Една година от неуспешния преврат на САЩ срещу Венецуела

 

Тръмп не очакваше, че президентът Николас Мадуро ще има такава силна поддръжка сред своя народ. Но Венецуела не е спокойна – САЩ не изоставят плановете си за военна интервенция в страната.

Венецуела е вярна на чавизма

Марионетката Хуан Гуайдо не беше преизбран за председател на опозиционното Национално събрание; в момента той пътува по света и се опитва да изкрънка засилване на санкциите, които не действали напълно. Провалиха се и опитите да се принудят военните във Венецуела да се отрекат от Мадуро. Защото чавизмът е идеологията, която венецуелците обичат и защитават.

 

 

 

Наблюдатели съобщават, че за една година рафтовете на магазините започнали да се пълнят с продукти и обикновеният народ забелязва това.

Международната поддръжка за Мадуро

Русия, Куба, Китай, Индия и дори Турция, която е съюзник на НАТО, действайки според своите интереси, помагат на Венецуела да преодолее санкциите, които забраняват да купуват нефт и злато от нея.

За 9 месеца, след въвеждането на санкциите, почти половината от експорта на венецуелския нефт на стойност 1,5 милиарда долара, замина за Индия. Суровината купи руско-индийско предприятие, което влиза в „Роснефт“, пише The Wall Street Journal.

Останалото количество купуват Китай, Турция и други страни.

По данни на венецуелските власти, от края на 2018 г. Обединените Арабски емирства са купили от Каракас злато на стойност един милиард долара. По данни на американското разузнаване, реалните обеми от експорта на златото са много по-големи; търговията се води чрез посредници в Колумбия, Уганда и други страни.

Времето работи за Венецуела

На фона на това фиаско САЩ не изоставят плановете си за въоръжена интервенция във Венецуела.

„Имаме „малко време“, за да накараме Мадуро да си тръгне“, заяви в четвъртък шефът на Държавния департамент Майк Помпео в интервю за El Nuevo Herald и Miami Herald.

Той добави, че режимът на Мадуро „разбира добре“, че арестът на Гуайдо или други високопоставени лидери на Националното събрание ще се разглеждат от САЩ и ЕС като „много сериозно нарушение на свободите и правата на венецуелския народ“.

Помпео не разкри подробности за бъдещи санкции против Русия и Куба, които обвинява , че поддържат Мадуро.

Интервенцията във Венецуела в плановете на САЩ

В тази връзка е интересна статията на военния наблюдател на The National interest Дейвид Акс „Защо за нахлуване на Тръмп във Венецуела ще трябват поне 100 хиляди войници“. Според автора това може да дестабилизира още повече Венецуела, да причини болка и да убие или превърне в бежанци много невинни венецуелци, може да опорочи правителството на САЩ в региона, който враждебно се отнася към американската намеса, а също и да убие и много американци.

Друг военен експерт посочва, че нахлуването във Венецуела ще изисква повече сили, отколкото нахлуването в Гренада и Панама, освен това то може да бъде и по-рисковано.

Едва ли ще бъдат приветствани американски войски във Венецуела.

Експертът се позовава на анкета, проведена през 2018 г., която показва, че повечето венецуелци, включително и голяма част от опозицията в страната, са против нахлуване на САЩ. Американското военно присъствие би потвърдило, макар и частично, теорията за империалистическите заговори срещу Мадуро…

Мотивът за интервенция вече е готов

Акс посочва, че на 2 май 2019 г. командирът на SOUTHCOM адмиралът от флота Крейг Фалър, заявил в конгреса, че най-вероятният сценарий е военна мисия по оказване помощ на американските граждани за евакуация от Венецуела. Около 200 американски военнослужещи се намират в Колумбия и могат да окажат екстрена помощ при евакуация. С него е съгласен адмиралът от ВМС на САЩ в оставка Джеймс Ставридис, шеф на SOUTHCOM в периода 2006-2009 г.

Мотив за военна намеса може да стане терористичен акт. Неслучайно неотдавна американците обвиниха Мадуро, че покровителства „Хизбула“. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че той предоставил на Иран „убежище за негови доверени лица“. Мадуро обвиняват също, че е помагач на Колумбийската национално-освободителна армия, която беше обвинена, че е взривила бомба близо до Колумбийската полицейска академия.

Ако бъде организирана провокация с жертви сред американци, които живеят във Венецуела, може да има интервенция и вече се подготвя базата за поддръжка сред латиноамериканските страни. Тя е обезпечена по линията на ОАГ и по линията на „Групата на Лима“; само Куба, Уругвай, Мексико и Аржентина поддържат Мадуро, по-точно неговата легитимност и суверенитет.

До президентските избори в САЩ на Тръмп не му е нужна кръвопролитна операция във Венецуела, но след това – кой знае…

Издателство PACПEP

 

Тайните войни на ЦРУ (ФИЛМ)

 

Последни от СВЯТ