

 Ако знаете, че някой ви наблюдава през цялото време, дали поведението и решенията ви ще останат същите? Когато правителствата или технологичните компании популяризират проекти за „интелигентни“ градове, те говорят за това как наличието на повече данни за нас може да подобри нещата. Не се говори за начина, по който технологиите за наблюдение, вградени във физическата ни среда, ще променят начина ни на поведение и ще повлияят на основните ни права и свободи.

Това е важно, защото тези интелигентни градове вече не са хипотетични. В Саудитска Арабия и Египет те са любими проекти на диктатори, завзели властта чрез преврати. Тези диктатори използват визията за градове на бъдещето, в които са интегрирани най-новите технологии – сензори, интернет на нещата (IoT), биометрично наблюдение и изкуствен интелект – за да разширят властта си.

Както ще разгледаме по-долу, интелигентните градове като NEOM в Саудитска Арабия и Новата административна столица на Египет скоро могат да се превърнат от утопични в дистопични проекти. Ето защо „смарт“ градовете всъщност са градове за наблюдение – опасен инструмент за диктаторите.

КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТЕН ГРАД?

Въпреки че няма стандартно определение, съществуват общи критерии (ВИЖ ТУК) за определяне на такива градове. Накратко, това са градове, които използват сензори, камери за наблюдение, изкуствен интелект, технологии за интернет на нещата, изчисления в облак и други видове технологии за управление на градския живот.

Правителствата и частните корпорации използват технико-оптимистични разкази, за да популяризират проектите за интелигентни градове. За тях тези градове са „интелигентни“, „безопасни“, „творчески“, „устойчиви“, „футуристични“ или „градове-мечти“. Въпреки това в основата си интелигентните градове разчитат на масово събиране и обработване на личните ни данни, което обикновено се извършва без нашето знание или съгласие. Независимо от използваните думи, това е наблюдение.

NEOM В САУДИТСКА АРАБИЯ – „ПЪРВИЯТ КОГНИТИВЕН ГРАД В СВЕТА“

През 2017 г. саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви началото на своя най-емблематичен и грандиозен проект – NEOM, като част от Визия 2030 (https://www.vision2030.gov.sa) на Саудитска Арабия. Това е мегаполис с размерите на Белгия, който се простира на 26 500 км в северозападната част на страната. Стойността му се оценява на 500 млрд. долара (ВИЖ ТУК), а първият му етап е планиран (ВИЖ ТУК) да приключи до 2025 г.

В докладите (ВИЖ ТУК) се описва визията на NEOM като град с летящи таксита, облаци за дъжд в пустинята, роботизирани камериерки, роботи динозаври, светещ в тъмното пясък, гигантска изкуствена луна и най-модерни медицински съоръжения. В този град учените ще работят за модифициране на човешкия геном, за да направят хората по-силни.

От други детайли става ясно, че „първият в света когнитивен град“ ще бъде „захранван с данни и интелигентност, за да взаимодейства безпроблемно с населението си“. Ясно изразената цел (https://www.neom.com/en-us) е да се „промени из основи начинът, по който гражданите работят, живеят и се забавляват“. За да се постигне тази мисия, на всеки жител ще бъде даден уникален идентификационен номер, който ще интегрира и обработва данни, събрани от източници като монитори за сърдечен ритъм, телефони, камери за лицево разпознаване, банкови данни и хиляди устройства на интернет на нещата в града.

Много организации на гражданското общество с право се противопоставят на програмите за цифрова идентичност, тъй като те пораждат сериозни опасения относно правата на човека, включително по отношение на липсата на доказателства за ползите, които се предполага, че ще донесат, и как властите планират да защитят правата и данните на потребителите. Стотици хора са подписали писмото WhyID (https://www.accessnow.org/whyid/) до международните заинтересовани страни, в което се иска яснота как ще бъдат защитени правата им, преди да се „преследва какво, как, кога и коя цифрова идентичност“.

