Епидемията изтри $ 5 000 000 000 000 (ЗАСЕГА)

ЕПИДЕМИЯТА ИЗТРИ 5 000 000 000 000 (ПЕТ ТРИЛИОНА ) ДОЛАРИ (засега)

От тези дни нататък критерият за оценка на политиците ще е само един: как се справят с короначумата. От това ще зависи оцеляването им като лидери.
И за бизнеса ще важи същото – печалбите ще минават на заден план, корпоративно-обществената отговорност – на преден.

 

 

Паниката на борсите, която продължи и днес, досега е изтрила над 5 трилиона долара, съобщи агенция „Ройтерс“. Индексите летят надолу навсякъде по света, акциите се обезценяват.
В Азия борсовите индекси стремително потъват надолу, последваха ги американските и европейските. Все по-големи са притесненията, че короначумата ще се окаже с ефекта на фалита на голямата банка „Лемън Брадърс“ на 15 септември, който отключи световната финансова и икономическа криза през 2008 г.

 

Разрастването на болестта сериозна засегна икономиката на Китай – втората индустриално-финансова сила в света, нанася тежки поражения на Южна Корея и Япония, които също са сред водещите в тази сфера държави.
В Европа тя засега удря най-тежко Италия – страната с най-крехка финансова система с огромни банкови проблеми.

 

Корпорациите забравят за печалбите и се канят да започнат да пресмятат загубите.
Редица от тези най-големи стопанско-финансови конгломерати в света обявиха, че епидемията сериозно ще се отрази на финансите им, ако не бъде спряна.
В предишен пост ви информирах, че над 339 от 1000-та най-големи концерни в света зависят от китайските доставки, които пресъхват, а над 900 имат доставчици от Китай. (по китайски правителствени данни засега работи само 20% от индустрията).

 

„Голдмън Сакс“ предупреди, че вирусът ще изтрие ръста в печалбите на американските компании за 2019 г., ако епидемията продължи да се разпространява със същите темпове. „Майкрософт“ и „ПейПал“ очакват разочароващи печалби и т.н.
„Еърбъс“, „Тойота“, „Дженеръл Моторс“, „Фолксваген“ прекъснаха производството си в Китай, „Найк“, „Адидас“, „Ейч енд Ем“, „Икеа“, „Макдоналдс“, „Старбъкс“, „Дисниленд“ затвориха всички свои обекти там. Списъкът е много дълъг, за да го изброявам.
Корейските гиганти също вече срещат проблеми, и то в родината си. Заради ситуацията там и първите заболели сред персонала „Хюндай“ незабавно затвори един от заводите си, същото направи и „Самсунг“.

 

Отменят се всякакви бизнес събития

Например традиционното автомобилно изложение в Женева, което е събитие за годината и от най-големите в света, беше отменено от автомобилните лидери. Изложението трябваше да се състои от 5 до 15 март. За капак Швейцария забрани абсолютно всякакви обществени и бизнес събития с повече от 1000 гости през дните на програмите им. Л,Ореал спря всички командировки където и да е по света на всичките свои 86 000 служители, банки и инвестиционни фондове в Лондонското сити и Уолстрийт разпоредиха на персонала си да работят от дома, ако естеството на работата го позволява.

 

Самолетните компании отмениха редица линии до засегнатите райони и отчитат сериозно понижение на пътниците по други дестинации. „Изи джет“ съобщи, че може да се стигне и до затваряне на линии не само към Далечния Изток, но и в Европа.
Ударът върху туризма, ресторантьорството, развлекателния бизнес, киноиндустрията, круизите и др. тепърва ще се изчислява, докато загубите нарастват.

 

„Бизнесът по света сега разбира колко крехка е глобалната система за производство“.
Думите са на един от водещите световни експерти Габриел Фелбермайер,
„Финансовият свят вече осъзнава колко много вече е под въпрос и колко различна е ситуацията от други колебания в световната икономика от последните години, например от търговската война между САЩ и Китай“, резюмира „Ню Йорк Таймс“.
„Германската икономика може да не успее да постигне вече понижените прогнози за растежа тази година, след като епидемията от коронавируса засегна търсенето и доставките от Китай“ предупреди днес гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

 

Ако епидемията не се овладее в близкия месец и продължи да се разраства, от тези дни нататък критерият за оценка на политиците ще е само един: как се справят с короначумата. От това ще зависи оцеляването им като лидери.
И за кормчиите на големия бизнес ще влезе в сила този единствен критерий – печалбите ще минават на заден план, корпоративно-обществената отговорност – на преден.

 

Личната ми прогноза съм я съобщил още когато пандемията не изглеждаше така плашещо. Повтарям я: до 8-10% спад на световния брутен продукт при базовия ми сценарий.
Ще повторя и другия си извод от онзи пост – при песимистичния вариант никой няма да се интересува от икономически индекси и ръстове, а от оцеляването въобще на съответния бизнес и потребителите на стоките и услугите му.

 Григор Лилов

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница