До, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла, Си, До: Какво означава абревиатурата, образувана от имената на нотите

До, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла, Си, До: Какво означава абревиатурата, образувана от имената на нотите

Италианецът Гуидо Д’ Арецо е авторът на имената на нотите

Философът неоплатоник от шести век Боеций пръв записал нотите с латински символи. Той използвал римските букви, за да запише нотите в двуоктавния диапазон, и те изглеждали така – ABCDEFGHIJKLMNO.


Боеций изложил своите музикално-теоретични разсъждения в трактата си „Наставления в музиката“. За него музиката била символ на хармония, а хармонията е неотделима от Бога като висше начало.


Системата на Боеций съществувала до появяването на другия бележит теоретик Гуидо Д’ Арецо – 990-1050 г. Той е автор на познатите ни имена на нотите. Процесът на наричане на нотите със срички бил наречен солимизация – от имената на нотите сол и ми.


Архиепископът от Севиля Исидор твърдял, че ако не се запомнят звуците и не се запишат, те загиват, колкото и прекрасни да са били.


Монахът бенедиктинец Гуидо поел тази роля. Той измислил метод как по-лесно да се запомнят многобройните свещени мелодии. Първите години той прекарал в манастира в Помпос. Неговото творчество му донесло уважение и слава, но и зависимостта на монасите в манастира. Затова Гуидо бил принуден да замине за Арецо. Там той създал учебник за певците на местния храм. Неговите новаторски идеи привлекли вниманието на римския папа Йоан XIX. Скоро монахът бил извикан в Рим.


Гуидо забелязал, че благодарение на неговата система монасите лесно възприемали мелодията. За да се различават високите и ниските звуци, Гуидо нарисувал пет нотни линии. Оттогава хората започнали да записват музиката.


За имената на нотите той взел първите срички на григорианския църковен химн – Ut queant laxis.

Ut queant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum
Solve polluti
Labii reatum
Sancte Iohannes.

 

В превод:

 

„За да могат в пълен глас робите да възпеят твоите деяния и чудеса, свали греха от техните уста, свети Йоан “

Издaтeлcтвo PACПEP

Предишна Статия

ID2020 и партньори стартират програма за предоставяне на цифров идентификатор с ваксини

Следваща Статия

Шест неизвестни факта за Сталин

Последно от ЛЮБОПИТНО

Да си дойдем на думата! Вижте непубликуван официално запис на премиера на Канада Джъстин Трюдо за „Голямото зануляване“ на конференция на ООН от 29.09.2020 (ВИДЕО – БГ СУБ)

ВИДЕО     Изтекъл френски правителствен документ потвърждава Голямото зануляване, планирано от Новия световен ред: Un

Ето как ще ви чипират

Science Translational Medicine , 18 Dec 2019 публикува научна разработка със следното заглавие: „Биосъвместими близки инфрачервени

Don`t copy text!