НОВАТА АДМИНИСТРАТИВНА СТОЛИЦА НА ЕГИПЕТ

През 2015 г. египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси започна проект за интелигентен град в северната част на Кайро. Предвижда се новата административна столица да се превърне в ново седалище на правителството на Египет, в което да се помещават министерства, административни и финансови институции и чуждестранни посолства. Разположен на площ от 700 кв. км., той ще приюти население от 6,5 млн. души и ще предлага „интелигентна“ цифрова инфраструктура и опит.

Представен като „технологичен оазис в сърцето на Египет“, градът ще позволи на хората да използват мобилно приложение за плащане на сметки, да подават жалби или доклади до градските власти. Междувременно обществените пространства и улиците на града ще бъдат оборудвани с мрежа от 6000 камери за наблюдение (ВИЖ ТУК), предназначени да „наблюдават хората и превозните средства, за да управляват трафика и да докладват за всякакви подозрителни дейности“. На всеки 250 метра градът ще инсталира интелигентна колона със сензори (ВИЖ ТУК), обществен Wi-Fi, камери за наблюдение и интелигентно осветление. Около 12 000 сензора (ВИЖ ТУК) ще управляват осветлението и ще следят потреблението на енергия.

Съобщава се (ВИЖ ТУК), че това ще бъде само един от 12-те нови проекта за интелигентни градове в Египет.

МЕЧТАТА НА ДИКТАТОРА И КАК ПРОЕКТИТЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ ГРАДОВЕ ЗАСТРАШАВАТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Какво може да се обърка, ако два от най-репресивните режими в региона на Близкия изток и Северна Африка събират зашеметяващо количество данни? Ето само някои от заплахите, пред които са изправени хората:

🔸 Масово събиране и обработване на лични данни

Саудитска Арабия и Египет имат опит в следенето на граждани, потискането на инакомислието и насърчаването на нетърпимост към работата на гражданското общество. Това означава, че дори и да съществува закон за защита на данните, той може да не се прилага ефективно или да не се изпълнява. На уебсайта на NEOM на Саудитска Арабия се споменава (ВИЖ ТУК) ангажимент за спазване на законите за защита на личните данни, но предвид лошите резултати в областта на правата на човека (ВИЖ ТУК) и използването на технологии за наблюдение в страната – включително съобщенията за използване на шпионски софтуер срещу гражданското общество (ВИЖ ТУК) и за проникване на правителствени шпиони в Twitter (ВИЖ ТУК) за достъп до личните данни на хората – може да се заключи, че рискът правителството да злоупотреби с данните е голям.

🔸Охлаждащи ефекти и заплахи за свободната воля – модифициране на поведението ни

Поведението ви се променя, когато знаете, че някой ви наблюдава. Както египетският президент Ал-Сиси (ВИЖ ТУК), така и президентът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (ВИЖ ТУК) активно заглушават инакомислещите. С масовото наблюдение, вградено в инфраструктурата на града, е лесно да се предвиди не само по-нататъшно заглушаване на критични мнения и самоцензура, но и промени в действията, които хората предприемат.

Неприкосновеността на личния живот е предпоставка за пълноценното упражняване на всяка друга основна свобода. Когато хората взимат решения под заплахата от разкриване, свободната им воля е драстично ограничена. Както заяви (ВИЖ ТУК) Франк Ла Руе, бивш специален докладчик на ООН по въпросите на насърчаването и защитата на правото на свобода на мнение и изразяване, държавната намеса или намеса в личния живот на хората „както пряко, така и косвено ограничава свободното развитие и обмен на идеи“.

Заплахата не е само потенциалното неудобство от нарушаването на неприкосновеността на личния ви живот и разкриването на подробности от личния ви живот. В репресивни режими като тези в Саудитска Арабия и Египет държавните органи могат да се опитат да манипулират данните на хората, за да контролират своите граждани.

