Елитните части на Рамзан Кадиров

Кадиров подготвя частни елитни войски, които еднолично са му подчинени. Макар че публично президентът на Чечения заявява, че републиката няма собствена армия, редовно демонстрира бойците от „армията на КРА” (Кадиров Рамзан Ахматович) и се кланя на президента на Русия.

Има немалко опити в Русия да се легализират частните военни части. Дори в Думата беше внесен законопроект, според който частните армии могат да защитават интересите на страната, да участват в миротворчески операции и да защитават гражданите на Русия в чужбина. Засега законопроектът не е приет и тези задачи могат да изпълняват само официалните военни и силови органи.

Първите в света частни армии се появиха през 60-70-те години; те действат в чужбина и се занимават с охраната на стратегически обекти или участват в локални войни, защитавайки интересите на различни политически или търговски, а понякога и държавни интереси. Най-нашумялата частна армия, за която неведнъж сме писали в списание „Командос”, е Blackwater, която от 2009 г. се нарича Services LLC, а след една година – Academi. По времето на войната в Ирак тя се прочу с избиването на местно население, контрабанда на оръжие и пр., но организацията и досега успешно функционира и често получава държавни поръчки.

В Република Чечения не е свикван набор от 20 години. Първите новобранци се събират във военните окръжия едва през есента на 2014 г. Малка част от тях служат в частите на Вътрешни войски; чеченците могат да служат и по договор.

В момента няма точни данни колко чеченци служат в министерството на отбраната, вътрешното министерство, ФСБ и др. През 2014 г. Кадиров заяви, че може да изпрати в Украйна 74 хиляди жители на Чечения, за да въведат ред там. В пресата постоянно се говори за „Кадировите войски”. Елитното специално подразделение в Чечения – специалният отряд за бързо реагиране „Терек” е сформиран на 1 август 2013 г. по личното указание на Кадиров. Неговият командир е бившият алфовец Даниил Мартинов. Преди това един от най-добрите бойци от „Алфа” беше личен бодигард на президента на Чечения. Мартинов е служил осем години в „Алфа”, има отлична бойна подготовка, награден е с медали. След като приключва договорът му, Мартинов става помощник на Кадиров в силовия блок, и то не без висши протекции.

„Терек” е оборудван със съвременна военна техника – бронираните автомобили от ново поколение „Булат”, „Тигър” джиповете „Патриот”, „Тойота”, БТР-и и най-съвременни бронирани камази.

Президентът на Чечения постоянно се кълне във вярност на Путин и заявява, че „хиляди млади и прекрасно подготвени бойци са готови да унищожат всеки враг, на който дойде в главата да посегне на мира и стабилността в Чеченската република, и на всяко друго място, ако постъпи заповед от Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация В. Путин…”.

Боеспособността си чеченският спецназ показа на състезанията на частите със специално назначение през април 2015 г. в Йордания. „Терек” се оказа най-добрият сред 43 специални части. Командосите се подготвят в базата си в село Центарой. Там тренират и съвсем млади бойци от Кадировата армия наемниците от „Млада крепост”. Момчетата на ученическа възраст изучават военното дело и Корана.

Други силови структури, в които работят бойците от КРА, са батальоните „Север” и „Юг” в 46-а дивизия на Вътрешни войски в руското вътрешно министерство. В тези части служат около 2 хиляди бойци. Освен това в Чечения има два отделни полка патрулно-постова служба (по 1200-1500 бойци във всеки) и рота за охрана на комендатирути (500-1000 войници); в Чечения има и ОМОН – около 350 бойци.

Най-мащабната показателна акция на боеспособността на Кадировата армия е внезапната проверка на боеготовността на чеченската полиция на стадион „Динамо” в Грозни, на 28 декември 2014 г. 20 хиляди души в обмундирование с пълен боекомплект бяха събрани на едно място, готови „да изпълнят всяка заповед на върховния главнокомандващ – президента Путин, министъра на вътрешните работи на Русия и лидера на Чеченската република Р.А. Кадиров за защита на интересите на Руската федерация във всяка точка на света”.
Своята КРАармия Кадиров нарича „бойната пехота на Владимир Путин”. Сборът завърши с клетва за вярност на президента Путин. Всеки боец от силовите структури на Чечения подписа съответния договор. Формално те се подчиняват на Москва, но приемат указанията основно от Кадиров и неговото обкръжение.

За да се изгради такава армия, са нужни огромни пари. Всъщност парите идват от „Фонда „Ахмат Кадиров”, който се попълва от специален данък, който се плаща от чеченците не само в Чечения, но и в цяла Русия. Той е около 10% от заплатата на бюджетните чиновници и около 30% – от частни фирми. Частният бизнес трябва да дава минимум половината. Плащат всички безпрекословно. Ежемесечно във фонда влизат 3-4 милиарда рубли. За събирането на данъка са отговорни бойците от КРА.

Тази армия решава много вътрешни задачи, а ако е нужно, и външни. Тези хора унищожават домовете на терористите, отстраняват и заплашват неудобните на властта хора. Ако някой обиди или наклевети бойците от КРА, го чака наказание. Боецът от КРА е винаги прав.

Следственият комитет на Русия смята, че поръчителят на убийството на Борис Немцов е ексбоецът от чеченския батальон „Север” – Руслан Мухутдинов.

Преди службата си в частите на Кадиров, много от днешните бойци са се сражавали срещу Русия.

Много експерти тревожно наблюдават нарастващата мощ на армията на Кадиров. Докога тя може да съхрани верността си към Путин; срещу кого ще се обърне тази частна армия, ако отношенията между Москва и Грозни се влошат?

Знае се, че чеченците са един от най-войнствените народи на Кавказ и много силно пазят традицията на кръвното отмъщение.

Издателство PACПEP

Последни от СВЯТ

МОСАД в Сирия

Израелска военна делегация в Хмеймим Вчера група офицери от МОСАД и израелската армия са пристигнали в

Политика по турски

Днес лидерът на турската опозиционна партия „Бъдеще“ Ахмед Давудоглу прекъсна конгрес на своята формация. Причината е