Крайният резултат от подобно повсеместно наблюдение е, че гражданите се отказват от политическите си свободи и правото си на инакомислие, защото знаят, че лесно могат да бъдат разпознати, преследвани, тормозени или арестувани. В такъв контекст, когато наблюдението е повсеместно, автоцензурата се превръща в норма и има смразяващ ефект върху други свободи, като например свободата на събиране и сдружаване (ВИЖ ТУК).

🔸Заплахи за живота и препитанието на хората

В условията на диктатура интелигентният град често е суетен проект, служещ за популяризиране на режим, който няма легитимност. Реалните разходи, поминъкът и благосъстоянието на гражданите често не са приоритет. В Саудитска Арабия властите насилствено изкореняват местните общности и разрушават къщите на хората (ВИЖ ТУК), за да направят път на NEOM. Хиляди протестират срещу преместването им, но властите реагират с крайно насилие, като дори стигат до екзекуцията на саудитския гражданин (ВИЖ ТУК) Абдулрахим Алхувейти, който отказва да напусне. Други са били арестувани (ВИЖ ТУК) само защото са изразили несъгласието си с проекта.

🔸Заплахи за киберсигурността

Накрая, събирането на толкова много данни увеличава риска (ВИЖ ТУК) от потенциални кибератаки, особено ако данните се съхраняват централизирано. Като се има предвид широкият обхват на събирането на данни, който тези градове предвиждат, нападателят може потенциално да получи достъп до изключително чувствителна информация, включително до неизменните ви биометрични данни, и да използва данните за кражба на самоличност и други престъпления. Те могат да продадат всяка друга ценна информация, като например адреса или местоположението ви, на брокери на данни или други престъпници.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ ПОВСЕМЕСТНОТО НАБЛЮДЕНИЕ

Няма причина да приемаме повсеместното наблюдение като норма – нито в региона на Близкия изток и Северна Африка, нито където и да било по света. Надяваме се, че гражданите, активистите, журналистите и другите членове на гражданското общество ще се присъединят към глобалната кампания Ban Biometric Surveillance (ВИЖ ТУК), за да се застъпят за забрана на използването на биометрични технологии за наблюдение в публично достъпни пространства. Призоваваме ви също така да се присъедините към нас, за да разкриете рисковете, свързани с развитието на интелигентните (разбирай: наблюдавани) градове. Трябва да се запитаме за предполагаемите ползи от програмите за цифрова идентичност (ВИЖ ТУК), масовото събиране на данни и повсеместното наблюдение и да се застъпим за ясна оценка на въздействието върху правата на човека и последиците за гражданите. Все още не е късно да промените нещо (ВИЖ ТУК).

Автор: Лина ал-Хатлул
Източник: Activist Post
Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн“

Град изцяло от възобновяеми източници на енергия, вода и храна. Предназначен за 9 милиона души. Net Zero = Умен Град, само на батерии, дигитални ID самоличности, дигитални портфейли, без лични превозни средства, напълно следени и записвани, без лична поверителност, роботизиран изкуствен интелект, 5G/6G… Ще има домове без прозорци, други под земята, буквално живеещи в шушулки… Това ми прилича на Мега-Затвор, а не на „Мега-Град“… Няма шанс хората да приемат тази антиутопия, но ще бъдат принудени да участват в експеримента 🤷‍♂️

ПО ТЕМАТА

Клаус Шваб: Великото зануляване ще включва „сливане на физическата, цифровата и биологичната идентичност“

Вие няма да имате/притежавате нищо, но ще бъдете щастливи

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Китай прилага “цивилизационен кодекс“ за да разшири контрола (ОБНОВЕНА) Китай официално узакони Системата за социален рейтинг

CBDC – дигиталната валута/дигиталният концентрационен лагер (ВИДЕО – БГ СУБ) ОБНОВЕНА

Новият световен ред във възход: Пандемичното споразумение на СЗО и какво означава то за световното население (ОБНОВЕНА)

 

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а